ALDE: Guvernul n-are plan de repornire a economiei

Noi, Romania, am ratat startul în ceea ce priveste pachetul de măsuri de combatere a epidemiei, cu toate că apar informații, au apărut în spațiul public, potrivit cărora chiar serviciile secrete americane au avertizat toate țările NATO încă de la finele anului trecut cu privire la pericolul epidemiei care a izbucnit în China la Wuhan“. Este dezvăluirea uluitoare făcută la Antena 3 de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Chestionat despre proiectul atribuit doctorului Streinu-Cercel, carre vorbește despre carantinarea seniorilor, liderul ALDE a susținut că:
„Vad ca in spatiul public ceea ce a creat o mare nelinistite, o mare ingrijorare, o mare tulburare, a fost declaratia ministrului Sanatatii, dl Tataru, pe care, sincer sa va spun, pana acum, privindu-l cu obiectivitate, l-am apreciat, pentru ca mi s-a parut mai putin dornic sa apara toata ziua buna ziua pe televizor si l-am vazut ca fiind un om de teren foarte eficient.

Ei bine, declaratia lui, ca a preluat-o de la Institutul Bals, ca nu a preluat-o, asta nu ma intereseaza, este cea care a creat o uriasa ingrijorare in Romania, pentru ca este o masura, as spune, si discriminatorie, si umilitoare, si care, pana la urma, probabil ca ascunde ceva. Si explicatia pe care am gasit-o este ca, la viitoarele alegeri, ar fi foarte bine pentru PNL ca o proportie importanta din electoratul varstnic sa nu participe, pentru ca este stiut faptul ca acest electorat nu voteaza cu PNL. Si atunci inducerea unei stari de temere, de frica, ar fi masura, as spune, grozava pe care PNL ar putea, in mod pervers, sa o adopte, in asa fel incat sa-i retina in case, caci de obligat nu poate sa-i oblige sa nu voteze.

Eu insa am avertizat foarte clar asupra urmatorului lucru: ca nu va avea loc in Romania niciun scrutin atata timp cat oameni vor fi tintuiti in casa! Deci trebuie ca toti oamenii sa fie liberi si sa poata sa mearga la vot fara sa existe temeri de acest gen legate de epidemia de coronavirius. Altfel, sigur ca e considerata o incercare nu numai incorecta, dar care afecteaza grav drepturile si libertatile cetatenilor si care nu poate fi acceptata! Dar, vad ca presedintele a sesizat uriasa gafa facuta de unii dintre membrii Guvernului si e bine ca a batut in retragere. Am vazut foarte multe reactii in spatiul public, incepand din zona academica, a mass media, societatea civila, inclusiv am vazut astazi o sesizare a Avocatului Poporului care, iata, ca institutie, isi dovedeste prezenta si necesitatea de a apara drepturile si libertatile cetatenilor.

Atrag atentia asupra faptului ca noi, Romania, am ratat startul in ceea ce priveste pachetul de masuri de combatere a epidemiei, cu toate ca apar informatii, au aparut in spatiul public, potrivit carora chiar serviciile secrete americane au avertizat toate tarile NATO inca de la finele anului trecut cu privire la pericolul epidemiei care a izbucnit in China la Wuhan.

Acum suntem in situatia, dupa parerea mea, sa ratam si startul repornirii motoarelor economiei. Pentru ca, sigur, nimeni nu isi pune problema ca maine sa repornim economia si sa relaxam toate masurile, dar trebuie sa existe un plan, pe care Guvernul nu il are. Ne spune doar ca va face pe 15 mai. Pai e tarziu. Noi ar trebui ca planul acesta si anumite masuri sa le avem in vedere, sa le discutam inca de pe acum.

Daca Guvernul nu este in stare va spun altceva: probabil ca sarcina asta o sa si-o ia Parlamentul, pentru ca vedem ca Guvernul nu stie ce sa faca, nu stie cum sa se miste.

M-ati intrebat ce sectoare sa repornim. E foarte simplu: acele sectoare in care problemele acestea de distantare dintre persoane care sa evite riscul propagarii epidemiei se pot lua. Spre exemplu: in tot ce inseamna santierele de investitii publice. Eu spun de mult timp ca Guvernul ar trebui sa finanteze la maximum lucrarile publice si in special proiectele de infrastructura. Pentru ca nu mai avem aceasta constrangere a plafonului deficitului bugetar. Si ar trebui finantate si alte lucrari care sunt strict necesare, care sunt prioritare si ar crea un balon de oxigen extraordinar pentru economie.

Dupa aceea sunt anumite mici activitati din zona serviciilor, unde la fel trebuie sa se porneasca usor – usor. Masurile care trebuie luate in intreprinderile care au mii de angajati sunt mult mai complicate, avand in vedere necesitatea transportului angajatilor la serviciu si a conditiilor de munca. Eu sunt convins ca impreuna cu directiile de sanatate publica angajatorii au intrat deja intr-un dialog ca sa poata sa contureze aceste planuri. Doar ca la nivelul Guvernului nu se vede nimic. Aici e problema.
Si nu avem doar problema repornirii economiei. Trebuie sa reporneasca si institutiile. Vreau sa va informez ca, cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare, Parlamentul va incepe sa lucreze prin prezenta fizica a parlamentarilor“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Dezvăluirea uluitoare făcută la Antena 3 de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu:))Cat de üluitoare”??

    „Deja din ianuarie 2020, comunitatea americană a serviciilor de informații a avertizat în mod repetat Casa Albă asupra amenințării pandemiei, fără să obțină cu adevărat vreo reacție din partea președintelui Trump”(9 aprilie 2020 RFI /France24)

    * Evaluarea emisă în ianuarie 2019 de către Oficiul Directorului Informaţiilor Naţionale, Worldwide Threat Assessment of the US Intelligence Community, nota faptul că Statele Unite şi lumea vor rămâne vulnerabile la următoarea epidemie de gripă sau la răspândirea pe scară largă a unei boli contagioase care ar putea duce la rate masive de deces şi dizabilitate şi la afectarea grav a economiei mondiale.

    „Deşi comunitatea internaţională a adus îmbunătăţiri la securitatea globală, aceste câştiguri pot fi inadecvate pentru a aborda provocarea a ceea ce anticipăm, focare de boli infecţioase din cauza urbanizării rapide neplanificate, crizelor umanitare prelungite, extinderii călătoriilor şi comerţului internaţional şi schimbărilor climatice”.(30 martie 2020 -MAS)

  2. Ce sa-ti spun… Ca voi le aveati pe toate in buzunar. A inceput cumva campania electorala, ori nu s-a incheiat inca cea inceputa in 1990?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.