Zeci de moldoveni au murit pentru proiectele corupte ale Rusiei lui Putin

Sute de muncitori moldoveni care lucrau la negru ar fi murit la Soci, unde aproximativ 70.000 de imigranți au lucrat pentru construirea satului olimpic, unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice de iarna trecută, relatează The Black Sea, într-un articol realizat cu ajutorul journalismfund.eu, la rândul său sprijinit de guvernul flamand şi multe alte ONG-uri.

Majoritatea imigranților au venit din Asia Centrală, însă și mulți moldoveni au profitat de ocazia de a câștiga 1.000 euro pe lună. Totuși, mulți dintre ei nu s-au mai întors acasă, familiile lor povestind cum rușii au încercat să le cumpere tăcerea.

Potrivit autorităților ruse, numărul de decese înregistrat în rândul muncitorilor care au lucrat la Soci este de patru ori mai mic decât media înregistrată la nivelul industriei ruse a construcţiilor. Cu toate acestea, martorii şi familiile victimelor îi contrazic.

Deoarece mulți dintre ei lucrau la negru, cazurile nu au fost anchetate de autoritățile ruse, iar în cazul imigranților, nici de organele din țările de origine.

În ciuda statisticilor oficiale, foşti muncitori de la Soci au povestit că decesele erau „la ordinea zilei”. Cele mai multe tragedii s-au petrecut în rândul muncitorilor din Uzbekistan, mai spun aceştia.

Nici statisticile nu coincid. În timp ce rușii susțin că rata deceselor a fost una foarte scăzută, confirmând doar câteva cazuri izolate, datele oferite de autorităţile din Republica Moldova arată că 52 de cetăţeni moldoveni au murit la Soci între 2009 şi 2013 (19 dintre ei in perioada 2012-2013). Acesta este însă numărul care reiese din solicitările făcute de familii pentru ajutorul de înmormântare, aşa că este posibil ca numărul real să fie mai ridicat.

Potrivit sursei citate, este posibil ca ca numărul real al imigranţilor care au murit lucrând la Soci să fie mult mai ridicat, având în vedere că moldovenii au fost doar o minoritate în rândul muncitorilor străini de la Soci.

Printre aceştia s-a numărat şi Mihai Cernisov, un tânăr de 22 de ani din Republica Moldova, care şi-a lăsat acasă soţia însărcinată în şase luni şi a plecat să muncească pe 1.000 de euro pe lună – adică de cinci ori mai mult decât un salariu mediu în Basarabia. El a plecat alături de vărul său, Iura, care povesteşte acum cum s-au angajat amândoi la negru, iar angajatorii îi minţeau constant că le vor face şi actele şi cum Mihai a murit electrocutat, iar autorităţile au muşamalizat cazul.

Muncitorilor nu li se făcea niciun instructaj de protecţie a muncii şi, atunci când se produceau astfel de tragedii, autorităţile ruse scriau în acte că bărbaţii erau „neangajaţi”. La fel au făcut şi cu Mihai, al cărui trup a fost însoţit înapoi în Moldova de un angajat al RZDstroy, o subsidiară a căilor ferate ruse. Acesta i-a dat soţiei lui Mihai un plic cu 300.000 de ruble (aproximativ 6.000 de euro). La înmormântare, unul dintre şefii lui Mihai i-a spus femeii că RZDstroy îi va mai trimite bani. Într-adevăr, femeia a mai primit o singură dată 600 de euro.

Jocurile Olimpice de la Soci reprezintă cel mai scump eveniment sportiv din istorie, ajungând să coste în jur de 50 de miliarde de dolari. Pregătirile pentru eveniment au fost demarate începând cu anul 2008, iar costurile au fost de 25 de ori mai mari decât cel al ultimei ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Vancouver, Canada.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.