„Apel către antreprenorii români”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat, joi, un apel către antreprenorii români legat de repornirea vieţii economice, sociale, culturale şi sportive, subliniind importanţa măsurilor de protecţie şi a tratării în spitale, „în siguranţă”, a angajaţilor care se vor îmbolnăvi.

Redăm integral textul apelului

„APEL CĂTRE ANTREPRENORII ROMÂNI

Dragi antreprenori români, conducători de societăți comerciale, membri în consiliile de administrație,

Se împlinesc în curând 3 luni de când economia mondială s-a oprit brusc, cum nu a mai făcut-o niciodată, de parcă pământul s-a oprit în loc. Aceste luni, în care fiecare a încercat să se descurce cum a putut, au fost în primul rând dificile pentru voi, pentru angajații cărora nu ați mai putut să le dați de lucru, și pentru familiile lor.

Încă nu vedem luminița de la capătul tunelului, dar trebuie să ne facem planuri pentru momentul când o vom vedea. Dacă am ratat startul în lupta împotriva coronavirusului trebuie să fim siguri că nu vom rata și startul la repornirea economiei.

Ați văzut că apelurile mele la actuala conducere a țării de a începe să discutăm despre măsurile care trebuie luate pentru a reporni economia nu au dat rezultate și nu mai am de gând să încerc cu ei. De aceea vreau să fac un apel la voi toți să începem să facem aceste planuri pentru momentul când vom zări luminița de la capătul tunelului și ne vom putea întoarce la treaba.

Nu mai trebuie să fim doar reactivi. Am ajuns aici și din cauză că cei care trebuiau să anticipeze ce urma să vină, nu au făcut-o. Haideți să nu mai repetăm aceeași greșeală. Cei care mizează pe scenariul că viața va reîncepe exact de acolo de unde am lăsat-o și că normalul va arata la fel, cred că greșesc.

Pentru că nu cred că se poate găsi o rețetă care să se potrivească pentru toți, haideți să fixăm care este numitorul comun: masca de protecție și distanțarea socială. Dacă suntem toți de acord că aceste două lucruri își vor face loc în viață noastră, putem să ne gândim cum trăim cu ele.

Cum se pot organiza fluxurile de producție sau de servicii pentru ca oamenii să poată păstra o minimă distanță între ei? Ce fel de echipamente de protecție vor putea purta pentru a se proteja de infecție?

Cum se poate organiza un transport de acasă la muncă și înapoi, în condiții în care să se limiteze posibilitatea de răspândire a virusului? Este foarte posibil să fie nevoie de un program flexibil pentru a evita aglomerările din transportul în comun. Probabil că mulți dintre angajați vor prefera să vină cu autoturismul propriu tocmai pentru a se feri de o eventuală infectare, așa că vor trebui identificate cu autoritățile locale spații pentru parcare. Soluții se găsesc dacă anticipăm.

Nu trebuie să ne panicăm dacă vor fi angajați care vor lua virusul. Este important ca ei să fie tratați în siguranță în spitale și avut grijă de familiile lor. Cei care au intrat în contact cu ei trebuie testați și spațiul în care au lucrat dezinfectat. Și mergem mai departe.

Lucrurile nu o să meargă ca unse de la început pentru că, de multe ori, va trebui să experimentăm. Aici vor fi de mare ajutor asociațiile profesionale pentru că ele pot facilita schimbul de informații, pot vedea ce a mers și ce nu, și până la urmă pot veni cu un plan pentru fiecare domeniu de activitate în parte.

Guvernul ar trebui să asigure suficiente echipamente de protecție în momentul în care munca va începe, dar nu există această garanție. Va trebui improvizat, cel puțin o perioadă.

Măsurile de siguranță sanitară pentru voi, pentru angajați și pentru clienți sunt primul pilon pentru repornire.

Al doilea pilon trebuie să fie recâștigarea încrederii clienților, recâștigarea încrederii în furnizori și parteneri de afaceri. Este foarte posibil că această încredere va avea de suferit, cel puțin la început, fapt care va îngreuna extrem de mult activitatea. Aici cred că statul poate interveni cu plata primelor de asigurare care să vă garanteze că vă încasați banii.

Puțin de presupus că economia va porni cu aceeași viteză cu care s-a oprit. Probabil că cererea de produse și servicii va fi timidă la început așa că trebuie găsite soluții pentru oamenii care nu vor putea reveni imediat la muncă.

Al treilea pilon poate fi sprijinul pe care îl putem da în Parlament pentru a da legi care să aducă protecție socială acolo unde munca nu a început din plin. Vom face legi care să vă dea ocazia să vă finanțați afacerea la un cost accesibil și vom menține presiune pe guvern, indiferent cum se va numi, ca să fie cel mai bun client al vostru. Adică unul care cumpără și plătește la timp!

Vom experimenta, ne vom reinventa dacă asta va fi necesar ca să repornim România.

Eu știu că voi sunteți cei mai interesați să vă reapucați de lucru, să aveți oamenii înapoi în hale, magazine sau alte locuri de activitate. Iar în mâinile voastre stă soarta a milioane de români.

Eu știu că veți face ceea ce trebuie să faceți. Ați reușit într-o țară în care este foarte greu să fii antreprenor, o să reușiți și acum să învingeți un inamic invizibil.

Prin acest apel deschid astăzi un dialog național pe tema repornirii vieții economice, sociale, culturale și sportive în România. Voi aborda temă cu temă, domeniu cu domeniu. Voi vorbi puțin și voi asculta mult.

Propunerile voastre, comentariile voastre vor face parte din planul #repornimromania.

Călin Popescu Tăriceanu,

Președinte ALDE”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Emil Papagal Constsntinescu cu 30 de ani de la „fenomenul’Piata Universitatii,Calin Ginoid Tariceanu cu 3 luni de la etc
    Fiecare cu jubileul sau ,ca cei doi surdo-muti care se casatoresc. si,din prima saptamana, isi dau seama ca nu pot comunica in dormitor decat cu lumina aprinsa…. in limbajul semnelor..
    Proclamatia lui tariceanu face parte din bufoneria numita ‘starea de urgenta”!

  2. Daca priviti fotografia cu suspiciunea necesara,in fundal il vedeti pe Chitoiu in luna a 8-a si pe Furajata Gratiela proaspat re-venita la parttidul lui Felics Turnatoru!Serviciile nu isi uita obezii/obezele ,le face cate un cuib pe unde apuca..

  3. Dau si eu o ideie. Sa zicem ca virusul asta erea HEPATITA. ce facea statul??? Lasi vanzatorii din magazine sa puna mana pe branza carne si salam paine…bolnavi de hepatita si sa transmita virusul???NU..NU…Le faci control medical la toti la inceput saptamanal apoi la doua saptamani… o luna…etc dupa caz. Lumea va avea incredere cand la intrarea in magazin va fi afisat mare :AUTORIZATIE SANITARA LA COVID 19….si tot personalul alimentar se stie ca este testat. Pe de alta parte cumparatorul sa intre cu masca si manusi.ASTA ESTE INCEPUTUL.
    Al doilea lege de limitarea spatiilor de vanzare si nr de oameni in magazin . Un singur sens de deplasare ca la autoservire cu distanta de 2 metri. Asa se pot deschide restaurantele tip autoservire cu conditia un om la o masa in picioare si mesele in separeuri.Au mai fost pe timpuri.

  4. ”Ați văzut că apelurile mele la actuala conducere a țării de a începe să discutăm despre măsurile care trebuie luate pentru a reporni economia nu au dat rezultate și nu mai am de gând să încerc cu ei.”
    Singura ta hotarare inteleapta.
    Cat te va tine?

  5. Cata intelepciune …. Omul asta este din categoria „vorbesc fara sa spun nimic”.
    Care sunt marile lui idei? Ele incep cu masca si distantarea sociala. Distantare sociala care este, de fapt, fizica. El pastreaza distantarea sociala fiindca, asa cum a facut mereu, se uita „de sus” la cei de alaturi: el e omul „stie tot” (numai cu podul n-a nimerit-o).
    In rest …. are dreptate: stiu antreprenorii mai bine ce au de facut.

  6. Buftiosu ăla din spatele lui Tăriceanu a omorât un om.Nu-i la bulău?Despre Chiţoiu îi vorba.Nu-i el?

  7. Sa repornim,sa muncim,sa facem,sa dregem,sfaturi dela un tip care nu stie ce-i aia „munca”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.