Anchete după moartea revoltătoare a unei fetițe

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie, a decis joi, având în vedere tragicul caz de la Galaţi, în urma căruia o fetiţă de 9 ani şi-a pierdut viaţa, să trimită Corpul de control la DGASPC Galaţi, dar şi la Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi, pentru a verifica modul în care a fost gestionat şi instrumentat acest caz.

O minoră de 9 ani, din Galaţi, a murit miercuri, existând suspiciuni că decesul ar fi survenit după ce a fost bătută de mama sa. Celelalte două surori ale fetiţei, în vârstă de 3 şi 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecţie specială, în familia unui asistent maternal. Conform unui comunicat al ANPDCA, în urma evaluării minorelor la domiciliul asistentului maternal, s-au constatat urme de violenţă fizică, arsuri şi cicatrici pe mai multe părţi ale corpului. Cele două minore vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depăşirea traumei suferite.

Potrivit DGASPC Galaţi, în urma preluării celorlalte două minore din familie, s-a cerut efectuarea unei expertize medico-legale în regim de urgenţă şi au fost solicitate informaţii cu privire la eventualele spitalizări ale minorelor de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

La nivelul DGASPC Galaţi a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul minorei a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Iniţială în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţie şi Repatrieri.

„Este profund îngrijorător faptul că mare parte din cazurile de violenţă asupra copiilor, care ajung în atenţia autorităţilor, se înregistrează în mediul în care aceştia ar trebui să se simtă cel mai în siguranţă, în familie. De aceea, este imperativ să conştientizăm amploarea acestui fenomen şi să luăm măsuri eficiente pentru a preveni şi a interveni de urgenţă în cazurile de violenţă asupra copiilor în mediul familial şi nu numai. Subliniez importanţa raportării oricărei suspiciuni de abuz, neglijare, exploatare sau violenţă împotriva copilului la numărul unic de urgenţă 119”, a declarat Rareş-Petru Achiriloaie.

Potrivit comunicatului, din informaţiile furnizate până la acest moment de DGASPC Galaţi, reies următoarele aspecte: cazul familiei în cauză s-a aflat în atenţia DGASPC Galaţi încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o unitate de învăţământ preşcolar din Galaţi cu privire la posibilitatea existenţei unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei minore, în mediul familial; în urma sesizării primite au fost anunţate organele de poliţie (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) şi s-au făcut verificări în familie cu privire la toţi cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaţionale); la finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un „eveniment singular”, dar şi că mama nu se putea ocupa singură de creşterea celor trei copii, din cauza unei dizabilităţi mintale, iar rudele mamei şi-au asumat responsabilitatea îngrijirii şi supravegherii celor 3 minore. În aprilie 2023, cazul fetiţelor a fost referit Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi în vederea monitorizării familiei.

Din datele ANPDCA, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz/neglijare/exploatare produse asupra copilului, primite de DGASPC-urile din întreaga ţară. Dintre acestea au fost confirmate de către specialiştii direcţiilor 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Tara aste e lasata de izbeliste. Putorrrile de la primarii, directiile de profil din fiecare primarie, judet, ministere, sunt platite degeaba.Ciolacii si Ciucii vor doar taxe, impozite. Putorile de la directiile astea stau cu fundul pe scaun, nu le intereseaza, au ajuns acolo ca sunt rude de politicieni, amante, neveste, etc. Ca la Voluntari, la clanul godeilor!!!

  2. (editat) corp de control guvern oricare ar fi, trimite pentru ce, daca copilul e mort? Sa aranjeze ploile si batista pe caz? Totul e din cauza politicului, politici proaste criminale implementate! Si se plang japitele de lux din politica, ca e prea multa ura si violenta!

  3. Ce bine-i sa dormi în biroul de asiste ță în socială, asta în cazul în care nu ești”plecat pe teren” adică la o șuetă cu prietenele sau în pat, acasă…Că de controlat, cine să te controleze? Că doar ai luat postul pe șpagă sau intervenții.Și poliția aidoma, doarme-n cizme, de ce s-ar stresa…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.