Antibiotice luate direct din farmacii. Adriana Pistol vine cu precizări

Dintre cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului care vizează diminuarea consumului excesiv al acestora doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgenţă, pentru 48 de ore, respectiv cele care nu sunt susceptibile de a provoca rezistenţă la antimicrobiene, a transmis joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

Ea a explicat, într-o conferinţă de presă, că se impune o limitare a consumului antibiotice, în condiţiile în care, în ultimii 10 ani, ţara noastră s-a aflat pe primele locuri la acest capitol între statele Uniunii Europene. În 2022, ţara noastră s-a situat pe locul al doilea în Europa, după Grecia, potrivit lui Pistol.

„La nivelul indicatorilor care sunt calculaţi la nivel global, (…) România are un indicator de 26/1.000 de locuitori pe zi, ceea ce înseamnă că dintr-o mie de locuitori 26 iau zilnic un antibiotic, ceea ce în Uniunea Europeană se întâmplă numai în 16 cazuri din 1.000 de locuitori. Deci, consumul de antibiotice este foarte mare. Antibioticele de prima linie, cele care ar produce, cel mai puţin posibil, rezistenţă, ar trebui utilizate cel mai des în detrimentul celor din clasele care sunt susceptibile să producă foarte uşor rezistenţă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru anul 2023 ar trebui ca fiecare stat să atingă un minimum de 60% din tot consumul total de antibiotice pentru cele de primă linie. (…) În România, utilizarea antibioticelor de primă linie (…) a scăzut şi a crescut consumul antibioticelor din alte clase care pot să producă rezistenţa la antimicrobiene”, a explicat secretarul de stat.

Pistol a subliniat că rezistenţa la antibiotice reprezintă „o mare” problemă de sănătate publică, mulţi dintre specialişti considerând că, dacă nu se va interveni, „aceasta va produce viitoarea pandemie”.

„Conform estimărilor OMS, există foarte mari ‘şanse’ ca rezistenţa antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate, estimându-se undeva la peste 10 milioane. (…) A venit timpul ca, pentru prima dată şi în România, să reglementăm şi modalitatea în care sunt utilizate aceste antibiotice în ambulatoriu. (…) Prin urmare, acest Ordin al ministrului Sănătăţii nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator, pentru că în sistemul spitalicesc acest lucru este posibil, având date de la Casa Naţională de Sănătate. Ordinul impune o raportare a antibioticelor eliberate pe coduri de boală”, a menţionat Adriana Pistol.

Ea a amintit că, în regim de urgenţă, se pot elibera în farmacii, pentru 48 de ore, antibiotice de primă linie în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului, potrivit căreia nu a mai solicitat, din altă parte, doza de urgenţă.

Directorul Direcţiei Farmaceutice şi Dispozitive Medicale din Ministerul Sănătăţii, Monica Negovan, a indicat că, în prezent, funcţionează un sistem electronic de raportare, uzitat de toate farmaciile din România încă din 20016, care „va fi actualizat prin introducerea unor date noi, în dreptul fiecărui medicament, care face parte integrantă din acest ordin”.

Potrivit Adrianei Pistol, actualizarea sistemului se va realiza de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

„O să avem nişte date şi vom analiza consumul. (…) Pe de altă parte, încercăm să dezvoltăm, în perioada următoare, un sistem de eliberare electronică a medicamentelor. Când se va dezvolta sistemul de prescripţie electronică şi în afara sistemului de compensare, atunci, vom vedea în timp real CNP care a ridicat din altă farmacie acel medicament. Nu există încă un termen pentru acest sistem. De aceea, există declaraţia pe propria răspundere. Ne bazăm pe responsabilitatea pacientului că, în cazul unui episod acut, (…) se prezintă la farmacie şi nu a ridicat din altă farmacie”, a spus Negovan.

La finalul săptămânii trecute, Ministerul Sănătăţii a emis, printr-un ordin, o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii şi de raportare a eliberării medicamentelor antibiotice şi antifungice de uz sistemic, în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestora. Potrivit ordinului, farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate, iar prescripţiile medicale se vor reţine în farmacie şi, la nevoie, se vor putea elibera fracţionat doar în cadrul aceleiaşi unităţi, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă, prevede un ordin emis de Ministerul Sănătăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. „nu sunt susceptibile de a provoca rezistenţă la antimicrobiene,
    …să atingă un minimum de 60% din tot consumul total de antibiotice”

    -asta nu e medicina sau farmacologie
    asta este Dictatura Medicala!

    Indicatii: Ciprinol se utilizează la adulţi pentru tratamentul următoarelor infecţii bacteriene: – infecţii ale tractului respirator
    Informati medicul faca constatati aparitia durerilor la nivelul tendoanelor sau semnelor de tendinita.
    Rareori, pot aparea durere si umflare la nivelul articulatiilor si inflamatie sau ruptura de tendoane.

    „ruptura de tendoane”????????????????????????
    -au dat lupte grele,shpagi si lobby
    si tot nu au putut scapa de OBLIGATIA de a anuntza despre „efectul secundar”:
    acum ca tot sti
    raspunderea corporatiei s-a evaporat!!!!!!

    mu-ha/ha!

  2. Se poate lua tigari cu tiurul de la orice alimentara desi scrie pe pachet: „fumatul ucide”, se poate lua bautura cu cisterna mai de la orice magazin, si din caza alcolului se produc acidente mortale pe sosele, violente si distrugeri in societate ; droguriele au ajuns la inalt nivel de consum, pana si la elevi, poducand urmari teribile, pacanelele la tot pasul distrugand vieti si destine, si nu este nici o problema cand e vorba sa-si faca omul rau.

    Dar cand e vorba sa-si ia un medicament pe banii lui, ca sa-si faca bine nu se mai poate.

    De ce nu se intezic tigarile ,bauturile alcoolice, jocurile de noroc? De ce nu este stopat comertul cu droguri?
    De ce nu se iau si tigarile si alcoolul cu reteta de la doctor , de la farmacii?

  3. Totul pe baza de cnp.Control maxim la medicamente,la droguri si bautura la liber.

  4. @caragiale
    -20 din 82?
    presupunem ca tetraciclina e bagata la „arma chimica” sau asa ceva

    hai sa continuam cu ciprinolu:
    Riscul de tendinita si ruptura de tendon este crescut la pacientii varstnici,
    Tendinita si ruptura de tendon (mai ales la nivelul tendonului lui Ahile, fara a se limita la acesta), uneori bilaterala, poate surveni in primele 48 ore de tratament și chiar până la câteva luni de la….

    de fapt e supra-prescris pt. domnii mai in varsta
    care ar putea avea(ca o suspiciune!) infectii urinare,
    antibiotic minune din familia chinolonelor.

  5. cica avem consum mare. asa o fi dar s-au gandit ca:
    – toti isi fac provizii acasa sa le poata avea atunci cand au nevoie?
    – calitatea lor nu cumva este pentru europa de est si atunci in loc sa te faci bine cu 3 pastile trebuie sa inghiti 10?
    – daca nu ai acces la ele in prima zi din cauza interzicerii vanzarii, atunci cand ajungi in spital cu infectia avansata automat consumul/administrarea lor este triplu?
    -de ce la toate prostiile la care se face reclama la TV scrie „acesta este un supliment alimentar” sau „acesta este un dispozitiv” desi in reclama se spune ca ele te vindeca si te fac bine! cand de fapt ar trebui sa scrie mare si clar: ACESTA NU ESTE UN MEDICAMENT!

  6. Pistol fina celebrei Pepsiglas nu stie cat antibiotic contine carnea din galantar pe care o consumam zilnic, dar o doare mintea de cat consuma romanii antibiotice perimate moral, pt ca majoritatea sunt de pe vremea bunicii la care oricum sunt rezistente unele bacterii. Eu sunt impotriva medicamentelor si paracetamolul il tai in doua, insa e dreptul fiecaruia sa ia ce vrea. Pistol nu profeseaza ca medic face munca administrativa nu intelege doar a le-a ingradit in pandemie accesul la asistenta medicala in pandemie. Am avut pe cineva cu Covid cu dureri de cap atroce, medic ioc ca trebuie sa stai izolat, ipotetic ar fi trebuit sa i se prescrie un cortizon, nu ma pricep, dar de cine ca pe medicul de familie nu-l duce capul? De sistemul sanitar care nu exista si care vrea sa fie si mai toxic precum in lumea civilizata unde se naste pe strada cu un pompier/politist ca spitale nu se mai ajunge. De acolo s-a contaminat si Romania de a nascut o tanara in fata spitalului din Urziceni. Asa arata viitorul? Pana si pisica mea naste ascunsa, numai la noi s-a ajuns sa fie un spectacol, politicienii nu nasc pe strada ci omul neprotejat. Pe vremea trecuta nu aveai voie sa nasti acasa, doar in spital, iar acum strada a devenit sala de nastere.

  7. Ce dracu atâta discuție cu antibioticele astea? Și până acum se dădeau pentru câteva zile. Înțeleg că acum trebuie să declari că n-ai mai primit și din altă farmacie. Dacă există oameni proști care i-au antibiotice cu tona, eu zic să-i lăsăm că și așa sunt destui tâmpiți pe lume. Poate se mai împuținează.

  8. Doamna Pistol, dar pentru booster de ce nu dati?
    Vorbiti cu frau Genocide sa cumpere si antibiotice.

  9. @Elena Popa, poate aveai tu relatii si iti dadeau tie dar mie nu mi-au dat niciodata nici macar un algocalmin ca si ala e interzis! Lagea e ambigua, vanzatoarele habarniste si patronii speriati de amenzi asa ca nu primeam nimic chiar daca puteau sa-mi dea! acum tipa toti disperatii ca trebuie sa scrie si nu le mai iau pe sub mana ca inainte

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.