Povestea unei mame minore

„Nu mi-a spus nimeni de educația sexuală“

gravida-sarcina

România este pe primul loc în Uniunea Europeană, cu cel mai mare număr de mame minore, potrivit datelor Centrului european de statistică, fiind vorba despre 7.000 de cazuri în fiecare an. Foarte multe dintre ele susțin că nu au fost informate despre mijloacele de protecție.

Maria Alexandrescu este una dintre fetele care și-au pierdut devreme adolescența din cauză că a devenit mamă. Tânăra, originară din Ploiești, a născut la vârsta de 14 ani, fapt care a determinat-o, spune ea, să-i fie rușine de oamenii din jur, să nu mai vorbească cu prietenele și colegele din cauza fricii de a fi respinsă și criticată. Maria susține că a rămas însărcinată când era adolescentă, pentru că nu a fost informată despre sex și spune că nici în familie și nici la școală nu a auzit despre educația sexuală.

„Nu eram pregătită“

„Am locuit cu bunica pentru că părinții s-au despărțit. (…) Bunica nu mi-a spus mai nimic despre sex și protejare. A fost un subiect despre care noi acasă nu discutaserăm niciodată, iar eu cel puțin nu știam nimic despre asta. Nici la școală nu prea auzisem despre protejare și nici cu prietenii nu am discutat, pentru că erau de vârsta mea și nici ei nu știau multe. (…) Am rămas însărcinată pentru că nimeni nu mi-a spus despre protecția sexuală, nici chiar tatăl copilului“, a spus Maria.

Tânăra mamă susține că i-a fost greu să aibă grijă de un copil pentru că nu era pregătită pentru o responsabilitate atât de mare. De asemenea, ea spune că i-a fost teamă față de societate că va fi judecată și criticată pentru fapta sa.

„A fost foarte greu în primele luni după ce a apărut fetița, pentru că eu eram mică, nu știam cum să cresc un copil, nu aveam experiență. Însă am avut susținere din partea soacrei mele, care a acceptat situația și chiar m-a ajutat mult cu sfaturi. (…) Au fost și momente mai grele, când eram însărcinată și stăteam acasă, iar colegii mei mergeau la școală. Îmi era rușine să dau ochii cu ei. Mai ales de profesori mi-a fost rușine. Îmi era frică de ce va zice lumea sau vecinii, pentru că oamenii sunt mai răi, critică și vorbesc despre noi urât“, susține Maria Alexandrescu.

Tânăra declară că dacă adolescenții ar primi mai multe informații despre viața sexuală, atunci numărul minorelor care devin mame ar fi mai mic. Maria Alexandrescu afirmă că a devenit mamă prea devreme doar pentru că nu a știut despre educația sexuală și îndeamnă părinții să discute cu copiii lor despre acest subiect.

Ce spune psihologul

„Este foarte important să vorbească cu părinții lor, pentru că noi nu știam mai nimic despre sex și nu am știut să ne protejăm. Mamele, în general, trebuie să vorbească cu fetele, să le explice. Dar este important ca și în mediul școlar să se vorbească despre asta. (…) Cel mai important sfat pe care pot să-l dau este să păstreze copilul și să nu facă avort. Deși nu pare la început, un copil îți schimbă viața în bine, te face fericit și nu trebuie luată o decizie radicală. Nu m-am gândit la avort, pentru că am avut susținere“, a precizat Maria.

Psihologii afirmă că principala grijă pe care o au minorele atunci când rămân însărcinate este frica de părerea celor din jur. „Este rușinea față de cunoscuți, pentru că ele se simt încă copii, chiar dacă poate au un comportament de matur. Ele știu că au posibilități limitate, le este teamă că nu vor fi acceptate de cei din jur. Fetele știu că familia are o presiune asupra lor, pentru că le va aminti mereu de această greșeală“, a spus, pentru Mediafax, psihologul Keren Rosner.

De asemenea, Rosner a mai specificat că sunt mai multe cauze care determină o sarcină nedorită în rândul adolescentelor.

„Una dintre cauzele principale care duc la faptul că un copil face alt copil este abandonul părinților. Fata chiar dacă este sub supravegherea unui adult, depinde cum este manifestată această grijă pe care bunicii o au asupra copilului. Pentru că de multe ori se rezumă la a-i oferi unde să doarmă și mâncare, însă copilul are nevoie să fie supravegheat și înțeles. Un alt motiv este începerea vieții sexuale timpurii, în mod normal nu este alegerea fetei, sunt consecințele abuzului, ale unei vieți nesupravegheate. Aici trebuie ca tutorii să intervină și să discute cu fetele și băieții pe marginea acestui subiect“, a precizat Rosner.

Potrivit unui raport realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopției, în 2014 în România aproape o sută de minore din centrele de plasament erau mame. Experții susțin că acest fenomen este alarmant și că numărul copiilor din centre care își încep viața sexuală practicând prostituția este tot mai mare.

„Fetele fac sex în centrele de plasament, fie că vorbim de prostituție, fie că vorbim de curiozitatea lor. România ocupă un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește rețelele de prostituție în raza centrelor de plasament. Vorbim despre rețelele de prostituție în care nimeni nu vrea să facă nimic. Copii din centre recunosc că întrețin relații sexuale sau că sunt lucrători sexuali. (…) Fetele și băieții din centre de la 12 ani spun că fac sex pentru bani. Această situație îmi pare alarmantă“, a spus, pentru Mediafax, Vișinel Balan, activist pentru apărarea drepturilor omului.

Situație îngrijorătoare

Experții trag un semnal de alarmă și afirmă că educația sexuală este primordială în instituțiile de învățământ și doar prin informare am putea preveni acest fenomen.

„Avem un număr constant de nașteri în rândul adolescenților și un număr relativ constant de întreruperi tot în rândul adolescenților. Acest număr demonstrează că tinerii nu sunt informați. Astfel, vorbim despre lipsa de contracepție și lipsa informării în întreaga societate, deoarece contracepția și planificarea sarcinii nu intră doar în responsabilitatea fetelor, dar și a băiatului. Cu siguranță educația sexuală în școală ar putea schimba acest subiect, însă trebuie să fim atenți în ce context le vorbim tinerilor. (…) Este important ca elevii să cunoască despre educația sexuală, cum să folosească un prezervativ, dar și despre alte detalii cum ar fi atenția la igienă și boli“, a declarat, pentru Mediafax, Adina Manea, coordonatorul Fundației Tineri pentru Tineri.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată în cel mai recent studiu că România se află pe primul loc din Uniunea Europeană, cu cele mai multe minore care nasc, iar în 2017 numărul acestora constituia 12% din totalul nașterilor. Anual în țara noastră circa 7.000 de minore nasc, iar motivele care duc la acest fenomen sunt numeroase: plecarea părinților peste hotare și lăsarea copiilor în grija bunicilor, lipsa informării cu privire la educația sexuală, începerea vieții sexuale timpurii sau chiar prostituția în rândul copiilor din centrele de plasament.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, cel mai recent studiu referitor la situaţia mamelor minore şi a copiilor din mediul rural arată că 60% din femeile din România care au născut mai devreme de 18 ani nu au primit nicio informaţie despre reproducere. Tot același studiu demonstrează că țara noastră se confruntă cu un număr mai mare de minore însărcinate decât state precum Rwanda, Trinidad Tobago, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Albania, Burudni, India și Mauritius.

Cum poate fi oprit acest fenomen

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului și Adopției susțin că în centrele de plasament acest fenomen poate fi oprit doar cu intervenția cadrelor didactice și a personalului centrelor.

„Centrul de plasament este acum casa acestor copii și atunci, așa cum acasă părintele ar trebui să informeze copiii despre astfel de lucruri, cu siguranță că și în centrele de plasament personalul trebuie să le vorbească. Aceasta este o grijă în plus, pentru că acești copii sunt în grija statului, deci avem o grijă în plus. Însă și acești copii, ca și alții, merg la școală, iar atunci profesorii le pot vorbi, iar personalul centrului poate să le spună mai aprofundat informațiile auzite în clasă. Deci, în opinia mea, prima care trebuie să intervină este școala, pentru că acolo stau în mare parte copiii, însă trebuie monitorizați și supravegheați și de personalul din centre“, a spus Gabriela Coman, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului și Adopție.

Totodată, Coman precizează că statul protejează mamele minore, iar în viitor urmează a fi implementat în fiecare județ un program de informare pentru adolescenți. „Pe mamele tinere cu copii statul le protejează cu intervenții specializate. Adică, pe lângă consiliere, pe lângă informații necesare de creștere a copilului, le acordăm, după caz, suport financiar. (…) Vom face demersuri ca în fiecare județ să fie o echipă care să prevină sarcinile nedorite, să informeze și să consilieze tinerii, dar și să le pună la dispoziție mijloace contraceptive“, a spus Gabriela Coman.

Daniela Timofti

(Articol preluat de pe Mediafax)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Dar de abstinenta nu a invatat-o bunica ei?
    Oricum, felicitări fetei pentru ca a dus sarcina pana la capat.
    Cunosc cazuri de femei care au făcut avorturi atunci când erau tinere zicând că sunt sarcini nedorite. După ani, când si-au dorit să devină mame, n-au mai rămas însărcinate. Doctori, tratamente, cheltuieli imense si in final regrete pentru avorturile din tinerețe.

  2. Articolul de faţă constituie propagandă mascată pro- educaţie sexuală.

    Ploieşteanca Maria Alexandrescu minte de îngheaţă apele! Că n-a ştiut, că n-a auzit, că prietenele ei nu au sfătuit-o, că bunică-sa nu i-a spus nimic despre „barză”, că la şcoală „NU PREA auzise despre protejare”… Minciuni sfruntate. La orice şcoală din România, în clasa a şaptea, când se predă Anatomia umană, dascălul de biologie, vrând-nevrând, se referă şi la chestiuni tangente gravidităţii şi procreării. Iar la orele de Dirigenţie, cadrul didactic care are clasa de elevi în grijă, cu siguranţă le-a vorbit acestora despre „contracepţie” şi despre „boli cu transmisie sexuală”. În caz că nu a făcut-o personal (din jenă), putea să cheme un cadru medical. Bine că la vizionat, pe ascuns, filme porno, pe Smartphone, minorele „se pricep” de minune…

    Tatăl copilului o fi provenind dintr-o familie mai înstărită. Şi şmechera asta mică a vrut să-l încalece; să-l şantajeze; să-l oblige să o întreţină; să o ia ne nevastă. Aşa că a refuzat deliberat „să se protejeze”. Şi i-a turnat copchilu’. Acu’, că nerodu’ s-a pricopsit cu plodu’, să facă bine să o ia de nevastă pe M.A.! De vreme ce viitoarea soacră pare să să o agreeze pe noră, nunta e ca şi făcută.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.