A fost stabilit prețul final în oferta Hidroelectrica

Franklin Templeton, în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondul Proprietatea, anunță piața și investitorii Fondului privind acordul său de a vinde un număr de 78.007.110 acțiuni ordinare existente ale Hidroelectrica, excluzând orice Opțiune de Supra-Alocare, în oferta publică inițială derulată de FP în legătură cu acțiunile deținute în compania energetică de stat. Astfel, prețul final de ofertă a fost stabilit la 104 lei per acțiune.

Fondul a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opțiune (“Opțiunea de Supra-Alocare”) constând în 11.701.067 acțiuni, exercitabilă în totalitate sau în parte într-o perioada de 30 de zile calendaristice de la admiterea la tranzacționare (definită mai jos), aceste acțiuni fiind alocate în scopul Stabilizării.

În situația în care Opțiunea de Supra-Alocare este exercitată în întregime, numărul total al Acțiunilor Oferite în cadrul Ofertei va crește la 89.708.177, reprezentant 19,94% din capitalul social al Hidroelectrica, respectiv întreaga participație deținută de către Fond în Hidroelectrica. Dintre acestea, 71.766.542 acțiuni au fost alocate în Tranșă Investitorilor Instituționali (reprezentând 80% din totalul Acțiunilor Oferite și al Acțiunilor în legătură cu Opțiunea de Supra-Alocare) și 17.941.635 acțiuni au fost alocate Tranșei Investitorilor de Retail (reprezentând 20% din totalul Acțiunilor Oferite și al Acțiunilor în legătură cu Opțiunea de Supra-Alocare). Factorul de alocare pro-rată calculat pentru Tranșă de Retail în cadrul Ofertei este 0,3209762650.

Hidroelectrica nu va încasa niciun fel de venituri din vânzarea Acțiunilor Oferite în cadrul Ofertei. Decontarea va avea loc în data de 10 iulie 2023. Admiterea și începerea tranzacționării pe Bursa de Valori București (“BVB”) vor avea loc în data de 12 iulie 2023, sub simbolul „H2O” („Admiterea”). Imediat după Admitere, acțiunile Hidroelectrica vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Hidroelectrica și Fondul sunt supuse unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Hidroelectrica (în lb. engleză “Lock-up arrangement”) pentru o perioada care a început pe 22 iunie 2023 și se încheie după 180 zile de la data Admiterii, iar acționarul majoritar al Hidroelectrica, adică Ministerul Energiei, este supus unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Hidroelectrica pentru o perioadă care a început pe 22 iunie 2023 și se încheie după 12 luni de la data Admiterii, cu excepția cazului în care se aplică anumite excepții prevăzute în Prospect.

În legătură cu Oferta, Erste Group Bank AG (acționând în mod direct sau prin Banca Comercială Română S.A.) în calitate de agent de stabilizare („Agentul de Stabilizare”) pe seama Citigroup Global Markets Europe AG („Managerul de Stabilizare”) poate (dar nu va avea nicio obligație în acest sens), în măsura permisă de lege, să supra-aloce Acțiuni Oferite sau să efectueze alte tranzacții de stabilizare cu scopul de a menține prețul de piață al Acțiunilor Oferite la un nivel mai ridicat decât cel care ar putea să prevaleze în condițiile pieței libere. Managerul de Stabilizare nu este obligat să încheie astfel de tranzacții, iar asemenea tranzacții pot avea loc pe Bursă de Valori București și pot fi realizate în orice moment după începerea tranzacționării Acțiunilor Oferite pe Piață reglementată la vedere a Bursei de Valori București și se vor încheia la 30 de zile după. Cu toate acestea, nu va există nicio obligație în sarcina Managerului de Stabilizare și a agenților acestuia să efectueze tranzacțiile de stabilizare și nu se da nicio asigurare că asemenea tranzacții de stabilizare vor avea loc. În niciun caz, nu se vor lua măsuri de stabilizare a prețului de piață al Acțiunilor Oferite la un preț mai mare decât Prețul Final de Oferta. Aceste tranzacții de stabilizare, dacă sunt întreprinse, pot fi sistate în orice moment, fără o notificare prealabilă. Cu excepția cerințelor impuse de legi și regulamente, nici Managerul de Stabilizare și nici agenții acestuia nu intenționează să dezvăluie măsură în care orice supra-alocare și/sau tranzacție de stabilizare va fi întreprinsă în cadrul Ofertei.

Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE sunt Coordonatori Globali Comuni ai Ofertei. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG și Wood & Company Financial Services acționează în calitate de Codeținători ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Societe Generale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori (împreună, “Intermediarii”).

Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited are calitatea de Consultant Financiar pentru Fondul Proprietatea, iar STJ Advisors este Consultant Financiar pentru Hidroelectrica în legătură cu Oferta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Vine unul, cocalar oriental de sub Siria cu ifose de american, si vinde averea poporului facuta prin munca extenuanta si sacrificiu. Cat de prosti si ligai putem fi. Cucerirea Americilor se intampla in Romania si Ucraina daca vreti. Mizerabili sunt politicienii romani sau… cozi de topor. Ne-au sufocat aceste triburi de orientali de la Marea Moarta asa cum este si sufletul lor. Au sufocat tot globul de fapt, au comportament de purici care vor sa traiasca pe botul cainelui si de capuse umflate de munca si resursele altora.Ne indoapa cu politici si doctrine imbecile despre sex lgibdq, multiculturalism…si educatia dementa a copiilor iar ei isi protezeaza societatea si se pastreaza puri. Cat borhot in fata intregii planete.

  2. PSD-ul trebuie sa renationalizeze Hidroelectrica si multe alte societati care au fost si au ramas pe profit. Nu se stie daca statul roman are preemtiune la rascumpararea actiunilor vandute (cand?) de niste borfasi.

  3. Cine a facut cadou cate 20% din toate firmele romanesti profitabile americanilor. Premierul Tariceanu a facut cu ele Fondul Proprietatea pentru despagubirea celor furati de comunisti !!! Care tradator Pontalau comunist a favorizat americanii in defavoarea celor furati de catre comunisti. Despagubirea se facea in actiuni la Fondul Proprietea, Pontalaul pesedizd a facut legea despagubirii in bani, vreme de 5 ani, in rate, in urma unor procese interminabile in care statul pierde in serie si ai nevoie sa angajezi un „executor judecatoresc” care sa „execute” statul care nu-si respecta propriile hotarari !

  4. Traiasca Taricel Hotzomel si Basel Scaraoschi, care au „daruit” Fondului Proprietatea, 20% din Hidroelectrica! Apoi, treptat, Fondul a devenit al strainilor, ultramajoritar american! Nu intreaba nimeni, cu cit s-a cumparat Fondul proprietatea de catre straini si ce valoare are acum. Colonia nu se dezminte! Mai era putin si dadeam totul gratis, precum bogatiile din subsol.

  5. @Justitianus, ai dreptate, americanii au vrut sa distruga Hidroelectrica. Cati ani a stat in insolventa? Cum se face ca toate companiile de stat cu actionari minoritari privati merg foarte bine iar celelalte (vezi cazul Oltchim, CFR,Complexurile Energetice…) sunt in faliment nedeclarat? Cu FP s-a evitat oligarhizarea Romaniei planuita in anii ’90. Se incepuse cu devalizarea bancilor si capusarea marilor companii de stat.
    Ca banii obtinuti din anumite privatizari i-am cheltuit aiurea pe pomeni electorale e altceva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.