Studiu sociologic îngrijorător pentru Germania şi Angela Merkel

Un studiu realizat de Universitatea din Leipzig indică o accentuare puternică a islamofobiei printre germani în ultimul an. Peste 40% dintre germani cred că guvernul ar trebui să interzică imigranţilor musulmani să vină în ţara lor, un procent dublu faţă de anul 2009.

Studiul relevă şi un scepticism în creştere faţă de politica liberală a imigraţiei şi a azilului. Patru cincimi din cei 2.500 respondenţi au spus că ţara lor ar trebui să promoveze o politică mai puţin generoasă. Circa 60% cred că azilanţii “nu riscă persecuţii în ţara lor de origine”.

Germanii se tem să nu devină străini în propria lor ţară. Jumătate dintre cei intervievaţi spun că uneori se simt alienaţi din cauza prezenţei imigranţilor musulmani. În urmă cu doi ani, acest raspuns era dat de doar 43% dintre respondenţi.

Un asemenea sondaj pare să indice un sprijin crescând pentru partidul Alternativa pentru Germania. În ultimul an, AfD a obţinut rezultate bune la alegerile locale şi la cele naţionale mergând pe o platformă care cere interzicerea minaretelor, a vălului islamic şi a chemării la rugăciune. Un sondaj din luna mai arată un sprijin de 15% pentru acest partid, care a devenit al treilea cel mai popular din Germania.

În luna aprilie, autorităţile au estimat că germanii de extremă dreapta sunt responsabili pentru 319 atacuri asupra adaposturilor pentru refugiaţi, atacuri comise în 2015. Tendinţa se menţine în 2016. În primele patru luni ale anului, poliţia a raportat 37 de incendieri, iar studiul citat arată că extremiştii de dreapta sunt tot mai dispuşi să recurgă la violenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.