(VIDEO) Ies străinii și răniții critici din Fâșia Gaza

Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah, deschis pentru prima oară pentru trecerea persoanelor în a 26-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, a relatat de la faţa locului un jurnalist al agenţiei France Presse.

Ei au fost autorizaţi să intre în terminal către ora 07:45 GMT, după ce autorităţile egiptene au anunţat deschiderea acestuia în mod excepţional pentru a permite trecerea a aproape 90 de răniţi palestinieni şi a în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini.

Conform unui prim anunţ marţi seară, terminalul urma să permită trecerea doar a răniţilor, dar responsabili egipteni şi palestinieni de la punctul de frontieră au indicat miercuri dimineaţă că în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini vor primi şi ei permisiunea de a părăsi enclava.

O listă cu numele, naţionalitatea şi numărul de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului.

Potrivit unui responsabil palestinian al terminalului, 88 de răniţi, printre care 40 de copii, femei şi bătrâni, urmau să fie evacuaţi pe la Rafah pentru a fi îngrijiţi în spitale din Egipt.

”Copiii şi unii bătrâni vor avea însoţitori cu ei”, a adăugat responsabilul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că ministerul a înaintat Egiptului o listă cu 4.000 de răniţi care au nevoie de îngrijiri ce nu pot fi asigurate în Fâşia Gaza.

”Sperăm că vor putea să plece în zilele următoare, pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi efectuate în Gaza. Trebuie să le fie salvate vieţile”, a subliniat el.

Qatarul a mediat un acord între Egipt, Israel şi Hamas, în coordonare cu SUA, care să permită ieşirea deţinătorilor de paşapoarte străine şi a unor răniţi în stare critică din Fâşia Gaza aflată sub asediu, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă la curent cu înţelegerea, transmite Agerpres.

Acordul ar permite evacuarea prin punctul de trecere de la Rafah, dintre Egipt şi Gaza, deşi nu se ştie cât timp acesta va rămâne deschis, a adăugat sursa.

”Un prim grup de persoane deţinătoare de paşapoarte străine va traversa terminalul de la Rafah spre Egipt miercuri”, a declarat pentru AFP un responsabil al autorităţilor de la acest post de frontieră, vorbind sub protecţia anonimatului.

La Rafah, de partea egipteană, televiziunile apropiate serviciilor de informaţii arătau în direct un şir de ambulanţe care intrau în terminal. Potrivit unor responsabili egipteni şi palestinieni, 81 de răniţi palestinieni urmează să fie transferaţi miercuri spre spitale egiptene.

Secretarul general al Semilunii Roşii din provincia egipteană Sinaiul de Nord, Raed Abdel-Nasser, a declarat pentru agenţia dpa că în jur de 80 de răniţi sunt aşteptaţi în spitale din această provincie. Dacă va fi necesar, ei vor fi transferaţi la spitale din Cairo.

Conform sursei citate de Reuters, acordul nu este legat de alte chestiuni aflate în negociere, precum ostaticii deţinuţi de Hamas sau pauze menite să atenueze criza umanitară din enclavă, care suferă de lipsă de alimente, apă, combustibil şi medicamente.

Hamas le-a spus mediatorilor că va elibera în curând o parte din cei în jur de 200 de ostatici străini capturaţi în cursul atacului din 7 octombrie, a declarat Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, Brigăzile al-Qassam, într-o postare video pe Telegram.

Informare și de la MAE român

Autorităţile israeliene şi cele egiptene au informat în cursul nopţii de marţi spre miercuri că, urmare a negocierilor internaţionale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de miercuri a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Arabă Egipt, transmite MAE.

Conform informaţiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcţionarii organizaţiilor internaţionale, cazurile medicale şi cetăţenii din statele cu comunităţi reduse în Fâşia Gaza, a precizat MAE printr-un comunicat de presă.

Potrivit comunciatului, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autorităţile israeliene şi egiptene pentru evacuarea cetăţenilor români şi a familiilor acestora.

Autorităţile egiptene şi cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări şi în următoarele zile, se menţionează în comunicat.

„Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei şi care acţionează în regim de permanenţă, 24/7, menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetăţeni/funcţionari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgenţă, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacităţii de sprijin consular”, se arată în comunicat.

Totodată, MAE informează că, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autorităţile şi este pregătit să asigure condiţiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Adică Egipetul nu deschisese până acum granița nici măcar pentru cetățenii străini? De ce, îi voia morți? Exact ca Hamas?

  2. Curios ca dupa atâtea zile, 25 mai exact, nu avem o poziția a lui Trump pe subiectul asta. Oare nu știe cum sa se poziționeze? Ca aliat a lui Putin și implicit prieten Hamas, sau ca american protector al Israel. Grea decizie pt el. Oare si aici încheie războiul în 24 de ore ca în Ukraina? :))))

  3. si raman gravidele si copiii:
    -tocmai ce in Romania E LEGE,
    legea 280/2023,nou noutza,
    „reiesita din constatarile cotidiene ROMANESTI”!

  4. @goguta:
    Nicio țară nu e obligată să deschidă granițele pe timp de război între vecini mai ales că, în cazul Egiptului, s-au fript urat tare.
    Vad că afirmati despre nașteri în alte țări decât cea de unde ai migrat. Asta e o practică musulmană a refugiaților și migranților, se stabilesc în fața ambasadelor și acolo nasc, ba mai mult, născutul va avea prenumele localității unde a născut sau prenumele celui care a ajutat la rezolvare. Este o practică psihologica de care, mai târziu se agata să poată șantaja pentru a primi acte și ramane în acea țară. Folosesc diferite metode pentru a-și atinge scopurile, nu avem noi metode românești cate folosesc migranții și refugiatii.

  5. Americanii au spus că ai lor vor ieși mâine. Ai noștri când ies că doar n-o fi comunitatea românească cea mai numeroasă din Gaza? Palestinienii din România ar putea vorbi la ambasada lor să insiste pe lângă Hamas sau pe lângă cine o trebui să-i lase și pe români să plece din Gaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.