Ana Birchall, redusă la tăcere

UPDATE Președintele CSM, Lia Savonea, a transmis Curții Constituționale, un document în care arată că Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru al Justiției, drept urmare soluționarea conflictului CSM-ministrul Justiției nu mai este oportună, însă lasă la latitudinea Curții conduita.

Lia Savonea nu s-a prezentat, marți, la dezbaterea de la CCR a conflictului CSM-Ministerul Justiției, însă a transmis Curții un document în care spune că soluționarea lucrării este inoportună deoarece Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru.

„În conformitate cu prevederile art. 142 alin (1) din Constituția României, republicată, odată constatat un conflict juridic de natură constituțională, Curtea Constituțională trebuie să arate și conduita în acord cu prevederile constituționale la care autoritățile publice trebuie să se conformeze.

Actualmente, doamna Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru al Justiției. În acest context, subscrisul apreciază că schimbarea titularului portofoliului, persoană în raport de acțiunile căreia subscrisul a sesizat CCR, face inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională intervenit între ministrul justiției, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească reprezentată de CSM.

În consecință, Curtea Constituțională urmează a evalua finalitatea practică a stabilirii unei conduite de urmat în acord cu prevederile constituționale, în situația constatării unui conflict juridic de natură constituțională”, se arată în documentul obținut de Mediafax.

Curtea Constituțională a amânat, pentru 27 noiembrie, pronunțarea pe marginea conflictului juridic între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și fostul ministru al Justiției Ana Birchall.

În cadrul prezentării punctele de vedere în ședința de marți a Curții Constituționale, Alexandru Stan, director în cadrul Ministerului Justiției, a declarat despre presupusul conflict cu CSM că este unul „artificial” în care instituția reclamantă nu dorește soluționarea.

La întrunirea CCR, unde a fost prezent și fostul ministru al Justiției Ana Birchall, Consiliul nu a trimis un reprezentant.

„Ne găsim în fața unui demers în opinia noastră artificial, prin care se creează impresia că de fapt nu se dorește soluționarea unui conflict, ci declanșarea, întreținerea și menținerea în atenția publicului larg a unor animozități cu un profund caracter personal. Lecturând solicitarea de soluționare a conflictului, putem constata că aceasta reprezintă de fapt o veritabilă colecție de fapte, acte și împrejurări care nu ar fi meritat atenția CCR și care reprezintă în fapt fie diferențe de opinie pe anumite teme între președintele CSM și ministrul Justiției, fie chestiuni tehnice din rutina activității celor două instituții”, a declarat, marți, la CCR, Alexandru Stan, directorul Direcției de contencios din cadrul Ministerului Justiției.

Ana Birchall a dorit să-și prezinte punctul de vedere personal în conflict însă cererea ei nu a fost admisă de judecătorii CCR, care au constatat că nu mai are calitatea de ministru al Justiției.

Reprezentantul Ministerului Justiției a declarat că CSM nu prezintă soluții de rezolvare a conflictului de natură constituțională pe care instituția îl reclamă în cerere.

Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost reprezentat în cadrul ședinței CCR unde au fost expuse punctele de vedere cu privire la cererea de soluționare a conflictului de natură constituțională.

Dezbaterea de marți la CCR a avut loc după ce Lia Savonea, președintele CSM, a sesizat CCR cu un conflict între Consiliu şi acţiunile Anei Birchal – la acea vreme ministrul al Justiţiei.

Cererea transmisă de Lia Savonea către CCR este motivată de următoarele chestiuni:

1. „Ingerinţă gravă a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori.
2. Acte de subminare a independenţei justiţiei din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionate de organismele constituţionale abilitate ci de anumiţi factori externi.
3. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activităţii CCR, autoritate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

17 Comentarii

  1. fantastica decizie,nimeni nu se astepta!Au resdus-o la tacere,cine si-ar fi imaginat!

  2. ccr cateii psd.cum au reduso la tacere daca termenul a fost amanat? auzi la ei slugi,nu mai este ministrul justitiei, punctul ei de vedere nu mai conteaza.democratie nene.

    • #daniel – Stimate domn. Banuiesc ca n-ai auzit niciodata de sintagma „conditii formale” pentru ca, altfel, nu te-ai fi dat in stamba public, scriind ceea ce ai scris. Spre stiinta si informarea d-tale iti precizez urmatoarele: Curtea Constitutionala reglementeaza, din punct de vedere al prevederilor textului Constitutiei Romaniei, relatii intre INSTITUTII, fara se intervina in diferendele individuale. Ca atare, Curtea Constitutionala poate lua in dezbatere si emite solutii (numite si conduite) intre CSM (reprezentat de persoana care detine functia de conducere a acestui organism) si Ministerul Justitiei (reprezentat prin persoana care detine functia de ministru al Justitiei). Curtea Constitutionla nu intervine intre Lia Savonea si Ana Birchall, ca persoane, reglementarea unor eventuale diferende de opinii intre cele doua fiind de competenta altor foruri (Contencios administrativ, drept civil, structuri autorizate de mediere, dezbateri publice etc. etc.). Deci este normal faptul ca CCR, constatand ca d-na Ana Birchall nu mai indeplineste conditia formala obligatorie, aceea de ministru al Justitiei, a refuzat sa-i asculte pledoaria, intrucat nu mai reprezinta o INSTITUTIE, iar eventualele ei nemultumiri si opinii nu fac obiectul de activitate al Curtii. Ramane insa de discutat aspectele care au fost reclamate de CSM in opozitie fata de MINISTERUL Justitiei pentru pronuntarea unei conduite pentru viitor. Putin cam tehnic, dar absolut constitutional si, prin urmare, absolut democratic. Cu stima!

  3. @ gollum care le stii pe toate; A explicat ce cauta barbat-su Martyn Birchall pe lista de prieteni intimi ai celui mai cunoscut pedofil al lumii? Poate asa aflam si cum a cunoscut-o pe Ana!

  4. @ aristo: scuza-ma daca te intreb franc:daca sotia ta e curva,nu o mai iubesti?Eu cred ca duci in continuare tot salariul/pensia acasa!Ti-am spus sa nu te insori,dar tu ,nu,si nu,ca o iubesc..

  5. @ Gollum Vai ce urat! Mos Birchall o iubeste din toata inima, a vemit in Romania din dragoste pentru ea: E fals ca avea de atunci niste dosare prin NewYork; Adevarul e ca speranta Sorosz-SIE din Tecuci,20si un pic de anisori, inima zburdalniaca, i-a folosit ca refugiu domnului, care de atunci tricoteaza ONGuri in Romania pentru bunastarea poporului roman. Ei sunt antrepenori de succes, 25 milioane Eur pe cont, si tricoteaza mai departe, pentru binele tau…. Sa-ti fie rusine daca ai gandit urat despre doamna, ea a contribuit la propasirea PSDului nu e TroiAna Birchall, care vrea sa-l bage in prapastie, cum cred altii!

  6. Lia Savonea este reprezentatnta si aparatoarea coruptiei si coruptilor inca de pe vremea cand pupa tocurile lui Catalin Voicu si Marean Vanghelie, prieteni de casa ai familiei Savonea.

  7. Nu mai sunt ROMANI in Romania? Saraca Birchal(BIR-HAL)cum mai suspina ea pe ascuns ca nu mai e ministereasa!
    Insa totul e posibil – trece la penalii lui Johnny si o fac din nou Alba ca zapada!Care e problema?
    Intrebati-l pe Bufnila ca el e cu SF-ul la Cotidianul!Totul e minjit , pute pina la cer insa e posibil!
    Asa ca e bine sa cintati la alta masa!

  8. CCR ,NU are timp de PIERDUT cu individa SUSPENDATA de cateva LUNI de zile ! asadar – CIOCU MIC ,,copii,,!

  9. Dar cea mai mare „victorie” este a lu tuta si volgutza ca au reusit sa o „mature” pe Ana din ciuma rosie, ne miram ca numai acum, pentru ca din tot guvernul ala de impostori incompetentzi era singura cu „scoala la zi” si „sefa de promotzie”, nu repetenta ca Daddy&Kuky, mai avea si un masterat la „ricani”, deci era „de pe alta planeta” in guvernul ala a analfabetei de renume si trebuia data afara!

  10. Expresia faciala a acestei inivide spune multe despre caracter si amprenta malefica. Sunt softuri de analiza cu vectori , putem incerca.

  11. Ești tare ca … fularul dezghețat. Dacă a fost șefă de promoție, trebuia să acceptăm ca agenda ei de
    lucru să fie întocmită de oficinele străine? Ți-o plăcea ție mentalitatea de slugă, mie, nu. Încă ceva, din banii
    ăia de postac cu soldă, mergi și tu la un curs de calculatoare. Poate, așa, afli și tu unde sunt diacriticele și
    nu mai scrii cu „tz” ca un șmecheraș de doi bani.

  12. Nu plange Ana, fata de la VASLUI! Am inteles ca l-ai votat pe Johannis cu doua mani ca sa prinzi vreun os de ros pe afara! Huuo hahalero care ai muscat mana celei care te-a facut mare ministru!

  13. Fomeia/malefica si-a vazut interesul, doar intersul ei !
    ” A fi om e lucru mare ! „

  14. iar „a fost redusa la tacere”??? dar actele semnate de ministru produc efecte in viitor . deci dna CSM: meserie te halesc

  15. bai nasty , ia da tu un nume si prenume si dovezi palpabile de o oficina straina care i-a intocmit programul. cum vine unul mai destept in psd este mazilit imediat pt. ca le strica smenurile. scriti asa sa va aflati in treaba pana va vine ajutorul social.sa traiasca a3 si rtv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.