Vot crucial pentru Grecia în Bundestag

Bundestagul german a votat cu o majoritate clară în favoarea începerii negocierilor detaliate pentru un acord de împrumut pentru Grecia. 439 de deputați au votat pentru, 119 împotrivă, iar 40 s-au abținut. Este al doilea pas către deschiderea negocierilor, după ce cu o zi înainte parlamentul de la Atena a aprobat măsurile dure propuse de creditori și asumate de guvern.

Camera inferioară a parlamentului german a dezbătut măsurile propuse de creditori pentru un al treilea împrumut de 86 de miliarde de euro pentru Grecia. Votul din Bundestag privește mandatarea guvernului pentru a negocia detaliile acordului viitor, urmând ca acesta din urmă să fie supus unui nou vot.

Ca și premierul Alexis Tsipras, Angela Merkel se confrunta cu o puternică dezaprobare venită din rândurile propriului partid – Uniunea Creștin Democrată. Deputații conservatori își doresc măsuri și mai dure pentru Grecia.Poate cel mai important reprezentant al liniei dure este ministrul de Finanțe Wolfgang Scaeuble, cel care susține ieșirea ”temporară” a Greciei din zona euro. Analiștii au arătat însă că disciplina de partid se va impune și Merkel va reuși să obțină majoritatea necesară (CDU deține 255 din cele 631 de mandate din Bundestag). Până și Schaeuble a făcut apel pentru un vot în favoarea măsurilor impuse Greciei.

În discursul său Merkel a punctat un element extrem de important: ”O țară nu poate să modifice acordurile europene prin alegeri interne. Suntem o comunitate bazată pe lege”. Cu alte cuvinte, dacă un guvern de tehnocrați, lipsit de legitimitatea democratică conferită de votul popular, lansează statul pe o cale extrem de dificilă, angajamentele asumate nu mai pot fi modificate de către un guvern cu mult mai multă legitimitate și nici măcar printr-un referendum, atât timp cât țara respecticvă este membră UE.

Merkel a criticat guvernul Tsipras pentru că nu și-a asumat suficient de mult responsabilitatea pentru situația din Grecia, deși a recunoscut că nu actualul guvern este cel din cauza căruia țara a ajuns în starea actuală. Pe de altă parte, Merkel a lăudat munca depusă de ministrul de Finanțe Schaeuble în negocierile foarte dure cu Atena.

Vicecancelarul Sigmar Gabriel (liderul Partidului Social-Democrat) a declarat că actuala criză din Grecia a ”revelat slăbiciunile arhitecturii europene”, însă a precizat că această criză poate fi ușor depășită prin cooperare internațională. Gabriel a mai declarat că Grecia este o problemă măruntă în comparatie cu alte amenințări cu care se confruntă Europa – terorismul și valurile de refugiați.

Opoziția cea mai puternică la adresa guvernului federal a avut-o Partidul Stângii (Die Linke). Președintele Gregor Gysi l-a acuzat pe Schaeuble că ”vrea să distrugă ideea de Europa” și că poziția guvernului față de Grecia este ”nedemocratică și antisocială”. Vicepreședinta Die Linke, Sahra Wagenknecht, a admis că ”guvernele precedente de la Atena au fost corupte, dar nu putem strangula o țară întreagă”. Ea a contestat logica din spatele unui al treilea împrumut pentru Grecia, spunând că ”peste un an ne vom întoarce în același punct” și că va fi necesară negocierea unui al patrulea acord. Deputata de stânga a mai spus că modul în care guvernul de la Berlin gestionează banii contribuabililor este ”șocant”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.