Angajații neesențiali ai ambasadei SUA din Irak, evacuați

Statele Unite au ordonat evacuarea personalului neesenţial din ambasada lor la Bagdad, capitala Irakului, şi din consulatul SUA la Erbil, a anunţat Departamentul de Stat american, pe fondul creşterii tensiunilor în regiune, scrie AFP.

Acest ordin, care datează de vineri, dar anunţat abia duminică într-un comunicat, a fost emis „din cauza ameninţărilor crescânde de securitate la adresa personalului şi intereselor Statelor Unite”.

El se aplică „membrilor eligibili ai familiilor (angajaţilor) şi angajaţilor neesenţiali” ai misiunii diplomatice americane în Irak.

De asemenea, solicită americanilor să nu călătorească în această ţară „din cauza terorismului, răpirilor, conflictelor armate, revoltelor şi capacităţii limitate a misiunii din Irak de a oferi asistenţă cetăţenilor americani”, notează comunicatul, care este o actualizare a recomandărilor şi avertismentelor de călătorie.

Mai multe atacuri au vizat în ultimele zile baze militare care găzduiesc trupe americane în Irak, unde facţiunile armate apropiate Iranului ameninţă interesele americane din cauza sprijinului Washingtonului pentru Israel, ţinta unui atac mortal de o amploare fără precedent efectuat la 7 octombrie de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. E limpede pentru toată Planeta, Sistemul Solar, ba chiar și întreaga Galaxie:
    După RETRAGEREA ORDONATĂ a Li🌈icilor din Afghanistan, Președintele Joe Robinet-Bidon iar VA MUTA DECISIV: urmeaZă EPISODUL similar GLORIOS din Irak!
    Eu va tot spun, da’ voi nu ma credeti, măRog…😪

  2. Pe vremuri SUA avea o mare doză de apreciere, de stimă, prestigiu în toată lumea, asta până în 1989. După ce a căpătat statutul de stăpân al lumii, reper 1989, și a început să se manifeste ca atare, nemaiexistând nici un mecanism de frânare a tendințelor lor imperialiste, de tragere de mânecă, cum s-ar spune, situație care a permis și venirea în fruntea statului a unor politicieni de mâna a doua sau chiar mai a treia, a început procesul de scădere a prestigiului acestui stat, degradării politicii sale internaționale, consolidarea concepției că totul este permis, nu mai trebuie să dea socoteală nimănui, ei fiind doar deținătorii democrației absolute, și ne-am trezit cu o serie de intervenții mai mult sau mai puțin justificate, dar sigur nu în favoarea țărilor și popoarelor invadate. Exemplul clasic este Irakul, de două ori, unde au reușit să distrugă o țară, chiar sub regim dictatorial, dar funcțională, cu o evoluție totuși spre dezvoltare, cu îmbunătățiri ale nivelului de trai și nu numai. La fel s-a întâmplat în Libia, Siria, Tunisia, Egipt, Liban, = Primăvara arabă =, dar care au întors aceste țări cu mute decenii în urmă și nu numai acestea. Chiar și actualul conflict israeliano-palestinian-arab se înscrie în această evoluție. Numai că acest conflict nu se constituie într-un mecanism de rezolvare a problemelor, ci este un detonator al scoaterii la lumină a adevăratelor sentimente, atitudini ale multor popoare, față de hegemonia americană. Lumea nu mai suportă această hegemonie, o contestă, se revoltă împotriva ei. Succesul BRICS este un exemplu, nu singurul, printre care si recenta întrunire din China. Dacă până acum acceptarea hegemonismului SUA s-a bazat pe frică, economică, militară, politică, acum lumea simte slăbirea acestei puteri, statutul Alfa = SUA, nu mai este recunoscut și trebuie înlocuit cu altceva.

  3. ii. Continuare Războiul din Ucraina a contribuit din plin la decăderea americii de la acest statut, arătând lumii că SUA nu mai este ceea ce a fost, că este incapabilă să mai țină în frâu ordinea mondială existentă, că aceasta trebuie înlocuită, că au apărut alţi pretendenți la statutul de hegemoni, nu unul ci o mulțime, care se și coalizează pentru a dărâma ordinea mondială stabilită după RAW II, bazată pe puterea militară, 850 baze militare în lume, economică, politică și mai ales poziția dolarului.
    „Retragerea” din Irak va fi urmată și de alte retrageri, pe motive de securitate. Pe termen lung america se va retrage în carapace, ca acum un secol.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.