Alimentele, pe cântarul lui Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflației, că se așteaptă la unele scăderi ale prețurilor alimentelor, menționând aici uleiul.

„Unele scăderi cred că vor apărea. La legume-fructe, spre exemplu, am văzut că au apărut preţurile la cireşe. La început de luna mai sunt trufandalele, aşa se numesc în România, şi de regulă sunt mai scumpe. Deci, categoric că unele produse agroalimentare mai ales legume, fructe, ouă vor avea scăderi de preţuri. Că aşa se întâmplă, sunt sezoniere. V-am prezentat nişte grafice care ne dau speranţa că s-ar putea să avem cel puţin diminuări uşoare de preţ şi la produsele care ne-au durut cam mult: untdelemn, ulei, uleiul comestibil. Da, dar la alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale, dar ceea ce aproape suntem siguri, nu o să mai fie creşteri mari de preţuri în perioada următoare. Acum, dumneavoastră spuneţi aşa: ne aşteptăm totuşi la o o scădere importantă, perceptibilă de preţuri. Trebuie să fim foarte atenţi când ne uităm la aceste mişcări relative şi la nivelul absolut al preţurilor. Suntem în Uniunea Europeană şi nu cred că noi mai putem să sperăm să avem preţuri mult mai ieftine în România la produse agroalimentare decât în restul Europei”, a spus Mugur Isărescu.

El a afirmat că cineva trebuie să facă o analiză asupra nivelurilor absolute ale preţurilor la produse agroalimentare.

„După calcule pe care le-au făcut unele instituţii internaţionale ale Uniunii Europene, preţurile la produsele agroalimentare din România sunt cam 50-60% din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm, inevitabil ne apropiem de ei. Inevitabil. Asta vă spun eu, nu ca guvernator, vă spun ca cercetător”, a susţinut guvernatorul BNR.

Conform acestuia, există două riscuri la adresa inflației: revendicările salariale de pe piața muncii și riscurile externe. ”Să vedem ce se va întâmpla cu prețul petrolului”, a afirmat guvernatorul.

Rata anuală a inflaţiei s-a redus în aprilie la 11,2%, faţă de 14,5% în martie şi 15,5% în februarie, în condiţiile în care cele mai mari creşteri de preţ an la an au fost la alimente, de 19,8%, urmate de servicii, cu 10,6%, şi mărfuri nealimentare, cu 5,8%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

”O inflație de această categorie în care am intrat nu ai cum s-o combați repede. Lupta contra inflației durează mai mult. Înainte, atunci când ceva dura mult, se spunea „răbdare și tutun”. Eu, nefiind fumător, nu puteam recomanda asta. Așa că am recomandat ceai de tei. A fost o exprimare nefericită”, a afirmat Isărescu.

”Lupta contra inflației durează mai mult. Înainte, atunci când ceva dura mult, se spunea „răbdare și tutun”. Eu, nefiind fumător, nu puteam recomanda asta. Așa că am recomandat ceai de tei. A fost o exprimare nefericită. Am apăsat pe frâna (inflatiei) cu mare atenție, ca să nu bruscăm economia. Datele arată ca vom avea și în acest an creștere economică. Am reușit să nu băgăm economia în recesiune. La noi, inflația a fost mai degrabă pe costuri, nu neapărat pe cerere. Dacă banii europeni vor fi atrași, investițiile vor crește și vom avea cerere pe o parte mai puțin inflaționistă”, a mai spus Isărescu.

Anticipațiile inflaționiste s-au atenuat vizibil, precizează guvernatorul. ”Nu mai suntem de aproape un an și ceva campioni la rata inflației. Ne îndreptăm spre mijlocul plutonului. Inflația în România în prezent este mai redusă comparativ cu 4 țări care sunt în zona euro, ceea ce ne arată că dacă ești în zona euro nu în mod automat ai rezolvat problema inflației. Este vorba de țările baltice și Slovacia. Și avem o inflație mai scăzută decât țările Vișegrad. Avem o analiză care ne dă speranță că se vor tempera creșterile de prețuri la produsele agroalimentare, poate vor fi și scăderi. O problemă care mai persista vreo lună-două, până când producția internă va recupera și va contrabalansa situația din exterior, este legată de grupa legume, fructe și ouă. Avem o situație serioasă în producția europeană de legume care a fost afectată de oscilațiile ample și frecvente ale temperaturilor în perioada de iarnă și acum și de seceta din Spania, care e furnizor mare de fructe și legume. Apoi în estul Ucrainei care a fost și va fi din nouă o zonă de producție și export de legume fructe, aici se desfășoară lupte și oferta este în scădere. Și 20% din exporturile Turciei, multe venind chiar în România, sunt afectate de cutremurele din Turcia, ele având loc în zonele de producție și de export a legumelor”, a informat guvernatorul.

Acesta a mai spus că avem o îmbunătățire sensibilă a primei de risc a României, dar ea e în continuare peste prima de risc a Ungariei, care are și inflație mai mare. ”Acum suntem și noi într-o anumită concurență cu țările vecine. Și este mult mai mare prima de risc din România decât Polonia și Cehia. În funcție de prima risc, care bineînțeles că nu ne bucură, că e încă mare, se stabilesc dobânzile pentru împrumuturile României pe piețele internaționale și ele sunt încă comparativ mai înalte. Prima de risc nu este însă legată de situația monetară și de cea a inflației. Ea e legată în mod evident de situația fiscală a țării. Și acolo trebuie să dăm bătălia, pentru că suntem singura țară din UE în poziția de deficit excesiv și vedeți cât de greu se face corecția, ajustarea, din considerente sociale, politice”, a mai precizat Isărescu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4612 Articole
Author

29 de Comentarii

  1. „valul infflationist”,
    n+1:
    -de ce nu este buna inflatia,
    domnu rabin?

  2. Mosh Manole a imbatranit dar tot cu minciuna se ocupa. O fi ordin de la stapanire dar parul alb te obliga la onoare . Nu inteleg de ce nu se retrage la podgorie, ar mai salva ceva din imagine.

  3. BNR a fost de la început privată, citat: …la 17 aprilie 1880…în care statul deținea o treime din cele 60.000 de acțiuni, iar persoane private dețineau restul de două treimi…Anul 1901 marchează momentul retragerii statului dintre acționarii băncii…Statul revine în acţionariatul băncii centrale în anul 1925 [nm cît?]…De la 1 ianuarie 1947, Banca Națională trece în proprietatea statului (de pe saitu BNR, istoric)
    Întrebare: Au fost despăgubiți urmașii acționarilor? Dacă nu, atunci a fost a lor tot timpul, char după 1947.
    Mă mir că n-au fost 66.600 de acțiuni dar și așa 60.000, șase bată-l vina!

  4. Ce regurgitează Isărescu despre 4,2% inflație în anul viitor, an electoral, când avem patru rânduri de alegeri și toate agențiile internaționale de analiză financiară au dat cifre de peste 15% pentru România? Prognoza asta de rahat a BNR nu poate aburi nici măcar studenții din anul I de la ASE!

  5. „„„CE INFLAȚIE,CE SCUMPIRI? NOI NU MAI PUTEM DE BINE ! NU-I AȘA KLAUS-CIUCĂ ȘI CIOLACU-LI? IA DAȚI-L PE MANOLE-N JUDECATĂ PENTRU CCAALOMNIE LA ADRESA MINUNATEI VOASTRE MANAGERIERI A PROTECTORATULI-AD-LITERAM””((FUNDUL MONETAR !)

  6. Inflatia este visul oricarui guvern, creste PIB-ul si incasarile fara sa faci ceva. Dezinflatia este dusmanul lor si aliatul nostru. Am avut guvern care s-a decurcat si cu inflatie negativa, si-a dimensionat corect bugetul, iar preturile s-au dus in jos.

  7. Probabil medicamentele și mâncarea nu intră în calculul făcut de Banca Națională ratei inflației. Că niște banale picaturi de ochi de la douăzeci și … de lei au ajuns 60 și … de lei. La fel lactatele s-au scumpit anti creșterea copiilor: unul s-a scumpit de minim două laptele și brânza cu peste 50 %, faina cu 50% zagărul, biscuiți, napolitane, turtă duce cu 100%. Pe cine ajută media de 14,53%? Care este ponderea în procente în coșul cetățenilor României a mâncarii și utilităților ca să știm adevărul în cifre absolute?

  8. Si Vasilescu BNR s-a scumpit deja, a ajuns la 87 de ani ! Precis ia si pensie si salariu, un credincios numarator de cornere, ca pregatire.

  9. asta-i planul de saracire al populatiei? smecheria gulerelor albe murdarite de jegul unui sistem infect pe care-l slujesc fara ezitare.
    conform bnr oamenii trebuie sa fie in suferinta permanent. bestiile nu se dezmint iar isarescu…

  10. La câți bani fara acoperire în aur și în mărfuri a injectat in piata BNR, e normal ca prețurile tot să crească. Acum nu știe ce măsuri sa mai ia ca să scadă inflația. Singura soluție: mărirea dobânzii la titlurile de stat la peste 10% pe an și atunci o sa vezi și o scăderea a prețurilor din piata. Daca guvernul mimează tăierea cheltuielilor cu aparatul bugetar, macar BNR sa oprească tiparnița și sa mărească dobânzile la titlurile de stat.

  11. clar, asta si cu Iliescu au descoperit licoarea vietii vesnice! Un blestem pe tara asta! Cate falimente, caritasuri, mangle si boborul ii tot sustine in sondaje…

  12. Am vrut să investesc în roșii că le-a crescut prețul într-o zi de la 12 lei kilogramul, la 40 de lei kilogramul. Da’ m-am răzgândit. Au apărut cireșele la 80 de lei kilogramul.
    Acu’, dacă a scăzut și inflația, am plusvaloare de n-am unde s-o mai pun.
    Vezi, d-aia îmi place mie capitalismu’.

  13. Cum stă treaba cu trilaterala și francmasonereala , e ca-n Secretul lui Nemesis întotdeauna se găsește un inițiat ca N.M. Siseanu săi inițieze pe „șmecheri” în tainele inteligenței și pentru asta trebuie să dea ce au mai de preț de prin casă , pentru credibilitate și siguranță, în schimb primesc un sorțulet și sunt învățați să țopăie șotron în „templu”, rostind o mantră . Ăștia sunt specialiști speciali ai BNR- ului , fac parte din cei zece mii de specialiști inițiați în capitalism de occident, pardon, de M.S. Siseanu pe care ia promovat defunctul CDR cu u alt mare inițiat în democracy, liberty , prosperity Emil Constantinescu . Și se miră prostimea că e dince în ce mai rău, nu bă e mai bine , pentru ei, pentru helite, în capitalism doar helitili contează, restul poate să crape, ne vor înlocuii pe toți cu srilanchezi. Las că-i bine , inflatia scade , preturile cresc și romanii prostesc…

  14. Bine că a scăzut prețul la juma la roșiile înroșite forțat cu pesticide. Oricum, voi cumpăra roșii în agust și voi cumpăra și floare de tei pentru la iarna!

  15. Interesant! Daca scad preturile, scade si pretul sticlei de vin „Isarescu”?

  16. La alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale.
    -intrebati pe Veorica ca traduce Minerva!

  17. UN STRIGOI MAI MARE CA ACESTA NU A AVUT POPORUL ROMAN IN TOATA ISTORIA SA………………

  18. in sfirsit dupa 33 de ani ,a citit si mos manole Statutul BNR:

    Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

    bravo dorele!

  19. Un securist destept si un sinecurist abil ! E un mare special ! Este paralel cu economia si finantele dar se descurca bine cu sistemul politic de dupa 1989 ,ii serveste pe toti ,le acopera hotiile iar cei serviti ,il servesc si rasplatesc pe el . O mana spala pe alta si amindoua fața ! Imi place vocea lui specială,răgușită de om brav ,serios, obosit de sarcinile copleșitoare ale muncii de mare profesionist ,dedicat total interesului național (ciu-ciu)…Ipocrizie crasă bolșevică ! Ce bine i-ar sta cu o gaură în ,,numele Tatălui ” !

  20. …adevarul este ca eu consum mult ulei!…dimineata, pranz, seara, gustari intre…si multe trufandale!…da’, m-am linistit!…cele mai mari pericole de risc sunt revendicarile salariale si evolutia situatiei internationale…ce face subconstientul din om, vbeste gura fara el!…

  21. Isarescu este membru Mossad si de aceea e tinut in functie ca sef la BNR. Si de aceea la ordinul lui s-au inchis minele de aur din tara noastra si s-au trimis 50 tone aur la Londra. Isarescu fiind acela care a renuntat la Poansonul de Aur la BNR. De aceea le doresc ca prin vrerea Prea Sfantei Treimi s-a Prea Sfantei Fecioare Maria tot ce duc la gura Isarescu si urmasii lui sa se prefaca in tara daca ceeace afirm eu aici pe acest forum este adevarat. Amin.

  22. Cand se va ajunge la viitorul Isarescu este cineva convins ca ‘pocnind din degete’va fi raiul pe pamantul romanesc?Avem niste clisee mentale foarte paguboase.Capra vecinului,tapul ispasitor,interesul poarta fesul,s.a.Macar o parte daca am trage ‘gerade’.

  23. HAHAHAAHA, daca omul ar fi onest, dar nu are cum, ca e bancher, ar spune ca pretul scazut la ulei se datoreaza importurilor masive de samanta la pret de dumping din Ukropland. Citeam ca in rromania au importat masiv un consortiu al chinezilor si in afara de ei producatorii rromani care vand sub marcile Spornic si Floriol… Ma rog, nici nu are rost sa mai comentezi minciunile lui Isarescu, dpmdv conferintele astea de presa si anunturile nici nu merita acoperite de presa

  24. Securiști puși în funcții fara nici un merit, a ieșit iar Isărescu cu niste mesaje rupte de realitatea in care traim

  25. Tov.Manole a fost racolat in epoca de haur la propunerea profersorilor halogenii de la ASE care conform Rabyilor lor au prevazut transformarea Romaniei in Colonia lor, stat Parale bune pentru ei. Sa-l iubeasca pe Antonescu care a avut grija de polonezii fugitzi din Polonia cu steaua lor, shi care au vazut ca este binde aici. Am intilnit pe meridiane polonezi care au vorbit numai de bine despre romani. Dar religios ca la chibutzul PCR, acest flacau nu poate fi decit un aloo!geniu, shi precum altzi tov. ca el, ex.Severin sau mankurtul Levantizca Tzapului, trebuie sa se dea pe brazda, brinza, etc. shi sa aduca Tezaurul de la Rushi de care a uitat cf.Alzemayier, dar mai ales cele 28 tone de aur dosite prin UK. Ka khazar ca multzi altzii nu se dezminte, dar el mai poate face ceva decit bolshevishm…
    O zi buna.
    Con
    P.S. A distrus cu brio moneda natioanal ca sa nu mai vorbim de economiile amaritzilor de Romani ce au facut ceva pentru tzara lor nu ca acest parazit!!!

  26. CEAI DE TEI, ACADEMICIANULE
    DEMISIA , ACOPERITII NU POT FI SI ACADEMICIENI SI GUVERNATOR DE 33 DE ANI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.