Afacerile din „famiglia” Băsescu

Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu a fost managerul Spitalului Universitar de Urgenţă în perioada 2009-2016. Este un medic apreciat şi tocmai de aceea este de neînţeles de ce şi-a pus respectabilitatea în joc pentru ca, fiind finul lui Traian Băsescu, să-i acorde contractul juridic al Spitalului Universitar tocmai lui Radu Pricop, care este ginerele fostului preşedinte!

Pentru corecta informare, precizăm că primul contract al Spitalului Universitar cu firma de avocatură a lui Radu Pricop, „PRICOP & BANU”, s-a încheiat în anul 2010, cînd avocatul nu era căsătorit cu Ioana Băsescu, el devenind ginerele lui Traian Băsescu abia în anul 2014.

Numai că, în Contractul iniţial, era şi o clauză de „Conflicte de interese”, de care Cătălin Cîrstoiu trebuia să ţină cont în 2014, chiar dacă obligaţia informării îi revenea Consultantului, adică lui Radu Pricop:

După cum se vede în facsimil, la pct. 8.3 al Contractului se scrie: „În cazul apariţiei unui conflict de interese, Consultantul va informa imediat Beneficiarul cu privire la această situaţie”. Acest lucru nu s-a întîmplat, deşi, la începutul lunii iunie a anului 2014, Radu Pricop s-a căsătorit cu Ioana Băsescu, devenind ginerele lui Traian Băsescu, cel care era deja naşul lui Cătălin Cîrstoiu! Mai mult decît atît, acelaşi Cătălin Cîrstoiu a devenit în 2013 naşul de botez al Sofiei, fiica Elenei Băsescu! Aşadar, din anul 2014, Contractul dintre Spitalul Universitar şi Radu Pricop a devenit a afacere de familie.

Un contract pentru două luni a devenit contract pentru nouă ani

Contractul iniţial dintre Spitalul Universitar şi firma lui Radu Pricop a fost încheiat pe o perioadă de 2 luni, în urma unei licitaţii cu cîntec.

Evident, Contractul precizează şi valoarea serviciilor de consultanţă juridică pe care trebuia să le asigure firma „PRICOP &BANU”:

– 4.000 euro plus TVA pentru 90 de ore de consultanţă

– 35 euro pentru fiecare oră suplimentară

– onorariul de succes pentru fiecare dosar.

Ceea ce părea a fi un contract rezonabil pentru cele două luni iniţiale a devenit unul „permanent”, căci a fost prelungit lunar de 67 de ori prin acte adiţionale pînă în ianuarie 2015. Suma încasată de Radu Pricop între 2010-2015 a fost de 236.000 de euro.

Numai că, în februarie 2015, Cătălin Cîrstoiu îi oferă lui Radu Pricop, prin Acordul-cadru de servicii numărul 8303, un nou contract pentru un an, în valoare de 18.126 de lei lunar, astfel că ginerele lui Traian Băsescu a încasat încă 217.000 de lei, chiar dacă tata socru nu mai era preşedintele României!

Nici măcar CNSC nu l-a scos din afacere pe Radu Pricop

Cînd a expirat şi acest Acord-cadru, Cătălin Cîrstoiu a organizat în februarie 2016 o licitaţie pentru angajarea unor avocaţi care să reprezinte Spitalul Universitar în litigiile juridice. Cel care a cîştigat a fost, bineînţeles, tot Radu Pricop! Numai că, de această dată, cînd Traian Băsescu nu mai era preşedintele ţării, firmele concurente au îndrăznit să conteste licitaţia la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), iar acesta, prin Decizia 1037, dispune „reluarea procedurii de achiziţie publică” şi verificarea modului în care firma lui Radu Pricop a oferit „preţuri aparent neobişnuit de scăzute”! Achiziţia a fost reluată, iar cîştigător a fost tot Radu Pricop.

Mandatul dr. Cătălin Cîrstoiu a expirat la 1 august 2016, însă se pare că nu a vrut să plece înainte de a-i asigura ginerelui naşului său continuitatea contractului cu Spitalul Universitar! Astfel, în 13 septembrie 2016, Spitalul Universitar îi oferă un nou Acord-cadru lui Radu Pricop, de data aceasta pe 3 ani, adică pînă în septembrie 2019, cu o valoare totală de 950.000 de lei (26.444 lei pe lună)! Se pare însă că Ministerul Sănătăţii a semnalat cîteva vicii ale acestui nou acord, urmînd să se analizeze dacă acesta rămîne în vigoare.

Poate că merită subliniat şi faptul că Radu Pricop, conform contractelor sale cu Spitalul Universitar, avea ca sarcină să verifice legalitatea achiziţionării de medicamente şi instrumentar medical, avizînd astfel şi contractele pe care le aveau firmele conduse de Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş. Firmele Meditest Global 2002 SRL şi Imuno Diagnostika SRL au încasat astfel aproape un milion de euro!

Nu este prima oară cînd contractele lui Radu Pricop cu Spitalul Universitar sînt în atenţia presei. În 12 aprilie 2016, Cătălin Tolontan a scris despre acestea, prezentînd şi o balanţă a activităţii firmei „PRICOP & BANU”, din care rezultă că aceasta a recuperat între 2010-2015 prin sentinţe judecătoreşti suma de 1.883.748,15 lei, deci serviciile aduse Spitalului Universitar nu au fost proaste.

Ceea ce însă rămîne în discuţie este acest conflict de interese generat de relaţiile naş-fin ale familiilor Cîrstoiu-Pricop-Băsescu, în care Traian Băsescu este naşul lui Cătălin Cîrstoiu şi socrul lui Radu Pricop, iar Cătălin Cîrstoiu este naşul de botez al Sofiei, fiica Elenei Băsescu.

Chiar dacă legea nu ar considera aceste relaţii ca fiind din zona unui conflict de interese, dr. Cătălin Cîrstoiu, pe baza unor principii morale, pentru a-şi proteja reputaţia, ar fi trebuit să-l avertizeze pe ginerele lui Traian Băsescu că aşa ceva nu se face.

Radu Pricop este trimis în judecată pentru complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații, în dosarul în care este implicat şi Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.