Baciu, revocat. General SRI în rezervă, interimar la CNAS

Romică-Andrei Baciu a fost revocat, miercuri, la cerere, din funcţia de membru al Consiliului de administraţie şi preşedinte cu rang de secretar de stat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

În locul său, până la numirea conducătorului instituţiei, în condiţiile legii, premierul l-a desemnat pe vicepreşedintele CNAS, Cristian Georgică Celea, să exercite atribuţiile preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

General SRI în rezervă, interimar la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Cristian Georgică Celea este general de brigadă cu o stea, a activat în SRI și a fost trecut în rezervă de Traian Băsescu, prin decretul 317 din 16 martie 2006.

A fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) între 2003 și 2005, fiind numit de Adrian Năstase.

Unele surse îl prezintă și drept fostul oftalmolog al președintelui Ion Iliescu, potrivit Libertatea, scrie pesurse.ro.

În momentul detașării la CNAS, avea experiență de circa 10 ani la SRI, unde a fost și comandant al Spitalului SRI Agrippa Ionescu.

Generalul Celea este consilierul onorific al ministrului Rafila.

Pe 11 decembrie, Andrei Baciu a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis şi cu credinţa nestrămutată în valorile onoarei şi integrităţii. Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu faţă de principiile etice şi morale în care cred şi pe care le-am susţinut întotdeauna şi nu dintr-o obligaţie legală”, a scris Baciu, luni dimineaţa, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele demisionar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19.

Andrei Baciu a fost chemat luni la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul în care au fost deja puşi sub acuzare fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştrii al Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

În esenţă, acuzaţiile la adresa lui Andrei Baciu se referă la faptul că, în aprilie 2021, pe vremea când era secretar de stat cu atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii, ar fi susţinut în Guvern un memorandum privind achiziţia în plus a 4,2 milioane doze de vaccin Pfizer, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

  1. procuroru trebuie ajutat
    (poate e o doamna dragutza,na)
    -mai era si Johnson & Johnson DOZA UNICA
    -Johnson & Johnson ERA MAI IEFTIN

    in apararea dl. Baciu
    sa pomenim ca există o cerere sporita
    frizeru costa acum 130 de dolari doza (cu sau fara cheag),
    nu stim cu cel poate ajuta asta,
    insa.

    (daca baciu s-a injectat ca tot fraieru
    poate nici nu mai are nevoie de retzeta penala/prescriptie)

  2. chereches ERA cica sa-si mituiasca judecatoarea
    prin ma-sa nu direct ca borcea
    si aia cica a fost incompatibila prin inductie….

    acum
    s-o gasi procuror ne-vaccinat cu Phizer?

  3. Acest Andrei Baciu ar trebuii sa primeasca o condamnare exemplara si sa mai iasa din puscarie la pensie.La fel ceilalti care grohaiau de dimineata si pana seara sa ne vaccinam ,in speranta sa se consume cit mai multe doze de vaccin si afacerile lor sa prospere.

  4. asa ne pleaca valorile din guvern. Cine o sa ne mai prezinte moda, cineeee?

  5. Dar valoarea suflat cu aur in cur Cherecheș, când e scuipat definitiv din primărie, ursare? Ăla are locul asigurat ca plavanul in învățământ pentru eternitate?

  6. Omu e prea tânăr pentru a deţine funcţii importante în stat chiar dacă are studii superioare.O fi destul de inteligent dar mai sunt şi alţii cu destulă pregătire dar nu sunt ţinuţi în braţe de nimeni.

  7. Unde-s banii romanilor, hop si baietii magurenisti! Asta fac de 34 de ani. Tara este tot mai prospera datorita lor.

  8. Pai ” saracul” ghinaral , ” are pensioara mica si cu leafa si-o ridica” , nu ?Sau ” Pleaca ai nostri , vin ai nostri/Noi raminem tot ca prostii” !Subordonam totul SRI . Pai sa-l punem pe seful SRI sef de stat , adjunctul prim ministru si asa mai departe pe linie ierarhica …

  9. Generalul e ,de meserie, medic ! Asta nu se spune. Pentru prosti, sa-i intarate. Cu orice ocazie !

  10. Bineînțeles că domnului general o să i se aplice legea pensiilor și în perioada cât va lucra va lua numai salariu primind în schimb puncte de stabilitate la pensie

  11. „La vremuri noi, tot noi” – ati observat ca in ultima vreme numai secaturisti sunt numiti pe functii? bani la greu dati la SRI/SIE/STS… acuma le dau si spatele de la CFR, firme „particulare” care fac afaceri mari cu statu’ majoritatea ale SRI-ului direct/indirect sau „fosti” secaturisti. In justitie, secaturisti, in medicina secaturisti, in energie, secaturisti, in politica, secaturisti… statul secaturistilor

  12. Ce general, sa fim seriosi, e medic. Medicii, juristii ca Talpan, finantistii, nu sunt ofiteri si generali decat prin absurditate, neavand nici studii si nici activitate militara. Habar nu are asta de activitatea SRI si l-au facut general, el stie medicina si management si atat. Intrebati-l voi presa daca nu credeti. In Romania s-a pastrat si modelul sovietic comunist cu sportivi la Steaua si Dinamo ofiteri si generali, comisari si chestori, altii care nu au studii si activitate militare dar poarta grad militar. O rusine, o aberatie, un scandal. De altfel traim intr-o tara in care s-a mentinut modelul sovieto comunist si in servicii, care sunt nu militare cum se spune, ci militarizate. Adica sunt subofiteri, ofiteri si generali, fara sa aiba studii si activitate militare, cunostintele si practica lor nefiindd militare, structurile in care muncesc nefiind militare, cu arme, avioane, rachete, nave de razboi, tancuri, artilerie, radiolocatie etc. Un abuz criptocomunist existent la presiunea militarizatilor ca sa aiba si ei salarii, limita de varsta de pensionare si pensie ca si militarii, purtand grade militare. La fel ca acest medic care a iesit la pensie pe la 59 de ani ca un militar, dar nefiind militar ci doar purtand un grad, si are pensie speciala desi toata viata a fost medic, nu militar. Nimeni din SRI, SIE, SPP, STS nu este militar, cu atat mai mult medicii. O tara criptocomunista, asa ceva mai intalnesti in Coreea de Nord, Cuba etc.

  13. Haha, e tare faza. Dupa ce l-au folosit la cel mai mare tun investigat (pocnitorile americane platite cu 4 mld., dar inca nefabricate nu vor fi anchetate in veci-stie nea Onanis) pleaca tanarul colonel, vine gheneralul pensionat. Nu-i cam la vedere, bossule?

  14. tata sri…fiul in privat cu firma..face afaceri cu tata din sri…
    in sanatate sint bani foooarte multi comparat cu alte domenii de activitate.
    deh…perceptie..ce costa normal 5 lei in domeniul medical costa 50 de lei…
    dar modelul e clar…tata la SRI si copii, sa-si faca si ei saracii un rost in privat facind afaceri cu tata din SRI
    curat capitalism…imbatabil as zice
    la vremuri noi …tot ei..
    asa parca zicea nasul Silviu Brukan Bolshe-Itzig

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.