Soluția văzută de ONU pentru o pace durabilă în Fâșia Gaza

Fâșia Gaza va cădea din nou pradă războiului în câteva luni dacă Israelul nu își ridică blocada, a avertizat coordonatorul operațiunilor umanitare ale ONU din enclava palestiniană James Rawley, într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres.

Comunitatea internațională a eșuat, a apreciat Rawley într-un interviu acordat cu puțin timp înaintea armistițiului de 72 de ore încheiat duminică între Israel și mișcarea palestiniană Hamas.

„Trei baze ale ONU au fost atacate, au murit oameni. Am eșuat, colectiv, în calitate de comunitate internațională, în a pune capăt masacrului și a-i proteja pe oameni”, a denunțat responsabilul Națiunilor Unite, înainte de a sublinia că fără ridicarea blocadei asupra Fâșiei Gaza o pace durabilă este ceva aproape iluzoriu.

„Blocada trebuie ridicată, nu numai pentru a permite trecerea materialelor de construcție, dar și pentru a permite Fâșiei Gaza să facă ceea ce făcea foarte bine în urmă cu 10 ani: comerț”, a explicat Rawley. „Gaza are un potențial imens. Oamenii sunt plini de inițiative, sunt bine educați, există piețe potențiale, în Israel și în Cisiordania. Blocada trebuie ridicată pentru ca Gaza să se poată dezvolta”, a mai spus oficialul.

Ridicarea blocadei este una dintre solicitările fundamentale ale palestinienilor în negocierile lor cu Israelul pentru atingerea unui acord de încetare a focului durabil. Pentru moment, negociatorii, care au atins duminică un armistițiu de 72 de ore ai cărui termeni sunt necunoscuți, își continuă dialogul cu ajutorul unui mediator egiptean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.