Anunțul specialiștilor despre zona seismică din Oltenia

Activitatea seismică din judeţul Gorj este în continuare intensă, se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal şi va continua timp de aproximativ o lună, precizează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul produs vineri la ora 11:11, de magnitudine 4,3, a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 pe scara Richter din data de 14 februarie.

„Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului (vineri, n.r.), au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML, respectiv: 4,1 ML, în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, la adâncimea de 3,6 km; 4,2 ML în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, la adâncimea de 10,8 km; 4,3 ML, în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41, la adâncimea de 8,7 km. Cutremurul de astăzi a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km”, se arată într-un comunicat al INCDFP.

Potrivit sursei citate, în continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici.

„Menţionăm că nu toate aceste seisme sunt simţite de către populaţie, însă în funcţie de magnitudinea şi adâncimea producerii acestora pot fi resimţite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, se precizează în comunicatul citat.

Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP.

„Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie. Monitorizăm în continuare atent desfăşurarea evenimentelor din zonă şi vom reveni cu informaţii noi când sunt disponibile”, se mai arată în documentul publicat de institutul de specialitate.

Cutremurul din data de 14 februarie din Gorj a fost cel mai mare din această zonă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Mai sunt destule zile pana la finalul lui februarie si 1 februarie pe vechi. Sper sa nu fie ceva oribil in zona si nici in restul tarii. In seara cu agitatie maxima si teroare la tv, am dormit ca niciodata cu teama, desi stiu exact ca in zona moldovei pana la prut nu va fi cutremur asa repede, in plus, de fiecare data, ma trezesc cu 3-4 minte inainte de a incepe huetul pamantului si pot iesi din casa in aer liber.

  2. Știri de closet,un specialist Frank Hoogerbeets supuse că în România urmează un cutremur de 7 pe Richter.Specialisti noștri amu măsoară în Oltenia,până acum statură la TV.

  3. Șeful agenției spațiale turce, Serdar Hussein Yildirim, a spus că există o armă capabilă să provoace cutremure. El a subliniat că nu există protecție împotriva ei.

    Yıldırım a spus că activitatea seismică este cauzată de tije din aliaj de titan: acestea sunt plasate într-un satelit și apoi trase din spațiu către Pământ.

    „Acest lucru se întâmplă foarte repede și provoacă un cutremur cu magnitudinea șapte până la opt. Ca urmare a loviturii, totul în zona de cădere va fi distrus”, a declarat Yildirim într-un interviu pentru Sözcü.

  4. Ceva e dubios cu cutremurul din Turcia și cel din Oltenia/Romania! Asemenea cutremure de suprafață la adâncimi de 5-15 km nu sunt normale decât în zone petroliere! Murise a ceva necurat la aceste cutremure mai ales în zone în care nu s-au mai produs!

  5. Oltenia ,Gorj … nu conteaza! sa va bucurati sa aveti 100 de cutremue de 5 grade decat unul singur de 12 !
    vor fi pe toata suprafata pamantului cutremure,in zone unde nu este activitate,nu e de la gaz e de la topirea ghietii de milioane de ani : cand se topeste cantite mare Pamantul pierde greutate si se echilibreaza greutatea in totatia in jurul axei.
    Asta provoaca oscilatii car duc la cutremure.. dupa ce scapati de cutremure vor fi tornade,inundatii,seceta,…. pe suprafete mici ,local, din apa topita …
    asta cere adaptare nu panica si gargara

  6. De multe ori prin Oltenia, mai aproape sau mai departe de Targu Jiu dardaia casele trosneau lemnele din structura de rezistena sau acopris se troncaneau cratite si oale agatate pe pereti, se misca becul semn de un cutremur de luat in seama. Dar la Bucuresti nimic, pauza. Implicatia logica direct n-ar fi trebuit sa fie tare in Bucuresti ca sa fie resimtit si la 200km, nu invers din Oltenia. In schimb pagube materiale raportau sarbii.
    Totusi in Oltenia nu prea se afla cladiri inalte, in afara de Craiova.

  7. Dupa cum bine stie orice hAURist, americanii si-au verificat rezistenta (ca-i vorba de mecanica) a lansatoarelor de rachete spre tot ce este la Est de … In cazul lor nu-i vorba de Raul dumnealui, ca ei stiu sa se roage !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.