A murit prințul Sturza

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris, la vârsta de 86 de ani, a anunţat directorul general al Institutului Cultural Român (ICR), Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veşnice prinţul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român şi un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultăţii, am colaborat cu texte şi fotografii la Enciclopedia familiilor boiereşti, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris şi la Bucureşti, la evenimente ştiinţifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene (…) I-am admirat întotdeauna sobrietatea şi hărnicia, pasiunea şi spiritul de sacrificiu cu care şi-a dedicat ultimele decenii din viaţă recuperării istoriei boierimii române. Cu câteva zile înainte de Sfintele Paşti, am vorbit la telefon. Era niţel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, şi se temea că nimic nu va mai fi ‘ca înainte’. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui şi visa să vadă noi volume apărute. În memoria Prinţului Sturdza, am nădejdea că visul lui va merge mai departe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu pe pagina sa de Facebook.

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza domnitor al Moldovei (1834-1849), fiind şi descendent al familiei Manu.

Mihai Dimitrie Sturdza s-a născut în 1934, urmând studiile primare şi liceale la Iaşi şi Bucureşti. În 1952, în timpul represiunii comuniste, a fost arestat, a primit o condamnare administrativă de trei ani, fără judecată, şi a fost închis, alături de alţi tineri din familii istorice româneşti.

A trecut pe la Jilava, prin lagărul de triere Ghencea şi prin lagărele de muncă forţată de la Bicaz şi de la Oneşti. A fost eliberat în 1954.

Pasionat de genealogie, a dorit să se înscrie la Facultatea de Istorie, dar aceasta fiind facultate ideologică, a studiat în cele din urmă limba italiană, la Facultatea de Filologie din Bucureşti.

A lucrat ca învăţător, la şcoala din comuna Merenii de Jos (astăzi în judeţul Teleorman), apoi ca traducător de documentaţie tehnică la un institut de cercetare din Bucureşti. În paralel, a continuat cercetările de istorie modernă.

În 1964 a plecat în exil şi s-a stabilit la Paris. Între 1968 şi 1985, a lucrat la Departamentul de schimburi culturale cu străinătatea al ministerului francez de Externe, fiind şi interpretul oficial al preşedinţilor Franţei, Charles de Gaulle şi Valéry Giscard d’Estaing.

Între 1986 şi 1995 a fost redactor politic la Departamentul român de la Institutul de Cercetări al postului de radio Europa Liberă din München.

A devenit unul dintre cei mai respectaţi genealogişti români şi a publicat lucrări precum “Dictionnaire historique et généalogique des grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople” (Paris, 1983 şi 1999; volum premiat de Academia Internaţională de Heraldică şi Genealogie) şi “Familiile boiereşti din Moldova şi Ţara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică şi biografică” (Editurile Simetria şi Corint, 2004-prezent, cinci volume masive publicate, litere A-E).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Da, a fost un „mare patriot”, fiu al celebrului prim-ministru Sturdza, care in 1907, in cardasie cu Carol I, Bratianu si Averescu („eroi” liberali!!) a ordonat cumplitul masacru (genocid) a 11.000 de tarani romani! Tarani care erau participanti sau urmasi ai eroilor din Razboiul de Independenta din 1877, viitorii eroi (cei care au scapat!!) ai Primului Raboi Mondial, in urma caruia s-a infaptuit Romania Mare!! Ca sa vedeti cum se „scrie” istoria!!

  2. Dumnezeu sa-l ierte! Inca un mare boier a plecat dintre noi.

  3. Sincer sa va spun, sint mult mai miscat si trist pentru ca Jimmy, homeless in New York, a murit intr-un spital pentru saraci si va fi ingropat intr-o groapa comuna sau pentru ca la noi o batrina de 80 de ani, saraca si fara nimeni pe lume, a murit singura in casa ei !

  4. Pentru ,,GRIG” si ,,printesa de bolintin” . Mai gugumanilor. Da, stim ,era prieten de ,,vanatoare ” cu tiri , fost hocheist si tenismen la ,,Dinamo ” cu grad mare , si si – a servit si el patria ca si alti romani de vita boieresca in straini. Dar mai usor cu 11.000 de morti in 1907 . Au fost martori oculari ai rascoalei care au apucat sa lase cu limba de moarte adevarul ascuns de comunisti in slujba carora sunt multi ca voi. Adevarul istoric pe documente asta este. Taranii erau impilati de evreii ajunsi mari arendasi , dintre care unii aveau si idei venite de la ,,prietenii nostrii ” rusi , fie ca erau albi si nu comunisti inca. Acesti arendasi care se ingrasau din asuprirea taranilor masluind fara suflet invoielile mai dadeau si cu ,,batul prin gard ” agitand spiritele. Dar taranul roman in haina militara( si nu era taranul colectivizat , intors pe dos de comunisti ) a aratat in doua randuri ca respecta juramantul fata de Regi si tara in cele doua razboaie mondiale. Stiti si voi ca taranul roman tortionat de militieni ca tatal lui Dragnea si un intreg sistem comunist represiv cu propriul popor este inteligent si nu uita cum i s- a furat pamantul cu care a fost improprietarit de marii Regi ai Regatului Romaniei.

  5. a fost pasionat şi de şmenuri cu zeci de mii de ha de păduri, nu c-ar fi fost singurul… să-i fie codrul aproape…

  6. A murit Mihai Dimitrie Sturdza( n.1934) , varul multimilionarului elvetian Dimitrie Gh.Sturdza, amicul lui Tziriac, fost tenisman si vanator. Mihai Dimitrie Sturdza a fost istoric și diplomat româno-francez, pasionat cercetator in domenii precum genealogie, heraldică și istorie a culturii. Varului Dimitrie Gh. Sturdza retrocedarile de imobile si terenuri (care au apartinut familiei / parintilor) i-au readus Castelul de la Popesti (Iasi) si Miclauseni, 26.000 de hectare de padure in Muntii Ceahlaului. Cu o avere estimata la peste 150 de milioane de euro, Dimitrie G. Sturdza este printre cei mai bogati din Romania.
    Primele milioane le-a facut cu Afacerea sa de multilevel marketing Deesse Cosmetic inceputa in anii 70 in Elvetia

  7. Specializat in filologie la Bucuresti si in diplomatie la Institutul de Stiinte Politice din Paris,Mihail Dimitrie Sturdza e autorul cartii de referinta “Familiile boieresti din Moldova si Tara Romaneasca. Enciclopedie istorica, genealogica si biografica”. In tinerete a fost inchis de comunisti 4 ani doar pentru ca provenea din Sturdzesti. Mihail Dimitrie Sturdza a lucrat( 1968-1985) in cadrul Departamentului de Schimburi Culturale al Ministerului Afacerilor Externe al Frantei, servind ca interpret oficial de limba romana pt Charles de Gaulle si Valery Giscard d’Estaing. Asa diplomati sa fi avut in MAE dupa 1989!  Comparativ, clasa de parveniti si imbogatiti proveniti din Secu si PCR, ce au vandut RO pe bucati, se poarta cu populatia mai rau decat vechea boierime organica.  Baronii Secu si ai PCR au luat locul in politica si cea mai mare parte din averile vechilor boieri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.