2.000 de localităţi au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisă

Aproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate aceste localităţi, a declarat, miercuri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, la conferinţa de deschidere a campaniei de sensibilizare şi conştientizare a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.

Aceasta a spus că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată la reţelele de canalizare şi apă curentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele de investiţii în acest domeniu, fiind „absolut vital şi necesar” ca cetăţenii României să beneficieze de o apă curată, din surse care să nu fie contaminate.

„Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie să privim nişte date statistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer la cele transmise de Comisie Europeană privind poluarea cu nutrienţi în special în zona de sud a României. Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilor monitorizării, s-a demonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea şi proiectul se desfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală am descoperit că sunt aproape 2.000 de localităţi în care nivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, de aceea investiţiile sunt absolut necesare în toate aceste localităţi din cadrul proiectului”, a spus Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile sau gunoaiele de grajd, care, lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul, apărând poluarea cu nutrienţi, ce poate conduce la diverse forme de îmbolnăvire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat şi transformat în îngrăşământ pentru agricultura ecologică. „În prezent avem peste 1.100 de platforme şi urmează să se mai investească încă pentru 18 platforme”, a menţionat ministrul Mediului.

Ea a adăugat că proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” beneficiază de o finanţare de aproape 60 de milioane de euro, acesta fiind un program-pilot. „În ceea ce priveşte stadiul actual al proiectului care s-a desfăşurat în principal pe două componente – a treia fiind campania şi, bineînţeles, managementul proiectului – campania de informare se prezintă în felul următor: ca şi investiţii, în momentul de faţă s-au consumat 25% din banii aferenţi acestei componente a investiţiilor, iar în cveea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale – componentă valorică aferentă ANAR – în proporţie de 80%”, a precizat Rovana Plumb.

Autorităţile de mediu intenţionează să continue acest program-pilo şi să-l finalizeze până în 15 iunie, conform termenelor. „Vom continua să monitorizăm acest proiect. Avem nevoie de surse de finanţare în continuare şi intenţionăm ca în următorul cadru financiar 2014 – 2020 să gândim o componentă specială destinată acestui domeniu, în aşa fel încât să avem o sursă de finanţare pentru investiţii, pentru a oferi garanţii de mediu clare, pentru a proteja sănătatea noastră. Vom continua acest program-pilot”, a dat asigurări ministrul Mediului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.