241 de filme, 800 de evenimente

Cea de-a 11-a ediţie a TIFF are loc în perioada 1-10 iunie, la Cluj-Napoca. „Festivalul Internaţional de Film Transilvania” îşi propune promovarea artei cinematografice, prezentarea celor mai importante filme ale momentului, după criterii ce ţin de originalitatea subiectelor şi forţa imaginilor. Este un festival al viziunilor proaspete şi pline de imaginaţie, din care organizatorii au reuşit să facă un eveniment cultural de ţinută.

Ultimele două ediţii ale TIFF-ului au fost pe cât de spectaculoase, pe atât de bogate şi diverse în oferta de filme şi de evenimente de senzaţie. Ediţia din 2010 a adunat nu mai puţin de 240 de filme din 47 de ţări, care au fost proiectate pe cele 13 ecrane ale festivalului, atrăgând peste 55.000 de spectatori în cele zece zile de festival. În 2011, 70.000 de spectatori s-au putut bucura de 220 de filme provenite din 45 de ţări.

Piaţa Unirii din Cluj, unul dintre locurile de desfăşurare a TIFF

De-a lungul celor 10 ediţii, TIFF s-a putut mândri şi cu prezenţa a numeroase personalităţi de marcă ale cinematografiei mondiale, pe care le-a onorat cu premiul pentru întreaga carieră. Printre acestea se numără Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders sau Jacqueline Bisset.

Programul Festivalului va fi compus atât din secţiunile deja tradiţionale, precum “Competiţie”, “Supernova”, “Umbre”, “Fără limită”, “Ce se întâmplă documentarule?”, “Zilele Filmului Românesc”, “Ziua HBO”, “Ziua Maghiară”, cât şi din secţiuni tematice precum “Oameni şi zei”, rezervată filmelor despre religie şi credinţă, sau omagiul adus companiei “Killer Films”, celebra casă de producţie fondată de Christine Vachon şi Pamela Koffler.

Geraldine Chaplin, Claude Lelouch şi Ion Caramitru vor fi onoraţi la cea de a 11-a ediţie cu “Premiul pentru întreaga carieră”. Trei dintre proiecţiile speciale vor marca impresionanta filmografie a renumitului regizor francez Claude Lelouch, în cadrul proiecţiei speciale cu “Un bărbat şi o femeie”, care va avea loc în 6 iunie. În onoarea lui Geraldine Chaplin, vineri 8 iunie, va fi proiectată pelicula “En la ciudad sin limites” de Antonio Hernandez. Pentru interpretarea sa, Geraldine a primit în 2003 Premiul Goya pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Pelicula “Ştefan Luchian”, în care rolul titular este interpretat de Ion Caramitru, va fi proiectată în prezenţa artistului, în 9 iunie, la ora 18.00, la Cinematograful “Florin Piersic”.

Comediantul este proiectat în secţiunea Focus Danemarca

Astăzi, pe 1 iunie, de la 20.45, la “Ursus Open Air” (Piaţa Unirii) din Cluj, TIFF 2012 debutează oficial cu două premiere: la 110 ani de la prima sa proiecţie, capodopera lui Georges Méliès, “Călătorie pe lună”, va putea fi vizionată, pentru prima dată în România, într-o versiune color restaurată, iar comedia “Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea prima proiecţie cu public.

“Le voyage dans la lune/ Călătorie pe lună”, în regia lui Georges Méliès, este una dintre cele mai costisitoare şi dificile restaurări din istoria filmului, ea fiind prezentată pentru prima dată publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la naşterea artistului. Coloana sonoră poartă semnătura formaţiei “AIR”, care a compus muzica special pentru filmul mut. În procesul de restaurare s-au implicat trei experţi de renume în domeniu: colecţia privată “Lobster Films” şi două entităţi non-profit – “Groupama Gan Foundation for Cinema” şi “Technicolor Foundation for Cinema Heritage”. Costurile finale ale ambiţiosului proiect au depăşit 400.000 de euro.

O istorie amuzantă, inspirată de întâmplări reale, “Despre oameni şi melci” relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită, menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment. Filmul va intra pe ecrane pe 14 septembrie 2012.

Monica Bârlădeanu pe covorul roşu de la Cannes, dar va fi şi la Cluj

Pe covorul roşu, la Gala de deschidere, vor fi prezenţi actorii Monica Bârlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crişan, Albert Dima, scenaristul Ionuţ Teianu, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, scenograful Csaba Damokos, alături de regizorul Tudor Giurgiu şi producătoarea Oana Giurgiu.

La ceremonie sunt aşteptaţi şi primarul oraşului Cluj-Napoca, Radu Moisin, regizorul Samuel Maoz, membru în juriul Competiţiei, fotograful Cosmin Bumbuţ, cineastul Iosif Demian, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF – Daisuke Miyazaki (“Sfârşitul nopţii” concurează în competiţie), Philip Scheffner (documentarul “Reconstituirea/Revision), Rebecca Thomas (“Copiii electrici”), Daniel Moshel (“Login 2 Life”) şi Michal Kosakowski, autorul documentarului “Nicio victimă/Zero Killed”, precum şi actorii clujeni din spotul TIFF regizat de Iulia Rugină – Anca Hanu şi Adrian Cucu.

 

Geraldine Chaplin

În prima zi de TIFF debutează şi una dintre cele mai interesante secţiuni ale festivalului, “Focus China”. “După cutremur/Aftershock” de Feng Xiaogang, cel mai mare succes de box office în China, în 2010, şi propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, va fi proiectat la Cinema Victoria, de la 10.00. În aceeaşi secţiune au fost incluse câteva dintre cele mai bune titluri realizate în China în ultimii doi ani: “Sacrificiul”, o dramă istorică semnată de Chen Kaige, “Detectivul Dee şi misterul flăcării fantomă”, selecţionat în competiţia Festivalului de la Veneţia, în 2010, şi regizat de renumitul cineast al Noului Val chinez, Tsui Hark, “La umbra măceşului”, unul dintre filmele recente ale celebrul Zhang Yimou, “Shaolin”, în regia lui Benny Chan, şi “Pianul din fabrică”, în regia lui Zhang Meng.

La Cinema Victoria, de la 20.00, “Focus Danemarca” se va deschide cu filmul “Comediantul/A Funny Man”, în regia lui Martin Zandvliet, în prezenţa E.S. Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei în România. Secţiunea dedicată filmului danez este parte a unui parteneriat extins dezvoltat anul acesta cu Institutul de Film Danez, în semestrul în care Danemarca deţine preşedinţia UE. Premiat la Gala industriei daneze de film, “Comediantul” dezvăluie nesfârşita singurătate în care s-a cufundat actorul Dirch Passer (Nikolaj Lie Kaas) după ce a ajuns faimos într-un timp foarte scurt.

Prima dintre proiecţiile speciale TIFF 2012, “Peliculă versus Digital/Side by Side”, regizată de Christopher Kenneally, poate fi vizionată la Odeon Cineplex, Sala 5, de la 19.45. Proiectat anul acesta la Berlin, documentarul îl are pe Keanu Reeves în postura de intervievator şi producător. Actorul vorbeşte cu regizori, directori de imagine, studenţi la regie şi producători despre trecerea la digital în cinema, descoperind ce s-a câştigat, ce s-a pierdut şi ce ne aşteaptă, din acest punct de vedere, în viitor.

Spectatorii din Cluj vor putea (re)vedea şi trei dintre filmele incluse în retrospectiva “100% Stanley Kubrick”: “Dr. Strangelove”, “Lolita” şi “Spartacus”. La această ediţie, toate peliculele regizate de celebrul cineast american, alături de documentare dedicate lui, vor contura un portret complet al lui Kubrick.

 

Regizorul Claude Lelouch va fi recompensat pentru întreaga carieră

1 iunie este şi ziua în care studioul mobil “FILM-Y”, din Danemarca, va staţiona la Muzeul de Artă din Cluj. De luni până vineri, grupurile şcolare se pot programa pentru vizite la studioul “FILM-Y”, iar sâmbătă şi duminică, atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor. “FILM-Y” este versiunea mobilă a unuia dintre studiourile de film computerizat pentru copii şi adolescenţi ale Institutului de Film Danez “FILM-X” din Copenhaga şi le oferă acestora ocazia unică de a-şi face propriul filmuleţ. “FILM-Y”, proiect în cadrul “EducaTIFF”, este realizat cu sprijinul Institutului de Film Danez şi Petrom.

TIFF reia şi în acest an proiecţiile la “Mănăştur Open Air”, în zona terenurilor de sport de la Complexul Nora, pentru a duce filmele şi spiritul festivalului în cât mai multe zone ale Clujului. Filmele vor rula în fiecare seară, de la 22.00, iar accesul la proiecţii este gratuit. Primul film din seria rezervată spectatorilor de la “Mănăştur Open Air” este “Vânătorul/The Hunter”, regizat de Daniel Nettheim, “Focus Australia”, povestea unui mercenar trimis de către o misterioasă companie specializată în biotehnologie tocmai în sălbatica Tasmanie, cu misiunea de a prinde ultimul tigru tasmanian.

Două documentare legate într-un fel sau altul de România vor rula pe 1 iunie la TIFF, în secţiunea “Ce se întâmplă, documentarule?”. “Reconstituirea”, semnat de Philip Scheffner, redeschide discuţia despre un proces controversat în anii ’90, în Germania, când nişte vânători care au împuşcat doi cetăţeni români în timp ce aceştia încercau să treacă ilegal graniţa, au fost achitaţi. “Cealaltă Chelsea: o poveste din Donetsk”, peliculă regizată de Jakob Preuss, explorează discrepanţele uriaşe în principala zonă minieră din Ucraina. De o parte oamenii cu salariile mizere, de cealaltă – oligarhii şi fotbalul. De aici vine şi echipa Şahtior Donetsk, finanţată de miliardarul Rinat Ahmetov, şi al cărei antrenor este Mircea Lucescu.

Zilele filmului românesc

Ion Caramitru va fi onorat cu Premiul pentru întreaga carieră

Cinefilii pot urmări producţii autohtone, unele dintre acestea fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială. Selecţia din acest an cuprinde 11 lungmetraje şi 16 scurtmetraje.

42 de filme au fost înscrise în Competiţia Locală TIFF 2012. Proiecţia specială şi festivitatea de premiere vor avea loc miercuri, 6 iunie, de la 21.30, la Casa TIFF.

Printre filmele care intră în Competiţia Locală TIFF 2012 spicuim: “Panglica”, de Norbert Fodor, “Filmul Vietii Mele”, de Lucian Ilea, “Câinii / Watchdogs”, de Bogdan-Alexandru Zoicaş, “Cea mai frumoasa zi”, de Zorger Sergiu, “Ziua femeii” de Florin Cupcea, “Self-portrait / Autoportret”, de Manuela Borza, “Moment decisiv” de Radu Sălcudean, “Lutierul” de Janos Markus-Barbarossa şi Pleşa Matei, “Viitorul Dinainte de Trecut” de Arthur Birnbaum ş.a.

Premiul cel mare al Competiţiei Locale TIFF 2012 este oferit de “Terapia Ranbaxy”. “Fabrica de Pensule” va acorda o Menţiune Specială filmului care abordează subiecte sau problematici relevante pentru societatea contemporană şi contextul social actual.

Filmele în competiţie sunt: “A doua soţie” (Kuma), regizat de Umut Dag, “Clip” (Klip), din Serbia, în regia semnată de Maja Miloš, “Chapiteau Show”, în regia lui Sergey Loban, “De joi până duminică”, producţie olandeză a lui Dominga Sotomayor Castillo, “La răscruce”, producţie islandeză, în regia lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, “Lena”, regizat de Christophe Van Rompaey, “Mlaştina”, de canadianul Guy Édoin, “Oslo, 31 august” al norvegianului August Joachim Trier, “Planeta însingurată”, în regia Juliei Loktev, producţie SUA-Germania, “Schimbul”, de israelianul Eran Kolirin, “Sfârşitul nopţii”, de japonezul Daisuke Miyazaki, “Teddy Bear”, producţie Danemarca în regia lui Mads Matthiesen…

ICR şi ICRNY continuă colaborarea de tradiţie cu TIFF

Călătorie pe lună, o peliculă restaurată a lui Georges Melies

Şi la această ediţie, ICRNY sprijină prezenţa la Cluj a unei delegaţii nord-americane de profesionişti, incluzând şi artişti invitaţi în festival. În 7 iunie va fi organizată dezbaterea “The Romanian Film Festival in New York: Histories to Tell”, moderată de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov. De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, Institutul colaborează la producerea publicaţiei speciale în limba engleză “aperiTIFF”, ce va fi lansată în aceeaşi zi în cadrul “Zilelor Filmului Românesc”. Numărul din 2012 include cronici, portrete, interviuri, un dosar dedicat retrospectivei integrale “Pintilie”, de la MoMA, un material semnat Scott Foundas şi Richard Peña despre bursa Alex. Leo Şerban acordată în timpul Festivalului Filmului Românesc de la New York şi un DVD special detaliind experimentele din cadrul atelierului condus de Cristi Puiu la Toulouse în 2011.

ICR va decerna două premii din palmaresul TIFF: “Marele Premiu Trofeul Transilvania” şi “Premiul Zilelor Filmului Românesc Pentru Secţiunea Lungmetraj”.

Rezultatele parteneriatului dintre ICR New York şi TIFF nu au întârziat să apară. Astfel, 3 filme româneşti au fost selectate la “New York Film Festival în 2010”, Festivalul de Film Românesc de la New York s-a bucurat de o creştere a vizibilităţii în mass-media americană, din 2011 mutându-se la prestigiosul Lincoln Center. În anul 2012, ca urmare a prezenţei lui Laurence Kardish în delegaţia de profesionişti americani prezentă la ediţia jubiliară TIFF 2011, ICRNY a organizat în parteneriat cu “Museum of Modern Art” din New York (MoMA), “Retrospectiva integrală Lucian Pintilie”, care a adunat peste 4.000 de spectatori plătitori şi a generat o a doua retrospectivă la Chicago în luna mai, bucurându-se de o amplă reflectare în mass-media de specialitate.

Delegaţia nord-americană din acest an îi cuprinde pe: Mike Maggiore (programator al Film Forum), Brian Ackerman (director de programe, Jacob Burns Film Center), Richard Abramowitz (distribuitor de film, Abramorama), Julia Solomonoff (regizor, producător şi profesor la Departamentul de Film al Columbia University), Jonathan Howell (vicepreşedinte, New Yorker Films) şi Guilhem Caillard (director de comunicare, critic de film şi redactor al revistei “Panorama-cinéma” din Montreal; de asemenea, membru al juriului Zilelor Filmului Românesc). Din SUA este invitată specială a festivalului Christine Vachon, unul dintre cei mai importanţi producători de film independent din America, care va susţine un master class la Cluj.

 

Shaolin, în regia lui Benny Chan

ICRNY sprijină deplasarea la TIFF a unor realizatori nord-americani prezenţi în selecţia oficială a festivalului: Julia Loktev (regizorul filmului “The Loneliest Planet”, selectat în competiţia oficială), Julia Meltzer (regizorul filmului “The lights in her eyes”, selectat în competiţia FIPRESCI), Guy Edoin (regizorul filmului “Wetlands”, selectat în competiţia oficială) şi Félize Frappier (producătorul filmului “Wetlands”).

Cu sprijinul ICR Stockholm, se vor afla la TIFF Marit Kapla, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, şi Adina Brădeanu, cercetător şi jurnalist de film. Cu sprijinul ICR Paris, vor fi prezenţi Michel Ciment, profesor asociat la Universitatea Paris 7, membru al consiliului editorial al revistei “Positif”, critic de film, jurnalist de radio şi producător în cadrul “France Culture”, autorul a 15 cărţi despre cinematografie, şi Harold Manning, scenarist, traducător, interpret, producător şi jurnalist. Michel Ciment va face parte din juriul „Zilelor filmului românesc“.

În cadrul TIFF vor avea loc şi o serie de manifestări dedicate revistei “Positif”. ICR Istanbul sprijină prezenţa la festival a mai multor personalităţi cinematografice din Turcia: Azize Tan, directorul Festivalului Internaţional de Film Istanbul, Ahmet Boyacioglu, scenarist, preşedintele Ankara Film Association, Fatma Çolakoğlu, coordonatorul secţiei de film, video şi comunicare din cadrul Suna and Inan Kirac Kirac Foundation Pera Museum, şi Çiğdem Öztürk, jurnalist cultural. Printre personalităţile care vor veni la Cluj pentru TIFF se mai numără Joanna Łapińska, directorul artistic al Festivalului Nowe Horyzonty de la Wrocław, consultant artistic şi şeful strategiei internaţionale a studioului cinematografic Munk, şi Janusz Wróblewski, critic de film la săptămânalul “Polityka”, secretarul secţiei poloneze a FIPRESCI, scenarist, autorul volumului „Magia kina” (Magia cinematografului) – cu sprijinul ICR Varşovia ; criticii de film José Vieira Mendes şi Manuel Halpern – cu sprijinul ICR Lisabona; Carlos Rodríguez Rios, directorul Festivalului Internaţional de Film de Autor – D´A din Barcelona, Carlos Reviriego, jurnalist, critic de film la „El Cultural”, suplimentul cotidianului „El Mundo”, Guelfo Ascanelli, consultant programe şi curator la Filmoteca Española, şi Patricia Denise O’Keeffe, director adjunct al Festivalului de la Valladolid – cu sprijinul ICR Madrid.

“Ballroom Dancer”

Side by Side, cu Keanu Reeves

JTI Romania este pentru a treia oara consecutiv partener al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

În cadrul ediţiei din acest an va fi prezentată, pe 4 iunie, la Cinematograful „Florin Piersic”, proiecţia specială a filmului danez “Ballroom Dancer”, un documentar despre ambiţie, pasiune şi lupta cu timpul. Filmul, regizat de Andreas Koefoed şi Christian Holten Bonke, ne poartă în lumea dansului, surprinzând eforturile legendarului dansator Slavik Kryklyvyy, care încearcă să revină în ringul de dans la zece ani după câştigarea titlului mondial la dans sportiv. Dansatorii trăiesc ca nişte nomazi care încearcă să ajungă în vârful ierarhiei. Însă puţini îşi ating scopul. Competiţia este dură, dar frumoasă, iar filmul, pe cât de romantic, pe atât de cinic. Povestea se desfăşoară într-o lume globală, de la exoticul Bali la îngheţata Moscovă, de la tumultuosul New York la melancolicul oraş britanic Blackpool. În ciuda acestui periplu alert, filmul reuşeşte să capteze cele mai intime aspecte ale naturii umane. Pelicula a fost prezentată în cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam şi la ediţia a 11-a a Festivalului de Film Tribeca din New York.

Music Night

Vânătorul, pelicula australiană cu Willem Dafoe

Nu numai pasionaţii de film vor fi pe deplin răsplătiţi, ci şi iubitorii de muzică.

Una dintre surprizele ediţiei din acest an este prezenţa la Cluj a lui Steven Severin, membru fondator al influentei trupe “Siouxsie and the Banshees” şi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni contemporani. Joi, 7 iunie, de la 21.45, Steven Severin va acompania live, la Casa TIFF, proiecţia celebrului film clasic “Vampyr” (1932), în regia lui Carl Theodor Dreyer. Filmul mut, cu imaginile lui de neuitat, însoţit de muzica bântuitoare a lui Severin, va fi un spectacol unic pentru cinefili. Publicul îl va putea întâlni pe renumitul muzician şi la proiecţia documentarului “Joshua Tree!: Un portret al lui James Dean”, regizat de Matthew Mishory şi inclus în secţiunea “Fără Limită”. Cu Mishory, Severin a colaborat şi la coloana sonoră a filmului “Delphinium: A Childhood Portrait of Derek Jarman”, inclus de curând în arhiva permanentă a “British Film Institute”.

Steven Severin (pe numele său real Steven John Bailey. n. 1955) a fondat “Siouxsie and the Banshees” împreună cu solista Siouxsie Sioux în 1976 şi a fost unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Robert Smith de la “The Cure”. Basistul britanic este creditat pentru versurile multora dintre piesele formaţiei, fiind, în acelaşi timp, şi cel care a arhivat de-a lungul timpului toate înregistrările ei. Trupa de post-punk, considerată una dintre cele mai îndrăzneţe şi experimentale din anii ’70-’80, a marcat profund muzica ultimelor decenii, trupe ca Radiohead, U2, Massive Attack, Tricky sau Red Hot Chili Peppers citând-o ca influenţă.

 

Oana Radu, Mihai Chirilov, Andrei Şerban, Mircea Cantor, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Laurence Kardish, Senior Curator MoMA

Printre altele, a creat coloana sonoră pentru filmul clasic “Le sang d’un poète”, de Jean Cocteau, şi a inclus-o pe un album lansat în 2010. Este prima sa vizită în România.

Seria evenimentelor de la Casa TIFF se va deschide pe 2 iunie 2012, de la 21.30, cu o ocazie extrem de rară pentru public: aceea de a asculta melodiile primei formaţii de muzică electronică experimentală din România, “Rodion G.A.”. Populară în anii ’80, trupa înfiinţată în 1978 de Rodion Ladislau Roşca, Gigu Farcaş şi Adrian Căpraru a creat muzică revoluţionară cu mijloace rudimentare. Deşi au susţinut numeroase concerte, cei de la “Rodion G.A.” nu au avut niciodată un album al lor; doar câteva dintre piese au fost înregistrate pe o compilaţie Electrecord cu formaţii rock. Printre hiturile lor se numără „Stele şi lumini”, „Amintiri”, „Acolo unde e mister”. Părintele new wave-ului românesc, Rodion Ladislau Roşca, trăieşte în satul Aşchileu Mare, la 30 de kilometri de Cluj.

În aceeaşi seară, “Vampyr” al lui Carl Th. Dreyer va avea un prim acompaniament live, în afara celui semnat de Steven Severin: DJ Morphosis din Liban, unul dintre cei mai în vogă muzicieni de pe scena electro contemporană. Rabih Beaini a început ca DJ în Liban şi s-a stabilit de 16 ani în Italia. În 2011 a lansat unul dintre cele mai bune albume tehno ale anului, “What Have We Learned”.

 

Lolita lui Stanley Kubrick

TIFF Music Night aduce pe aceeaşi scenă, într-un spaţiu neconvenţional, trupele “Baba Zula” (Turcia) şi “Nôze” (Franţa), alături de DJ “Nico de Transilvania” (Marea Britanie), “Buscemi” (Belgia) şi “Sekuoia” (Danemarca).

“Contemporary Noise Sextet” va anima atmosfera la Casa TIFF. Este una dintre cele mai apreciate trupe actuale de jazz din Polonia, albumul de debut, “Pig Inside the Gentleman” (2006) fiind considerat printre cele mai bune din anul respectiv. Fondatorii “Contemporary Noise Sextet” sunt fraţii Kapsa, renumiţi în Polonia pentru formaţia “Something Like Elvis”.

Un nou concert de jazz va încânta audienţa: “Nils Petter Molvær Trio” din Norvegia îl are ca lider pe unul dintre pionierii în fusion-ul de jazz cu muzică electronică. Talentatul trompetist, compozitor şi producător Nils Petter Molvær şi-a câştigat renumele cu albumul de mare succes “Khmer” (1997). Cu “Baboon Moon”, albumul lansat în 2011, Nils Petter Molvær a fost nominalizat la premiile industriei muzicale din Norvegia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.