Am câştigat cu Lituania, dar am jucat de nota 5

O evoluţie de nota 5

În primul amical al anului, România a învins cu 1-0 Lituania şi a punctat (nu mult, pentru că a fost un amical, s-a disputat acasă, iar adversara a fost o echipă mai slab cotată şi din afara top 100) în clasamentul FIFA. Aceasta este partea pozitivă a problemei, sau dacă vreţi, a acţiunii naţionalei de la Giurgiu. Am adăugat ceva la coeficientul de ţară. În ceea ce priveşte partida propriu-zisă, România a făcut din nou un joc mediocru. O primă repriză foarte slabă (o repriză „somnifer”) – de nota 4 (asta pentru că nu am primit gol) şi o a doua în care ne-am mişcat ceva mai bine – de nota 6. Media este însă nota 5. Iar dacă după fluierul final, selecţionerul Iordănescu (care până mai ieri spunea „am făcut un foc foarte bun”, deşi echipa nu juca nimic) a făcut o astfel de declaraţie, „Cred că pot spune că meciul s-a terminat cum trebuie. Deși am câștigat doar cu 1-0, e destul de bine. Pot fi realist și pot recunoaște că au fost multe momente moarte în joc”, atunci nimeni nu poate contesta modesta notă acordată jocului pe ansamblu al echipei. Evident, suporterii fanatici sau patrioţii de serviciu ar putea spune că nu a jucat „11”-le de bază, că au fost 6 schimbări. Lucrurile nu stau chiar aşa. În primul rând pentru că am avut un adversar foarte modest care nu ar fi reuşit să ne pună probleme nici dacă am fi jucat tot meciul cu echipa a „doua”. Dacă privim cu atenţie, doar 3 titulari – Tătăruşanu, D.Grigore şi Săpunaru – nu au intrat deloc în teren.

O noutate şi multe …lucruri vechi

Anghel Iordănescu, cât este el de conservator, şi cu multe chestiuni care i se pot reproşa, ştie însă că un turneu final este cu totul altceva decât o campanie de calificare. Drept urmare a făcut o selecţie în care elementului ofensivă i-a acordat prioritate. Şi în jocul contra Lituaniei s-a văzut clar că a mizat pe un joc ofensiv. Este o noutate pentru Iordănescu. Dar, din păcate, fondul de jucători este groaznic de redus. Sunt aceleaşi şi aceleaşi nume pe care le ştim de ani buni şi de care (multe dintre ele) ne-am cam săturat. Plus trei sau patru noutăţi, dar care nu sunt vizate pentru posturile de titulari. Ţin minte, deşi eram la „generală”, că înainte de „Mexico 70”, FIFA obliga fiecare ţară calificată să transmită la 1 ianuarie o listă cu 40 de jucători şi din această listă urma să fie selecţionat lotul de 22 participant la turneul final. Atunci, Angelo Niculescu nu a avut probleme. Oricare din cei 40 de pe listă era competitiv. Astăzi, dacă ar mai exista această obligaţie, nu s-ar putea alcătui o listă de 40 de jucători. Şi, drept dovadă stă „lista” de 25 de jucători convocaţi, dintre care mai mult de jumătate nu au ce căuta pe teren atunci când se cântă imnul. S-a văzut şi în meciul de la Giurgiu, că majoritatea „stranierilor” sunt sub nivelul pe care îl aveau înainte de a pleca afară. Personal i-aş fi văzut acum în lot pe Niţă de la FCSB – şi i-aş fi acordat şi 45 de minute – şi pe Maxim. Ultimul chiar că joacă puţin, totuşi se antrenează la nivel înalt şi când intră nu joacă rău. 20 de minute în Bundesliga fac cât 3 meciuri în Turcia şi 4 sau 5 în Golf. Chiar şi Budescu ar fi trebuit chemat. Ca să ne edificăm dacă este doar o soluţie contra Feroe, sau ar merge şi contra Franţei sau Elveţiei. Şi, nu în ultimul rând – deşi suntem în ceasul al 12-lea – cred că ar trebui să ne gândim şi la vreo două naturalizări. Am înţeles că fundaşul stânga al CFR-ului, Camora ar fi disponibil, mai ales că postul este total descoperit, iar Raţ, chiar dacă se reface, nu mai poate face faţă.

Catalogul „tricolorilor”

  • Pantelimon: nu a avut ce apăra.
  • Măţel: s-a zbătut mai mult în faţă, a încercat să dea centrări – nereuşite – şi a venit greu înapoi. Nu este o soluţie viabilă pentru turneul final.
  • Chiricheş: nesigur în faţa unor atacanţi rudimentari. Veniri în atac ineficiente. Nici el nu este recomandat pentru postul de titular.
  • Moţi: o surpriză plăcută. Plasament foarte bun, agresivitate şi raiduri oportune în faza de atac.
  • Filip: nu are ce căuta la naţională. Şi la Dinamo este sub nivelul lui Olteanu, dar în mod surprinzător este preferat de Rednic.
  • (Toşca: în 8 minute nu avea cum să ne arate ce poate. Cum la FCSB a jucat mult timp stoper, adevăratul examen îl reprezintă meciul cu Spania)
  • Pintilii: total dezordonat în joc; a fost depăşit în multe faze. Nu este o soluţie pentru primul „11”.
  • Tănase: mult zgomot pentru nimic, o „gogoaşă” umflată pentru a fi vândută în străinătate. Nu are ce căuta în lot.
  • (Stanciu: joc dezinvolt pentru un debutant. Nu faptul că a înscris este meritoriu, ci că a şutat de la distanţă la poartă – o raritate la noi. A vrut să facă totul după ce a intrat în teren ceea ce nu e rău, dar nici foarte bine, mai ales când a intrat pe „teritoriile” unor colegi. Ar trebui să fie încercat – din primul minut – ca „număr 10” în meciul cu Spania. Ne-am da atunci seama dacă este o certitudine sau la Gurgiu a fost doar un foc de paie).
  • Sânmărtean: foarte slab. Nu ştim dacă este o scădere de formă de moment, dacă nu s-a acomodat cu schimbarea climatică sau dacă nu mai poate. Dacă ne luăm după titlurile orgasmice ale oficioaselor sportive, în Arabia Saudită este cel mai cel. Numai că a marca un gol, a da o pasă de gol sau a crea „faza meciului” nu înseamnă că eşti „cel mai cel”.
  • (Hoban: a intrat în locul lui Sâmnărtean, nu a gafat dar nici nu a făcut mare lucru. Şi el trebuie văzut cum se descurcă în meciul cu Spania)
  • Torje: nu am remarcat nimic nou şi bun la el. Nu are orientare pe teren, nu are o evoluţie tipică unei aripi şi iroseşte multe oportunităţi. Nu are ce căuta printre titulari.
  • (Ivan: nu a arătat nimic în plus faţă de Torje. Una este să joci la Craiova şi alta într-unn meci al naţionalei. Poate peste un an sau doi, acum nu este o soluţie)
  • Stancu: şi la el sunt valabile „aprecirile” din dreptul lui Torje
  • (Hora: nu este o soluţie pentru naţională. Şi asta după cum joacă la club)
  • Rusescu: a înnotat în atac; total imeficient. Nu mai este om de gura porţii. Şi la capitolul condiţie fizică stă rău. În Turcia, a fost schimbat în toate cele 13 meciuri în care a început ca titular. Nu mai este o soluţie pentru naţională.
  • (Keseru: a intrat în teren cu un aer de parcă era Messi la pătrat. În realitate – cel puţin la naţională – este o mare păcăleală de jucător. Este un fals. Nu are ce căuta în Franţa)
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.