Analiză: Când va depăşi euro pragul de 5 lei

Analiștii financiari membri ai Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio altă opinie. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro și de 5,082 lei pentru orizontul de 12 luni.

“Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna martie. O consecință a acestei aversiuni crescute la risc este și reducerea anticipațiilor de creștere economică care s-au redus cu încă o jumate de punct procentual față de exercițiul anterior. Totodată și anticipatiile inflaționiste au continuat să crească. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobânda de către Banca Națională la cel puțîn 4,25%, în următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 40,9 puncte. Această situație s-a datorat evoluției componenței de anticipații a indicatorului. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv înregistrat de la inițierea sondajului.

Este de remarcat reducerea ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor este 6,7%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022: 3,0%.

Analiștii mai anticipează un nivel al inflației de 8,03% peste 12 luni (10,15% în prezent) și un nivel al indicatorului ROBOR la 3 luni de 5,28%, față de 4,7% în prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. daca nu se afla la carma BNR exceptionalul OM Mugur ISARESCU ….

    …. acum 1 Euro = 9 Lei iar Romania avea max 10 000 000 locuitori.

  2. Iată și o veste buna! Asta înseamnă ca vom fi mai bogați, ca vom trai mai bine. Dacă pentru fiecare € pe care-l vom schimba la bancă sau la casa de schimb vom primi mai mulți bănuți…

  3. Bla-blauri! Euro se „chinuie” de-un an sa mai castige un ban, la propriu!, si voi veniti acum sa ne spuneti ca va pierde cativa bani in cateva luni! Asta in conditiile in care Romania, chiar daca vecina cu Ucraina si, prin Marea Neagra, cu Rusia, este una din tarile UE cel mai putin afectata de conflict. De fapt conflictul din Ucraina a dus la intarirea leului fata de euro comparativ cu inceputul anului si, daca va continua razboiul, am putea asista la o intarire si mai accentuata in viitorul apropiat.

  4. Devalorizarea leului este smecheria BNR care a distrus economia si adevaratii producatori romani dar care a avantajat speculantii, companiile straine si diaspora care vine si spala valuta muncita la neagru afara prin cumparaturile pe care le face in tara! Exemplu simplu: un producator roman care isi cumpara utilaje din import, pentru a procesa ceva, le plateste in rate in euro evident dar isi vinde marfa in lei, mai plateste energie, gaze, carburanti, masini, telefonie TOT in euro (lei la cursul zilei) si gata falimentul ca nu mai apuca sa vanda la export sa incaseze si el euro! doar salariile ramane sa le plateasca in lei! Apoi ne miram ca vindem materie prima si importam produse finite la preturi imense!

  5. Raspuns: atunci cand BNR va inceta sa sustina artificial cursul RON/EUR. Valoarea reala a acestui curs e la casele de schimb: peste 5 RON/EUR. Vedeti cat de mult au crescut fata de leu dolarul si francul elvetian, pentru aceste monede BNR nu a pompat bani ca sa mentina un anumit curs.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.