Cerere de abţinere în procesul lui Daniel Dragomir

Judecătorul Curţii de Apel Bucureşti Florin Purigiu a făcut cerere de abţinere în acest dosar, invocând asigurarea dreptului la un proces echitabil şi existenţa unei suspiciuni că imparţialitatea judecătorului este afectata. Cererea a fost admisă, cu 2 la 1.  Art. 6 paragraful 1 din Conventia EDO stabileste urmatoarele:

Dreptul la un proces echitabil

Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia, in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei

art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala, conform caruia:

Judecatorul este incompatibil daca:

  1. f) exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata”.

Iata minuta Curtii de Apel Bucuresti privind admiterea cererii de abtinere formulata de judecatorul Florin Purigiu:

“Solutia pe scurt: In majoritate, in baza art. 6 paragraful 1 din Conventia E.D.O., art. 68 alin. 2 si 5 Cod de procedura penala rap. la art. 64 alin.1 litera f Cod de procedura penalaadmite cererea de abtinere formulata de judecatorul Purigiu Florin de la solutionarea cauzei nr. 2283/3/2015. In temeiul art. 275 alin. 3 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din data de 07.03.2018.

Cu opinie separată a judecătorului Grecu Ruxandra în sensul respingerii declaraţiei de abţinere ca neîntemeiată”.

„Nu știm motivul pentru retragere. Astăzi am avut termn în dosar și am fost informați că unul dintre judecători a făcut o cerere de abținere, care a fost aprobată”, a spus Daniel Dragomir, vineri, la Antena 3.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pe data de 13 martie.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.