A venit toamna… cortinele teatrelor se ridică

La început de stagiune, piesa românească se întoarce pe scena TNB

Dumnezeu se îmbracă de la second-hand, un titlu de succes, care ne aminteşte că avem nevoie de dramaturgia realităţii româneşti de ieri şi de azi, revine pe afişul Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” vineri 18 septembrie, la ora 19.30, la Sala Studio, chiar în prima seară a noii stagiuni 2015-2016. O satiră ţesută pe mai multe paliere ale naraţiunii, cuprinzând un arc peste timp trasat cu fineţe, şi dramatic şi istoric, piesa lui Iulian Margu, adusă în scenă de Ion Caramitru la începutul precedentei stagiuni, ne poartă, datorită unui pian celebru şi nemuritorului vals, de a o epocă la alta, de la o generaţie la alta, prin caruselul unei impresionante poveşti de familie.

Lari Giorgescu, Armand Calotă, Dorin Andone şi Teodora Mareş în Dumnezeu se îmbracă de la second hand

După reîntâlnirea cu publicul bucureştean, piesa Dumnezeu se îmbracă de la second-hand se va juca la Chişinău, în 25 şi 26 septembrie, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, cu ocazia Reuniunii teatrelor naţionale din România. Teatrul Naţional din Bucureşti mai prezintă cu aceeaşi ocazie, şi în aceeaşi perioadă, spectacolele 20 ani în Siberia după Aniţa Nandriş-Cudla, regia Sorin Misirianţu (titlu inclus în programul Procesul comunismului prin teatru) şi ActOrchestra, una din cele mai reuşite producţii ale programului 9G, o creaţie colectivă, „orchestrată” regizoral de Horia Suru.

Fotografie din Expoziţia japoneză

Tot în prima zi a noii stagiuni, la sediu, în foaierul Sălii Media, de la ora 18.00, va avea loc vernisajul unei duble Expoziţii de fotografie, semnată de artiştii japonezi Yoshinori Hashimoto şi Masanobu Yoshimura. Dacă primul nume este deja bine-cunoscut publicului din România, numai la TNB a avut câteva expoziţii până în prezent, iar cu această ocazie continuă să ne familiarizeze cu o lume plină de mister şi de culoare, cea a festivalurilor japoneze, domnia sa fiind şi fondatorul, în 2003, al Asociaţiei Culturale Româno-Japoneze, despre cel de-al doilea expozant trebuie să vă spunem că este discipolul unuia dintre cei mai mari artişti fotografi japonezi, Shintaro Shiratori. Expoziţia de la Bucureşti va fi una de fotografie publicitară. Fotografiile sale au fost expuse în cadrul a numeroase expoziţii şi au câştigat o serie de premii naţionale (Marele Premiu al Asociaţiei Fotografilor din Japonia în 2006, Premiul I al Asociaţiei Fotografilor de Publicitate din Japonia în 2009, Marele Premiu al aceleiaşi Asociaţii în 2015 ş.a.).

Această expoziţie, care se înscrie în programul TNB-Parateatral/Arte vizuale, va fi deschisă publicului spectator până la data 10 octombrie.

Noua stagiune a Teatrului Naţional din Timişoara

Adam Ben Ezra în concert la Timişoara

„Vă aşteptăm la Teatru ca, împreună, să facem lucrurile din ce în ce mai frumoase în jurul nostru”

Teatrul deschide minţi şi formează conştiinţe, pentru că oamenii care-l fac şi-au asumat un rol şi dincolo de scenă.

Marţi seara, pe scena Sălii Mari s-a deschis noua stagiune a Teatrului Naţional din Timişoara (TNTm), cu un spectacol aparte. Aici a concertat artistul – fenomen Adam Ben Ezra. Celebrul multi-instrumentist israelian care a susţinut unicul său concert în România din acest an a marcat, prin spectacolul de pe scena Teatrului Naţional, aplaudat îndelung de sutele de oameni din sală, un nou proiect al instituţiei-gazdă. Este vorba despre o serie de parteneriate cu artişti şi asociaţii culturale din Timişoara cărora Naţionalul le oferă spaţiu de exprimare artistică, parteneriatul cu Asociaţia Culturală „Nabu” fiind primul dintre acestea.

În acelaşi timp, pe scena Sălii 2 s-a derulat un alt eveniment care a umplut sala până la refuz – avanpremiera spectacolului Meteorul de Friedrich Dürrenmatt, o comedie savuroasă regizată de Mihai Măniuţiu. Distribuţia îi reuneşte pe actorii Marian Râlea, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Călin Stanciu jr., Cătălin Ursu, Florin Ruicu, Alecu Reus, Mirela Puia, Cristina König, Benone Viziteu, Robert Copoţ, Costel Tovarniţchi, Dana Borteanu, Raul Lăzărescu şi Ştefan Roman, muzicienii Sorina Anghelescu, Felix Burghelea şi Bogdan Cotârţă. Regizorul Mihai Măniuţiu a făcut echipă pentru acest spectacol cu Adrian Damian (scenografie), Ada Milea (muzica), Vava Ştefănescu (coregrafia) şi Lucian Moga (light design).

Scenă din spectacolul Meteorul al Teatrului Naţional din Timişoara

Despre cum faci mereu mai mult, despre ce înseamnă să deschizi o stagiune pe scenele principale ale Naţionalului timişorean, a vorbit managerul acestuia, Ada Hausvater: „În toţi aceşti zece ani de când conduc teatrul din Timişoara, ne-am străduit cu toţii să ne deschidem către oameni, deoarece cred cu tărie că noi, ca artişti ai Teatrului Naţional, avem misiunea să deschidem suflete, să deschidem minţi, iar felul în care avem şansa de a crea conştiinţe este prin spirit şi prin sensibilitate. De aceea este atât de important să ne apropiem de oameni. Totodată, în aceşti zece ani am încercat permanent să creez un orizont de comunicare cu artişti din toată ţara şi, desigur, cu artiştii din Timişoara; vorbesc despre artele spectacolului, despre toate artele, nu doar despre teatru. Acesta este sensul acestui program de parteneriate în care încurajăm artişti, asociaţii – în definitiv, încurajăm Spiritul. Spirite care vor să dezvolte acest suflet minunat al Timişoarei, apropiindu-se de Teatrul Naţional. Vă aşteptăm la Teatru ca, împreună, să facem lucrurile din ce în ce mai frumoase în jurul nostru. Cred că ţine de fiecare dintre noi şi cred că toţi trebuie să facem tot ce se poate în sensul acesta. Acum câţiva ani, din aceleaşi considerente, Teatrul Naţional a pus bazele Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. Noi, toţi cei din Teatru, şi publicul nostru, de asemenea, credem că Timişoara poate fi cu adevărat o capitală culturală europeană – are, fără doar şi poate, acea sevă necesară pentru a ne dezvolta, a evolua în această direcţie”.

Toamna Festivalurilor

Eu. O casă de păpuşi

Ca în fiecare an, începutul toamnei este marcat de abundenţa festivalurilor, iar Teatrul Odeon are bucuria să vă anunţe participările spectacolelor sale la toate aceste întâlniri cu publicul şi din afara sediului propriu.

Primul oraş spre care se îndreaptă este Oradea – la Festivalul de Teatru Scurt, unde va prezenta două producţii: Contra democraţiei (în concurs, pe 22 septembrie) şi Gaiţele (în afara concursului, pe 23 septembrie).

Spectacolul Tipografic Majuscul, prezentat deja în 16 festivaluri naţionale şi internaţionale, face parte din selecţia festivalului pentru adolescenţi organizat de Teatrul Excelsior – Teen Fest (pe 29 septembrie, jucat la sediul Teatrului Odeon, de la ora 20.00), iar pe 6 octombrie va putea fi văzut la Odorheiu Secuiesc, în cadrul Festivalului Teatrului Contemporan spectacolul draMA. Pe 16 octombrie se întoarce din nou la Bucureşti în cadrul evenimentului Bucharest Art Week, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane.

Titanic Vals

Titanic vals are parte de cele mai multe invitaţii luna viitoare, începând cu Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi (6 octombrie) şi continuând cu Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti de la Alba Iulia (11 octombrie), apoi cu un turneu la Timişoara (13 octombrie) şi Festivalul de teatru şi arte performative Teatru pe drumul sării de la Turda (15 octombrie).

Cea mai recentă premieră de la Sala Studio – Eu. O casă de păpuşi va fi prezentată la sediu, în cadrul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent pe 4 octombrie şi la Iaşi, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, pe 8 octombrie.

Pe 17 octombrie, spectacolul Şefele, unul dintre cele mai longevive din repertoriul teatrului, va putea fi urmărit la Sala Studio a Teatrului Nottara, în cadrul Festin pe Bulevard, secţiunea Criza limbajului, limbajul crizei.

Periplul Teatrului Odeon prin ţară se încheie pe 18 octombrie, cu spectacolul Viză de clown (care face parte şi din selecţia Festivalului Naţional de Teatru), ce va concura în competiţia Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ.

Reuniunea Teatrelor Naţionale la Chişinău


În perioada 17-27 septembrie, Chişinăul va găzdui Reuniunea Teatrelor Naţionale – cel mai mare eveniment teatral al anului 2015 în Republica Moldova. În cadrul acestuia, şase teatre naţionale din România şi Republica Moldova îşi vor prezenta producţiile: Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Iaşi, Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic Bucureşti şi Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa regizori de renume: Silviu Purcărete, Ion Caramitru, Agnieszka Korytkowska – Mazur, Mircea Cornişteanu, Cristian Hadji-Culea, Claudiu Goga, Alexandru Vasilache, Dragoş Muşoiu şi Horia Suru.

Printre actorii celebri care vor fi prezenţi la Chişinău în această perioadă se numără: Claudiu Bleonţ, Marian Râlea, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Ion Colan, Haruna Condurache, Teodor Corban, Lari Giorghescu, Petru Hadârcă, Silvia Luca, Monica Ardeleanu, Ada Lupu, şi alţii.

O secţiune aparte a evenimentului o va constitui audiţia spectacolelor radio de teatru–document, dedicate unor destine adevărate, modele în lupta de rezistenţă anticomunistă sau mari personalităţi ale vieţii culturale, în montarea şi prezentarea Teatrului Naţional Radiofonic din Bucureşti.

În cadrul acestei secţiuni se vor organiza audiţii cu public ale spectacolelor radiofonice realizate în seria Biografii, memorii, precum şi ale unor creaţii radiofonice de referinţă, realizate în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, după operele unor cunoscuţi şi apreciaţi scriitori basarabeni. Aceste audiţii vor fi prezentate publicului de către echipa de realizatori a Teatrului Naţional Radiofonic din Bucureşti, formată din: Magda Duţu – coordonator de proiect şi scenarist, Costin Manoliu – scenarist, Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic, Stelică Muscalu – regizor muzical.

Totodată, proiectul îşi propune edificarea unui spaţiu creativ şi a unei platforme educaţionale prin desfăşurarea atelierelor de creaţie pentru studenţii de la jurnalism, teatrologie, actorie, regie, prin discuţii şi întâlniri active cu artiştii invitaţi.

Evenimentul găzduit de Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Ministerului Culturii din România şi al Ministerului Culturii din Republica Moldova.

În Sala Mare a Teatrului Naţional Mihai Eminescu, publicul va putea viziona:

17 septembrie, la ora 18.30 – Casa de pe graniţă de Sl. Mrozek, regia Agnieszka Korytkowska-Mazur, Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău

18 septembrie, la ora 18.30 – Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett, regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu

19 septembrie, la ora 20.00 – O furtună de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova

20 septembrie, la ora 18.30 – O furtună de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova

21 septembrie, la ora 19.00 – O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale, regia Mircea Cornişteanu, Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova

22 septembrie, la ora 19.00 – O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale, regia Mircea Cornişteanu, Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova

23 septembrie, la ora 18.30 – Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, regia Claudiu Goga, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi

24 septembrie, la ora 18.30 – Colivia de Georges Feydeau, regia Cristian Hadji-Culea, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi

25 septembrie, la ora 19.00 – Dumnezeu se îmbracă de la second-hand de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti

26 septembrie, la ora 19.00 – Dumnezeu se îmbracă de la second-hand de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti

27 septembrie, la ora 18.00 – Filumena Marturano sau divorţ în stil italian de Eduardo De Filippo, regie Alexandru Vasilache, Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău

Sala “ANTRACT” a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” găzduieşte audiţiile Teatrului Naţional Radiofonic Bucureşti

20 septembrie, la ora11.00 – Şase autori în căutarea unui personaj de Val Butnaru, regia Petru Hadârcă

21 septembrie – Craiova, mon amour! de Vlad Mugur, regia Cistian Munteanu

22 septembrieIcoana unei vieţi. Credinţă şi ctitorie de părintele Zosim Oancea, regia Gavriil Pinte

23 septembrieAmintiri din viaţă. 20 de ani în Siberia după Aniţa Nandriş-Cudla, regie Petru Hadârcă

24 septembrieMărturii de Elisabeta Rizea, regie Attila Vizauer,

25 septembrie Hronicul găinarilor de Aureliu Busuioc, regie Petru Hadârcă,

26 septembrieTaina iubirii după părintele Arsenie Boca, regia Nicolae Mărgineanu

Sala Studio „Valeriu Cupcea” a Teatrului Naţional Mihai Eminescu

19 septembrie, la ora 17.00 – Domnule şi frate Eminescu de Constantin Chiriac, Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu

21 septembrie – la ora 17.00 – Spargerea de Răzvan Petrescu, regie Dragoş Muşoiu, Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova

22 septembrie, la ora17.00 – Spargerea de Răzvan Petrescu, regie Dragoş Muşoiu

25 septembrie, la ora 17.00 – 20 ani în Siberia după Aniţa Nandriş-Cudla, regie Sorin Misirianţu, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti

26 septembrie, la ora 17.00 – ActOrchestra, Creaţie colectivă, regie Horia Suru

Constantin Chiriac şi Marian Râlea în Aşteptându-l pe Godot

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost invitat să participe la Reuniunea teatrelor naţionale cu spectacolul Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett, regia Silviu Purcărete. Constantin Chiriac, director general TNRS, a fost invitat să susţină două recitaluri extraordinare de poezie, ce vor avea loc pe 19 septembrie.

Aşteptându-l pe Godot a avut premiera la Sibiu în anul 2005. De atunci spectacolul a fost prezentat în turnee mondiale pe mai multe continente, cu un imens succes, în anul 2012 fiind producţia cea mai bine vândută din cadrul Festivalului Iberoamerican de Teatru de la Bogotà (Columbia). În acelaşi an spectacolul a facut parte din secţiunea Focus Silviu Purcăreteun univers regizoral, din cadrul FNT.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stanca, Pali Vecsei şi Alexandru Nicoară, alături de muzicienii Sena Ducariu (pian), Aurel Tancu (violoncel) şi Lacrima Maria Stănescu (vioară). Montarea lui Silviu Purcărete are la bază traducerea lui Gellu Naum, iar scenografia este un proiect personal al regizorului.

Recitalul Domnule şi frate Eminescu reconstituie un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, ce explorează legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi scriitori români. Spectacolul afirmă dimensiunea culturală a poeziei populare, văzută ca matrice pentru sufletul popular românesc. Al doilea recital, intitulat Metanie ţie, Părinte!, este un spectacol despre viaţă, moarte, destin, credinţă şi, mai ales, despre iubire, ce îşi propune să aducă în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.