Ce conțin primele documente publicate de WikiLeaks despre partidul lui Erdogan

Organizația lui Julian Assange, WikiLeaks, care a devenit cunoscută în întreaga lume pentru faptul că a publicat numeroase documente confidențiale ale guvernului SUA și al cărei slogan este „deschidem guvernele”, a postat pe Twitter un link către o bază de date despre care afirmă că ar conține un total de 294.548 de e-mailuri și „multe mii” de atașamente de la 762 de adrese legate de domeniul AKP, akparti.org.tr. Acestea pot fi accesate aici https://wikileaks.org/akp-emails/.

Update: Autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul țării la site-ul WikiLeaks, după ce acesta a publicat marți seara sute de mii de documente identificate ca e-mailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, transmite Reuters.

Comisia de telecomunicații din Turcia a informat miercuri că a fost luată o ‘măsură administrativă’ împotriva WikiLeaks, termen ce desemnează în mod uzual blocarea accesului la site-uri.

Este vorba despre e-mailuri extrase de pe serverul intern al Partidulul Justiției și Dezvoltării, aflat la guvernare în Turcia, și fișiere atașate, în replică la represiunea lansată de Guvernul de la Ankara după tentativa de lovitură de stat de la finele săptămânii trecute. Printre mesajele publicate se numără şi 90 în care este inclusă România, fiind vorba de analize ale situaţiei economice în regiune.

Toate căsuţele de e-mail sparte au fost create pe serverul akparti.org.tr, domeniul principalei forţe politice din ţară, şi acoperă perioada cuprinsă între 2010 şi 6 iulie 2016, cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat. Aproximativ 50.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în contextul în care administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen, relatează Reuters. Mailurile publicate marţi seară sunt doar o primă tranşă, adică sunt cele ale căror adrese încep cu litere de la A la I.

În acelaşi timp, WikiLeaks anunţă că adresele respectivă discută în mare probleme externe, pentru probleme interne ale partidului lui Erdogan fiind folosite alte căi de comunicaţii. „Materialul a fost obţinut cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat. WikiLeaks a devansat publicarea faţă de data stabilită iniţial ca răspuns la epurările guvernului turc din ultimele zile. Am verificat materialul şi sursa, care nu are nicio conexiune cu elementele care au executat tentativa de lovitură de stat, sau cu un partid rival sau alt stat”, se arată în mesajul publicat pe site-ul organizaţiei.

Majoritatea e-mailurilor sunt în limba turcă iar baza de date, care poate fi accesată pe site-ul organizaţiei, funcţionează cu dificultate pentru moment, afişând erori dese la căutarea unor termeni. Căutările în baza de date se pot efectua în funcţie de termenii din mesaje, de numele fişierelor ataşate şi de adresele de e-mail. ONG-ul a dezvăluit şi că unul dintre e-mailuri conţine o bază de date în Excel cu numerele de telefon mobil ale deputaţilor AKP. WikiLeaks a mai anunţat pe contul de Twitter al organizaţiei că se confruntă cu „atacuri cibernetice, pe care le câştigă”.

Organizaţia anunţase luni că va publica „peste 100.000 de documente referitoare la structura de putere din Turcia”, după ce o tentativă eşuată de lovitură de stat pe 15-16 iulie a rezultat în represalii dure ale Guvernului de la Ankara, cu mii de militari arestaţi şi zeci de mii de persoane din aparatul de stat demise din funcţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.