”Ascultam părți din cartea audio Vrăjitorul din Oz…”. Ce fraze a produs IA

Rezultatele unui studiu au fost adunate într-o lucrare care a fost publicată la începutul lunii.

Studiul se bazează pe analiza mai multor voluntari, care au fost puși să asculte clipuri audio, în timp ce creierul lor era scanat de un aparat FMRI (Functional magnetic resonance imaging).

Pe scurt. Cu ajutorul Chat GPT, cercetătorii au reușit să afle ce ascultau acești voluntari.

Algoritmii de inteligență artificială, aceeași tehnologie care controlează Chat GPT, are această abilitate.

Jurnalistul CNN Donie O’Sullivan a participat la  experiment 

„Pentru a testa totul, profesorul Alexander Huth și cu mine ne-am scanat creierul în timp ce ascultam părți din cartea audio ‘Vrăjitorul din Oz’. Eu am fost scanat primul, urmat de profesorul Huth.

Aparatul a captat imagini ale schimbărilor fluxului sangvin din creierul nostru, în timp ce ascultam cuvintele din cartea audio, și a arătat cum creierul nostru a interpretat acele cuvinte”, a spus O’Sullivan, potrivit antena3.

Cum a interpretat Inteligența Artificială. Ce fraze a ”produs”

Când și-a terminat masa și era pe cale să se întoarcă pe drumul de cărămidă galbenă, a fost surprinsă să audă un geamăt adânc în apropiere.

Ce a înțeles corect

  •  ‘era pe cale să se întoarcă
  • eram pe cale să mă îndrept spre școală’.

Ce ratează 

  • drumul de cărămidă galbenă‘ versus ‘școală‘.

Alt exemplu

  •  în loc de ‘un geamăt adânc în apropiere‘ a tradus prin ‘o voce ciudată care mă strigă‘.

Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Texas. Că inteligența artificială nu e doar pentru a scrie eseuri  nu mai este o îndoială. Cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale din Texas experimentează citirea minţii.

Vom trăi într-o lume în care, dacă voi trece pe lângă cineva pe stradă, persoana respectivă va putea să îndrepte ceva spre capul meu și să știe ce gândesc?”, se întreabă, în concluzie, Donnie O’Sullivan.

„Motivul pentru care nu a reușit să îmi decodifice creierul a fost că tehnologia are nevoie în prezent ca oamenii să stea în aparatul FMRI mai mult de 16 ore, pentru ca modelele de Inteligență Artificială să se poată adapta la mintea anumitor persoane.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.