175.000 de semnături pentru plafonarea prețurilor la energie şi gaz

Peste 175.000 de români au semnat până acum în cadrul campaniei inițiate de PSD de susținere a proiectului de lege depus în Parlament privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze, anunță un comunicat.

Proiectul PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta.

Astfel, în cazul electricității, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de preț al energiei active de 250 de lei/Mwh, în condițiile în care ultimele oferte ale furnizorilor către populație, această valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh.

În cazul gazelor naturale, plafonul propus este de 135 de lei/Mwh, față de oferte ale furnizorilor de 650 lei/Mwh.

Partidul Social Democrat spune că soluțiile sale produc o scădere a prețului final față de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% în cazul energiei și 79% în cazul gazelor. De asemenea, varianta este superioară propunerilor PNL: liberalii ajung la un preț final al kilowattului de 1,01 lei, în vreme ce în varianta PSD, kilowattul va costa doar 0,67 lei

Proiectul PSD implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare. După intrarea în vigoare a legii, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat.

„Prin legea propusă de PSD, nivelul de trai al românilor este protejat în următoarele 6 luni de situația iminentă a dublării sau triplării facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz. Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an pentru fiecare gospodărie de salariați din România. De aceea, cerem parlamentarilor responsabili de la celelalte partide să susțină mâine soluțiile PSD care vor evita producerea unei adevărate explozii sociale în această iarnă, menținând facturile populației la un nivel suportabil”, mai arată comunicatul partidului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. E urias pretul de baza pentru plafonare la ambele entitati! Nuuuuu! E de neacceptat pentru ca sunt resursele din interiorul tarii noastre si pretul, obligatoriu, trebuie sa fie mult mai mic! Vezi exemplul nemturiei, nu au pic de gaze in tara, dar vand propriilor cetateni din resursa altora de unde acapareaza, la pret minuscul!

  2. … PSD-CiolaNu a strans deja pentru demiterea Clotildei … cca 75,43 semnaturi (pentru citire corecta, numarul indicat este cu virgula !)…

  3. Mai eficient ar fi un referendum prin care resursele naturale si toate ramurile economice strategice sa se reantoarca in mainile poporului, daca vrem sa rezolvam bine si definitiv problemele, altfel doar discutam sa ne aflam in treaba.

  4. – sa presupunem ca un astfel de referendum este validat, cu … 90% voturi DA
    – cum se va proceda pentru aplicarea hotararii, respectiv reintoarcerea in proprietatea statului romana ( …in mainile poporului) a resurselor naturale si a tuturor ramurilor economice strategice ?!
    Sper ca …nu ne-ai propus discutia … ca sa te afli in treaba !

  5. se poate plafona dar va fi mai rau!
    (tzi-a „reablitate termic” prizdaria cu bani publici gaurica de bursuk in comuna primitiva pe verticala
    -nu-i asa ca e frectzie,anveloparea nu incalzeshte reabilitatu!?)
    (tehnic:pana la 9’200’000 sinteti totusi IN MINORITATE,
    succes la initziative!)

  6. @! exact cum se face orice nationalizare,adica statul prin intermediul unei proceduri legislative expropriaza sau achizitioneaza total sau partial proprietatile, bunurile sau serviciile care sunt in mod special de interes general. Si conform dreptului international statul e liber sa procedeze la nationalizarea activitatilor gestionate de straini sau societati straine,unica obligatie recunoscuta de Adunarea Generala a ONU in Declaratia asupra suveranitatii resurselor naturale din 14 dec. 1962 fiind aceea ca expropriatului strain sa i se ofere o despagubire.

  7. Nu ati auzit ce spune Citu? Daca scad preturile la energie ”numai vin investitorii” ca si cum ei n-ar plati preturi uriase la energie. Sau pt Catu investitorii inseamna doar negustorii de energie, nu firme care sa produca sa realizeze plusvaloare prin munca unor angajati. Asta se invata la facultatile celebre unde a studia Citu cum sa faci specula cu energia intr-o tara saraca?

  8. @ ..apoi sunt si alte moduri indirecte prin care statul le poate „prelua”, ca doar are toate parghiile de a modifica cadrul economico-legislativ, de a marii taxele, impozitele, reverentele care deja sunt ridicole, de a creea noi taxe sau chiar suprataxarea veniturilor si profiturilor , de a introduce tot felul de noi reguli dificil de respectat urmate de suprasanctiuni … ca vor pleca singuri.

  9. Super science fiction.
    Romania, cu o datorie publică de 140 mld. Euro, in creștere zilnica vertiginoasă, ar putea visa să recupereze, contra despăgubiri, vreuna din resursele naturale / ramurile strategice aflate în posesia capitalurilor străine ???!!!
    Cât credeți că ne-ar putea pretinde, de ex, pentru…industria petroliera, BCR, jumătatea din terenurile arabile ale țării ?
    Prietene, nici o colonie nu s-au eliberat cu despăgubiri.
    Amândoi ne facem că avem treabă cu dialogul pe aceasta temă.

  10. …in timp ce noi doi compunem literatura SF, sunt la vânzare : sarea, cec bank etc etc

  11. Romanii au vrut dreapta. Dreapta sa fie, unii muncesc si produc energie in hidrocentrale si termocentrale si altii o speculeaza pe spinarea cetateanului. Dar cetateanu’ a vrut rege german si „dreapta” europeana de parca Romania ar fi in Asia si traim ca prostii complexati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.