Acțiunile Facebook, în scădere

Acțiunile Facebook sunt în scădere cu peste 6% la bursa de pe  Wall Street. Este una dintre consecințele dezvăluirilor privind folosirea de către compania britanică Cambridge Analytica a datelor personale a milioane de utilizatori ai rețelei sociale în scop electoral. Tot ca urmare a acestor informații, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut o investigație în cazul reţelei Facebook.

Compania Cambrigde Analytica ar fi utilizat în mod ilegal profilurile Facebook a mai multor utilizatori, în scopul de a ajuta la influenţarea rezultatelor alegerilor din SUA 2016 şi ale referendumului privind Brexit.

Antonio Tajani a declarat că aceste acuzaţii arată o „încălcare inacceptabilă a drepturilor de confidenţialitate ale cetăţenilor”, iar „Parlamentul European va investiga şi va trage platformele digitale la răspundere”.  Instituţia aşteaptă mai multe date privind dezvăluirile, iar dacă acestea vor fi demonstrate, atunci reţelele de socializare ar putea reprezenta „o ameninţare la adresa democraţiei”.

Preşedintele Parlamentului European a mai informat că va prezenta această problemă în cadrul unei reuniuni a celor mai importante personalităţi din Parlamentul European. Forul nu poate cita reprezentanţii companiilor Facebook şi Cambridge Analytica şi nu îi poate forţa pe aceştia să depună mărturii, însă poate exercita presiune politică.

Parlamentul ar putea lucra la o rezoluţie prin care ar cere Comisiei Europene să ia în considerare opţiuni legislative şi ar putea crea un consiliu de anchetă. Astfel, deputaţii europeni vor obţine mai mult timp în care ar putea să pună presiune pe aceste companii.

Documente obţinute de publicaţia Observer şi confirmate de Facebook relevă că, până la sfârşitul anului 2015, compania Cambridge Analytica colecta date online la un nivel fără precedent. Facebook nu avertizase încă utilizatorii şi luase doar măsuri limitate pentru securizarea datelor a peste 50 de milioane de persoane.

Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Nu cred! S-a stabilit deja politic ca rusii au influentat alegerile din SUA si referendumul ptr Brexit.

  2. Da, cam 50 milioane bombardati cu reclame electorale dar nu stiu cum cei 13 rusi au reusit sa-l puna pe Trump presedinte.Credeti ca v-a fi scandal? nu cred,intre prieteni totul este permis,nu-i asa Boris si May?

  3. De-o ipocrizie fără seamăn. Parcă noi care ne expunem scriind pe “Comentarii” credem că avem aces la un instrument democratic și nu suntem conștienți ca și în acest ziar ca în oricare din România sau lume cineva albit la caracter ca “acoperit” dă datele noastre celor ce conduc în fapt, cum cred ei că-i bine țara noastră, sau unora care numai plătesc? Cotidianul cinstit a publicat un caz când SRI solicită, cuiva de-al lor de la un ziar, date privind adresa de e-mail ca să știm ce ne așteaptă dacă “comentăm”. Adică dacă am uitat morala din scheciul lneuitatului Toma Caragiu, asta în regimul cel totalitar, cu angajatul harnic care vine la director să-l ajute că i-au ridicat hingherii pe Amadeu cățelușul. După ce încercă să intervină directorul închide distrus telefonul și zice “ mai nenorocit tovarășe. Știi tu pe cine a mușcat Amadeu?”

  4. Ati citat din ce apare prin preasa actuala, Dar multe din cele despre Ocean-Modell (legat de «Big Data», si dupa un model de prin anii 60) dezvoltat mai departe de Michael Kosinski si folosit fara baza legala si fara drepturi de autor de Cambridge Analytica. Acest model dezvalui dupa numarul de like-uri, de exemplu de pe facebook sau alet platforme de socializare, aspecte ale profilului psihologic al oircarui individ:

    Michal Kosinski este un profesor si cercetator ce a creat, printre altele, chestionarul cunoscut sub numele Ocean-questionary (fara nic o legatura cu filemele Ocean’s), prin care se pot determina niste dimensiuni ale personalitatii.
    Aplicind modelul chestionarului asupra datelor puse la dispozitie prin prisma datelor din retelele de socializare au dus la niste concluzii ce ar fi bie sa dea de gindit oricui ce tine la sfera privata si linistea familiei.
    De exemplu, prin punerea la dispozitei a 10 like-urilor de pe facebook se poate spune mai mult despre o persoana decit ar face-o clegii de servici,
    cu 70 de like-uri se poate spune mai mult despre o persoana decit ar face-o un foarte bun prieten,
    cu 150 de like-uri se poate spune mai mult despre o persoana decit ar face-o uparintii si
    cu 300 de like-uri se poate anticipa cum se comporta si ce decizii ia cineva in anumite sitiuatii si imprejurari,
    cu mai multe like-uri poti sti deja mai multe despre o persoana decit crede ca stie acea persoana despre sine.

    Se poate spune despre oricine despre care exista date, ce orientare politica are, ce inclinatie s…, cit de usor de manipulat este, …

  5. in 2012 Kosinski a dovedit ca prin 68 Facebook-Likes despre Useri se poate spune, in societatea americana, cu foate mare probabilitate,
    ce culoare are Userul (cu probabilitate de 95%),
    daca e homosexuel (cu probabilitate de 88%),
    daca e Democrat sau Republikan (85 %).
    la fel despre inteligenta, apartenenta religioasa, despre consumul de alcool, daca fumeaza sau consuma droguri si cit de des, daca persoana a stat in casa parinteasca pina la virsta de 21 de ani.

    Pentru asa ceva echipa lui Trump sau Trump direct au platit 6,2 milioane de dolari firmei Cambridge Analitica. Si rezultatul s-a vazut.
    La alegerile lui Trump s-au folosit datele pentru a manipula alegatorii prin telefoane sau postare, sa motivesze pe cei pro sa mearga la vot si sa descurajeze pe cei impotriva lui Trump sa nu participe la vot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.