Analiză. România, sumă uriașă la capitolul dobânzi

România a plătit în ultimii 10 ani mai mult de 100 de miliarde de lei cu dobânzile pentru datoria publică, arată datele Ministerului de Finanţe agregate de ZF.

În acelaşi timp, cheltuielile cu investiţiile din bugetul de stat au fost de 230 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că statul cheltuieşte cu dobânzile la datoria publică jumătate din cât plăteşte pentru investiţii. Este normal?

„Normal este, dacă privim în urmă şi vedem că această datorie publică ce se tot acumulează şi care ne sufocă tot mai tare reprezintă, de fapt, deficite cumulate în ultimele trei decenii. Este normal şi dacă privim la faptul că nu am îmbunătăţit semnificativ riscul de ţară (sistemic, politic) de care depinde costul finanţării la nivel de ţară, cu atât mai mult cu cât această datorie publică este în procent tot mai mare datorie externă, unde acest risc contează mult mai mult, mai ales la finanţările externe”, spune Cristian Păun, analist financiar şi profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti.

Cheltuiala cu dobânzile a fost de 9,5 miliarde de lei în primele patru luni din acest an. În 2022, an în care dobânzile au sărit în aer din cauza inflaţiei şi a războiului din apropierea României, statul ar plăti, dacă s-ar menţine ritmul din primele patru luni, 28 de miliarde de lei cu dobânzile, un nivel record. Acum 10 ani, Finanţele plăteau în 3 ani aceeaşi sumă.

„O altă cauză este creşterea dobânzilor, peste tot în lume, ca urmare a inflaţiei. Coroborând riscul şi inflaţia, este clar o idee foarte proastă să amânăm rezolvarea problemei deficitului bugetar excesiv, ultimele evoluţii arătând că anul acesta vom avea un deficit mai mare decât în 2021, când el ar trebui să fie mai mic. Şi deficitul excesiv şi dificultatea de a-l rezolva este sursă de risc sistemic, punând presiune suplimentară pe costul finanţării”, mai spune Cristian Păun.

Costul de finanţare pentru statul român este cel mai mare din Uniunea Europeană. Randamentul titlurilor de stat cu maturitate la 10 ani, barometrul pentru costul de finanţare, este de 8,2% pentru România. Ungaria se împrumută la dobânzi de 7,2%, Polonia la 6,7%, Bulgaria la 1,6%. În condiţiile în care atât dobânzile, cât şi datoria publică cresc puternic, cheltuielile guvernului cu dobânzile nu pot decât să crească.

În aceeaşi vreme, cheltuielile cu investiţiile din bugetul de stat au scăzut în primele patru luni din an, prin comparaţie cu primele patru luni din 2021, cu 13%. Per total, investiţiile statului (atât cele din buget, cât şi cele din fonduri europene sau alte finanţări) au scăzut în primele patru luni din an, prin comparaţie cu 2021 cu un miliard de lei.

„Prima problemă este absenţa finanţării sau abordarea greşită cu privire la această finanţare, mai ales la proiectele complexe de investiţii. Avem prea puţin parteneriat public-privat, prea puţină finanţare prin piaţa de capital, prea puţine proiecte de infrastructură listate pe burse, prea multe proiecte de investiţii derulate prin companii de stat, excluse ani buni de la privatizare”, mai este de părere Cristian Păun.

Scăderea de acum este greu de explicat însă, în condiţiile în care, în criză, investiţiile statului trebuie să crească pentru a atenua impactul acesteia, iar în aceeaşi vreme România este restanta Uniunii Europene la atragerea de fonduri europene: din programarea 2014-2020 România poate pierde 12 miliarde de euro, iar din PNRR nu s-a cheltuit încă niciun şfanţ, în condiţiile în care alte ţări, precum Italia, deja au început să cheltuiască banii pentru investiţii.

Fondurile europene vin însă la pachet cu rigurozitate, cerinţe de transparenţă şi control insistent, explică Cristian Păun, şi de aceea sunt evitate.

„Statul nu are resursele pentru investiţii, schimbă adesea şi din mers priorităţile, împarte multe resurse pe care în realitate nu le are, investiţiile fiind cel mai simplu de sacrificat (prin comparaţie cu pensiile, de exemplu). În plus, investiţiile sunt greu de realizat şi cu impact mai vizibil decât toate măsurile populiste propuse ca panaceu la subdezvoltarea noastră.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Pare ca nu esti economist profesore…daca nu stii sa calculezi si nici sa intelegi ceea ce inseamna profit. deci din 230 investiti 100 reprezinta dobanzi, adica 43%, dar statul impoziteaza cu 10% dobanzile deci de fapt sunt 90, deci 39% au fost dobanzile, iar daca din cei 230 investiti s-au realizat obiectve care au adus beneficii societatii inseamna ca profitul este mult mai mare si mai valoros decat filozofia ta. Dupa tine nimeni nu ar trebui sa investeasca pe romaneste sa-si cumpere un apartament sau sa o renoveze pt ca dobanda pt persoanele fizice este atat de mare incat pana la plata imprumutului il plateste de 2,5 ori in 30 de ani, dar aceeasi bani ”aruncati” pe chirie/250 euro in acelasi timp ii ”mananca” aceeasi suma, dar la batranete cand nu mai castiga pt a-si plati chiriea ajunge in strada…cred ca ar trebui desfiintat ASE-ul si alte universitati in care profeseaza niste profesori atat de „valorosi” ca nea Paun, pt ca prostesc tinerii in loc sa-i invete sa gaseasca solutiile cele mai favorabile economic atat pt viata personala cat si pt o firma.

  2. Trebuie sustinuta birocratia feudala, care nu produce nimic ! Asta nu se va termina pentru ca s-au inventat reglementari, norme si legi cu miile care necesita milioane de paraziti care „urmaresc aplicarea lor”, de fapt ne urmaresc pe noi cum sa ne cheltuim banii pe ei ! Prin legi inepte forteaza lumea sa-si cheltuie banii pentru alti paraziti ca Ordinul Arhitectilor, Experti Contabili, cand 2+2=4 , doar nu inventeaza ei alta aritmetica ! Despre ANRE sa intrebam de ce exista….? cu lefurile care sunt ??? Prostimea inca de pe vremea Marinarului Betiv se lamenta cu ” Asa e legea”!

  3. Dodicaaaaa!, dar banii pe vaxxinurile aruncate deja si viitoarele aruncate, toate favute fara acceptul cetateanului mentinut in saracie, cum ramane? Cine plateste pentru dezmatul cu plata vaxxinurilor aruncate la gunoi pentru ca nu sunt necesare si eficiente? Nu cumva si voi bancheroii sunteti implicati in aceste afaceri globale??, nu stiu(…), intreb si eu! Prea multe magarii si furaciuni aprobati guvernului de orice culoare ca finantari de afaceri dubioase straineze pe Romania.

  4. Sistemul economic romanesc se bazeaza pe reguli camataresti , iar camatarii straini intrati in Romania dupa ce Mugur Izarescu &asociatii au falimentat sistemul bancar romanesc , sunt net avantajati prin politicile de impozitare de garantare si de investitii in titluri de stat , practicate de colonia romaneasca .
    E trist ca tara care si-a platit integral datoriile , astazi este pe pozitia lui Pacalici .

  5. Si cei nu-i clar ? Cine are nesansa sa se nasca in Romania inca de la primul orcait are pe carca o datorie de 3-4 mii de coco facuta de politruci.Ghi-ni-on.Mai zilele trecute m-am dus la consulat sa pun de-0 cetatenie ungureasca,ca ma simt ca ma sufoc de vad ca platesc bir statului esuat pentru ,,speciali,,si pensionari de 40 de ani..Pas cu Pas.Noah,socoteala de acasa nu s-a potrivit deloc cu cea din targ.Una bucata cu funduri ca niste tambururi m-a luat din voleu..Da ce-ati facut domnule de pana acum n-ati aplicat pentru cetatenie ? Am fost prea prost stimata domnisoara..M-am luat dupa dupa unii,altii.Atunci ,,stimata,,domnisoara mi-=a dat perversa..Atunci dute inapoi la prostii tai.In momentul de fata avem prea multe dosare de prelucrat.Reveniti altadata.Bre,mai poti de zici ceva ? Ghi-ni-on.Amu ma gandesc de sa bat la poarta turcilor..Poate ma primesc aia la ei.Bre,nu ma las pana nu ma leapadat de cetatenia romanache,e generatoare doar de saracie,belele si biruri din cauza unor prosti facuti mari.Pas cu Pas.Rominia euriopeana,Romnia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghinion.Hei Siktir.

  6. „Prima problemă este absenţa finanţării sau abordarea greşită cu privire la această finanţare, mai ales la proiectele complexe de investiţii.”

    Statul nu face niciodata investitii care produc in capitalism. Statul este doar o vaca de muls. Inflatia este de la banii dati pe vaccin nefolosit, pe ukranii nerecunoscatori, pe pensii speciale ! Prostii platesc dobanzile.

  7. Au miliarde necheltuite de prosti ce sunt,și de frica că se frige daca baga vastul,își aduc veniturile la zi!in rest nu îi interesează, așteaptă alegerile,ei s-au rezolvat! armată așa proasta nu am mai văzut,daca statul nu respecta legea,tu de ce o respecți?cat mai stai in genunchi?ați rămas ultimii prosti,voi și educația!ce așteptați,sa va mai taie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.