Adelin Petrişor – Cum să fim patrioți

Pe 1 Decembrie, Parada militară de la Arcul de Triumf se vede iar la TVR.

Adelin Petrișor, unul dintre cei mai cunoscuți corespondenţi de război din România, care a transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel și alte zone de conflict, dar şi de la inundaţii, cutremure şi chiar din “prima linie” a razboiului cu SarsCoV2, va prezenta la TVR şi pe 1 Decembrie 2023.

Cred că putem fi patrioți încercând să ne facem treaba cât mai bine, spune Adelin.

Iată câteva dintre cele mai emoţionante amintiri ale sale de la evenimentele pe care le-a adus telespectatorilor TVR, dar şi câteva informaţii de ultimă oră despre ceea ce urmează să vedem în acest an, la parada de Ziua Națională a României, prezentate de televiziune.

Eşti o prezenţă deja obişnuită la TVR în ziua de 1 Decembrie. Cum au început transmisiunile de la Parada Militară?
Sunt mulţi ani, cred că din 2010. Ca jurnalist de eveniment, am făcut multe ştiri despre acţiunile Poliției sau ale Armatei. Așa am ajuns să mă ocup şi de Parada de 1 Decembrie. Am transmis din mai multe locuri, inclusiv de la Alba Iulia, pe vremea când preşedintele Emil Constantinescu mergea acolo. Lucrez în televiziune din 1995 şi am avut parte de multe evenimente: tot felul de catastrofe, inundaţii, cutremure şi multe zone de razboi. Cum Parada de 1 Decembrie este organizată de armată, am transmis şi de acolo.

De-a lungul acestei perioade, s-a văzut vreo evoluţie?
S-a văzut. În momentul în care au apărut sisteme noi de armament s-au văzut şi în Parada de 1 Decembrie. De exemplu, la verticala Arcului treceau avioane MiG-21 LanceR. De ani buni, vedem avioanele F-16 Fighting Falcon. Chiar dacă sunt luate la mâna a doua, sunt arme care nu se pot compara cu MiG-21 LanceR, din punct de vedere al armamentului, al capabilităţilor. La Paradă au apărut şi sistemele de rachete Patriot, unul dintre cele mai scumpe programe de înzestrare ale Armatei Române. Nu mai e cel mai scump, pentru că urmează F35, care costă în jur de 6,5 miliarde de dolari. Armata a încercat să ţină pasul cu vremurile. Dar Armata României e ca România. Cu cât țara noastră va fi mai evoluată, cu atât vom avea o armată mai bună.

Din punct de vedere al dotărilor militare, la ce nivel este România?
A crescut destul de mult, dar mai e mult loc de mai bine. România a ținut cât de cât pasul cu țările NATO, pentru că de multe ori a avut oameni foarte bine pregătiți. Suntem încă departe de mulți dintre aliații puternici. Și nu vorbim doar de dotare, ci și de mentalitate. De curând, am fost la baza aeriană americană Sheppard, unde România pregătește piloți pentru avioanele F-16, în cadrul unui program NATO. Ce vor aduce „deștept” oamenii noștri de acolo este mentalitatea, pentru că se antrenează într-un cu totul și cu totul alt mediu şi văd altfel lucrurile. Vorbeam cu tineri locotenenți care îmi spuneau: „Când am ajuns aici, (n.r. un program complicat de 55 de săptămâni), am crezut că nu o să termin niciodată”. Acolo, te obligă să greșești în școală, ca să nu greșești mult mai grav când nu se mai pot întoarce lucrurile. Avem de cumpărat multe… nave, avioane, însă cred că trebuie să lucrăm şi la nivelul mentalității. Din nefericire, mentalitatea este lucrul care se schimbă cel mai greu. Poți să cumperi cel mai tare avion, însă trebuie să te adaptezi unui alt mod de a te antrena, de a evolua profesional, asta cred că avem cel mai mult de învățat de la occidentali.

De 1 Decembrie se simte un sentiment de mândrie națională…
În fiecare an, de Ziua Naţională a României, oamenii participă la paradă, indiferent de condițiile meteo, chiar dacă e o vreme foarte rece sau cu ploaie înghețată. Îi aduc şi pe copii ca să vadă militarii, tancurile şi, chiar dacă îngheaţă, îşi fac poze cu militarii, se bucură. De foarte mulţi ani, am fost la microfonul TVR, alături de generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN. De fiecare dată am încercat să fiu critic, să vorbesc şi despre neajunsurile armatei, pentru că dacă ne batem cu pumnul în piept și ne lăudăm doar cu lucrurile pozitive, nu avem cum să evoluam.
Parada din 1 Decembrie 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost cea mai emoționantă transmisiune. Să poți să relatezi la 100 de ani de la Marea Unire, la microfonul Televiziunii Române, nu e puțin lucru. Îmi amintesc că atunci când am încheiat transmisiunea în direct, am spus că îmi pare foarte rău că, în 100 de ani, n-am reușit să unim cu drumuri provinciile pe care înaintașii noștri le-au unit cu sânge. Mi se pare o mare, mare rușine. Așa mi-am încheiat eu transmisiunea la Centenarul Marii Uniri, pentru că patriotismul nu e acela pe care îl vezi, de obicei, la politicieni, care se bat cu pumnul în piept, duc mâna la inimă, plâng atunci când ascultă imnul… Cred că putem fi patrioți încercând să ne facem treaba cât mai bine. Pentru că dacă fiecare își face bine treaba în pătrățelul lui, pătratul mai mare, de vreo 238.397 km², cât este suprafața României, va arăta cu siguranță altfel.

În 2023, Parada va fi un moment special, având în vedere conjunctura politică prin care trecem…
Cred că vom vedea în mare cam aceleaşi lucruri pe care le-am văzut şi anul trecut. Sigur, încărcătura emoţională e mult mai mare din momentul în care Rusia a atacat Ucraina şi ne-am pomenit cu un conflict la graniţă. În ziua în care începea războiul, s-a întâmplat să filmez într-o bază aeriană, sigur, fără nicio legătură, era un subiect aranjat cu mult timp înainte. Vorbeam atunci cu piloții care interceptaseră un Su-27 ucrainean, care, din greşeală, intrase în România. Ne întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă România nu ar fi fost în acele momente în NATO… În conjunctura actuală, încărcătura clar va fi mai mare. Românii se vor uita altfel la armată.

Televiziunea Română va transmite în direct și în acest an Parada de 1 Decembrie…
Da, sigur, atât de la București, cât și de la Alba Iulia. La parada de 1 Decembrie, întotdeauna problema a fost legată de condițiile meteo. În cazul în care vremea este foarte proastă, nu putem să avem aviație. De multe ori am auzit comentarii de genul, „Ce avioane proaste, nu pot să zboare!”. Avioanele pot să zboare în orice condiții meteo, dar ele vor survola orașul doar dacă participanții la Paradă le pot vedea. Deci, să sperăm că avem vreme bună și vom vedea aviația, vom vedea transportoare blindate Piranha, vom vedea sisteme complexe de armament noi, gen Patriot, sistemele de artilerie HIMARS. Armata Română are câteva programe de inzestrare în curs de derulare, insa are şi unele care au dat greş, deşi au fost bani, cum este programul Corvetelor, în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Ai trăit vreun moment mai emoţionant de 1 Decembrie?
Pandemia a fost un moment deosebit. În 2020, am acoperit o mare parte din subiectul pandemie, cu transmisiuni din secțiile ATI ale spitalelor. Eram cu nervii întinși la maximum, iar la Parada de Ziua Naţională a României a fost ciudat să văd că la Arcul de Triumf, în locul unei mulțimi de cel puțin 10.000 de oameni, erau câţiva: Președintele României, presă, cameramani. Mi s-a părut, poate, puțin înfricoșător, într-o anumită măsură, pentru că pandemia ne-a arătat cât suntem de vulnerabili. Transmisiunea de la parada de 1 Decembrie în perioada pandemiei parcă era dintr-un film postapocaliptic.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. A fi un adevarat patriot astazi in Romania este un mare risc pt. ca imediat esti catalogat ca un nationalist si nu da bine pt. ideile celor care ne guverneaza si sint presul de sters cizmele armatelor straine care ne tropaie prin tara noastra .Asa ca mai usurel cu lozincile astea cu patriotismul !

  2. hai cu propaganda… mai intreb odata, pubicul, ati vazut ca s-a umplut, cel putin, Bucurestiul cu afise pro-UE? cu „Unitate” … cu „Independenta Energetica”… cu „EUropa esti TU”… cu „Tranzitie la o economie verde”? INGSOC

  3. Vai de mama noastră! Dupe o ciocnire de TAB-uri la Galați și alte TAB-uri care au luat apa in Dunai, a urmat o săritură la „impuse” de către un tanc de pe un trailer și acum auzim că 3 mașini de poliție militară s-au ciocnit pe centura Ploieștiului. Și ne mai intrebam de ce nu a plecat a treia racheta „patrioată” de pe rampa in poligonul Capu-Verde(Midia). Succesuri pt. noul Cdt al SMFT care a ratat la mustață numirea în funcția de mare sef la SMFT!

  4. @Paulian Astazi exista un curent de denationalizare al romanilor din Romania. Daca spui ca esti si vrei sa fii patriot si sa urmaresti interesele Romaniei, imediat esti etichetat aurist, extremist, comunist. Acest curent, in special promocat de cozile Bruxelles-ului hashtag rezist USR, trebuie stopat.
    Nu se poate sa spui ca iti este rusine ca esti roman ortodox in propria tara!

  5. Paulian Ionescu Patriotismul a fost ucis de nationalismul ceusist. Tu nu esti patriot, esti ceausist imputit.Nostalgic dupa cel ce a nenorocit generatii.A distrus vieti.
    Si apropo,cand spui ca esti nationalist,de ce nu renunti la tot ce este strain de natia ta? De la haina de pe tine,de la telefon, net sau televizor.Sa te uiti numai la filme patriotice,sa asculti doar muzica rumaneasca. Repet,ipocrizia a devenit „nationalism”. Si da,nationalismul este daunator.Patriotismul deja este cu totul altceva.Dar nu cel etalat de voi,auristii si nostalgicii. Ci cel pe care l-a etalat Balcescu de exemplupasoptistii.Dar era alta epoca istorica, alte aliante .In prezent faci parte din UE ceea ce este minunat.Altfel,am fi fost si acum o tara sub influienta „patriotismului” de tip rusesc. Ca voi asta nu intelegeti.Va folositi de armele occidentului sa atacati occidentul.Adica aveti libertate,aveti drepturi.Puteti scrie si urla la oricine din politica fara sa fiti arestati sau batuti.Ipocritilor ce sunteti.

  6. ăsta uraste de moarte armamentul romanesc in favoarea celui de import. Ce caștiga el la asta?
    O singura data un ofițer i-a dat peste nas impostorului care se ascunde dupa imaginea unei rude persecutate politic.

  7. @ Pantofi nu aveți bă să o luați la picior, pas cu pas, ce vă trebuiesc vouă tinichele ca să aveți cu ce să defilați, ?

  8. & Care nu s-a gândit că există ca să vă ridice ”orgoliul patriotic”, la Arcul de Triumf, ?

  9. Propaganda neomarx pro lgbtq avanseaza la next level, aferim….

  10. Ziua națională a coloniei e pe 4 Iulie!…de unde și până unde e 1 Decembrie?…de ce n-au pus-o pe 6 sau 25 Decembrie?…

  11. adelică pietricică Nu te doare prostia? Care arme rumanesti,tancul cu laser care a topit tancurile rusesti?:)))))))

  12. un choi spune:
    20 nov. 2023 la 20:31 ——–Nu doresc sa ma cobor la inteligenta si mentalitatea dumitale ,dar cu siguranta faci parte din noua generatie care au doar fluturi in cap si au impresia ca occidentul ar fi mama buna a romanilor, care le-a facut viata fericita .Te-as intreba ce mai are la ora actuala Romania din toate bogatiile tarii pe care le avea inainte de 1989 ?

  13. Cea mai tare parada militaura a fost aia in care mandra si brava armie romana a defilat pe sub Arcul de Triumf dupa ce s-anfrant in Afganistan si a taiat-o subito la intrecere cu mandra si brava armie a lu’ Unchiu. Norocul nostru chior e ca rusii nici macar nu ne baga in seama. Cu generalii de la TV, sigur ne infrangem iar. Hai sa traiti, bine!

  14. numai faptul ca amintesti de prostia aia din 1968 arata cat esti de do bi tok. adelicăpietricică facea mare reclama la pirania aia care s-a si scufundat, găinarule.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.