Continuă loviturile

Afacere oficială a SRI, închisă urgent de Guvern

După ce i-a tăiat bugetul de 530 de milioane de euro anual cu 25 de milioane de euro, în august, Guvernul mai dă o lovitură SRI și-i închide o afacere legală, pe care Serviciul o desfășura în domeniul service-ing-ului auto.

Sucursala de reparații auto, tinichigerie, vopsitorie și accesorii a Rasirom (regia de lucrări a SRI) din Buzău va fi închisă, după ce un proiect de HG în acest sens al MAI va fi adoptat în ședință de Guvern. Imobilele aferente service-ului trec la o altă structură a MAI – ISU Buzău, angajații vor fi concediați.

“Se aprobă transmiterea, fără plată, a unor bunuri mobile aflate în proprietatea privată a statului, având datele de identificare prevăzute în anexa nr.3, din patrimoniul Regiei Autonome „Rasirom” în patrimonial Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău. Patrimoniul Regiei Autonome „Rasirom” se diminuează cu valoarea de inventar a bunurilor mobile transmise iar patrimoniul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău se majorează cu aceeaşi valoare”, se arată în actul normativ citat.

În Nota de Fundamentare, MAI justifică închiderea afacerii SRI prin faptul că era pe pierdere. ‘’Activitatea desfășurata de Sucursala Autoservice „Râmnicu Sărat” înregistrează pierderi, având un impact negativ asupra rezultatelor financiare anuale înregistrate de Regia Autonomă „Rasirom”. Sucursala are valoarea capitalurilor proprii negative, din cauza pierderii înregistrate, funcționând fără a garanta că va fi în măsură să achite datoriile rezultate din activitatea desfăşurată..”

Cei șapte angajați ai Rasirom Buzău vor fi concediați, cu plata unor salarii compensatorii.

Da, SRI face și afaceri la vedere

Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, Rasirom, afacere oficială a SRI, „funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații și suntem integratori de soluții de securitate fizică și informatică. Principalele noastre obiective sunt securizarea cibernetică și fizică a infrastructurilor critice naționale și europene, precum și asigurarea obiectivelor naționale de interes strategic.“

În anul 2002, Regia Autonomă Rasirom a încheiat un parteneriat cu francezii de la Deny Security pentru montarea încuietorilor mecanice și a sistemelor complexe de control acces și supraveghere video în penitenciarele din România. În baza acestei colaborări au fost asigurate (la penitenciarele Bacău, Galați, Rahova) și s-au livrat echipamente pentru instalații complexe de securitate la penitenciarele Gherla, Colibași, Mărgineni, Iaşi, Poarta Albă. Pe latura civilă, Rasirom a asigurat instalarea sistemelor de control acces hotelier online și offline (Hotel Belvedere – Govora, Hotel Yaki – Mamaia). Printre clienții permanenți ai Regiei se numără Administraţia Prezidenţială, Senatul României, Camera Deputaţilor, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, MAE, MAI, Ministerul Finanţelor Publice, SRI, SIE, STS, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Banca Națională a României, Imprimeria Naţională SA, Romarm, Direcţia Generală a Vămilor, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat și Oficiul Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor.

Compania și-a mai extins gama de servicii către soluțiile tehnologice de securitate fizică. Astfel, spun reprezentanții Rasirom, „dispunem de soluții de identificare a fizionomiei, amprentă digitală, iris, amprentă palmară şi vocală. Oferim soluții de preluare imagini, dispecerate de televiziune cu circuit închis, detecție automată a mișcării pentru exterior și interior. Detecția, semnalizarea și stingerea automată a incendiului sau controlul antiterorist sunt alte capabilități de care dispunem, totul pentru a întregi securitatea fizică a clienților.“

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1071 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Nu prea reusesc sa inteleg. A trecut SRI in subordinea Guvernului? Este SRI-ul subordonat MAI-ului pentru ca acesta din urma sa faca un proiect de HG care sa desfiinteze o unitate a SRI-ului pe motiv ca „inregistreaza pierderi”? Poate MAI-ul sa concedieze – cu sau fara salarii compensatorii; nu are nici o relevanta acest aspect – sapte angajati ai SRI-ului si sa treaca bunurile sucursalei unei alte unitati din subordinea MAI? Iar finalul articolului aduce mai mult a prezentare comerciala de oferte de servicii. Ca Guvernuli-a luat din bani SRI-ului (o chestie cam intortocheata pentru nepricepatori) e una, dar sa inceapa sa-i desfiinteze activitati si sa-i ia din patrimoniu e cu totul altceva. Pe cand desfiintarea acestei institutii (SRI, adica) si reformarea ei in cadrul MAI?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.