Aproape 30.000 de copii ucraineni au intrat în România

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a spus că 2,6 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începerea războiului, potrivit Sky News.

Josep Borrell a făcut o actualizare privitoare la numărul refugiaților din Ucraina. El a spus că 2,6 milioane de persoane și-au părăsit casele și au intrat în țările vecine, cei mai mulți fiind primiți în Polonia.

Alții au călătorit în Ungaria, România, Moldova și Slovacia.

Pe teritoriul României se află 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, anunță, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Președintele Autoritățile Naționale de Protecție a Copilului anunță că toții minorii neînsoțiți vor fi înregistrați.

„Pe teritoriul României se află 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii. Copiii sunt primii pe lista de priorități atât în privința intervențiilor autorităților guvernamentale, fie la nivel central, fie la nivel local, cât și în conjugarea eforturilor cu societatea civilă, ONG-urile specializate din țară sau care au o vocație internațională și expertiză internațională, însă din perspectiva responsabilității lor pe care statul român le are față de protecția copilului”, spune Dan Cărbunaru.

Președinte Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, Elena Tudor, anunță că marți sau miercuri va fi finalizată o procedură foarte clară de înregistrarea tuturor minorilor neînsoțiți.

„Când spun minori neînsoțiți, mă refer la minorii care nu sunt însoțiți de un părinte sau un reprezentant legal. Deci va fi o procedură de înregistrare și de urmărire. Sunt stabilite etapele concrete prin care un astfel de copil va trebui să le parcurgă și probabil că ați văzut cu toții cum funcționează la Siret sau la Sighetu Marmației – Poliția de frontieră înregistrează, trec prin acel spațiu de înregistrare a minorilor, dar pot fi și alte organisme, organizații nonguvernamentale care pot înregistra. Ulterior sunt îndrumați către servicii specializate sunt fie sunt preluați de direcția generală de asistență socială și protecția copilului și plasați temporar până se clarifică situația într-un serviciu socialsau sunt îndrumați către alte servicii, astfel încât să ne asigurăm că ei într-un viitor apropiat beneficiază de toate serviciile de educație, de sănătate și de orice alt serviciu au nevoie”, menționează Elena Tudor..

Directorul General al Crucii Roșii România, Ioan Silviu Lefter, precizează că organizația pe care o reprezintă a trimis până în acest moment Ucraina 44 de tiruri cu ajutoare.

„14 din partea Crucii Roșii române și restul din partea societăților de cruce roșie și Semilună roșie din lume”, precizează Lefter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Doar copii, si femei, cate? Mi-am amintit statistica lu’ peste ars, spuneau ca sunt mai multe femei decat barbati in Romania si ca ar fi cam 7 femei la un barbat??. Intram pe felia schimbare sex pentru a echilibra sexele, pe model european??

  2. refugiatii ucrainieni trbuie sa-i ia USA pentru ca ei au destabilizat Ucraina

  3. Și câți au ieșit? Sa nu procedați asa cum au proced cei cu covidul. Ar fi păcat.
    PS. Școlile din județul nostru au fost invitate de către ISJ sa colecteze cărți pentru romanii din R. Moldova. Fiica lucrează la una din ele. Dintr-un total de 60 de cadre didactice, doar 6 s-au implicat în acest proiect. Suntem convinși ca Putin e vinovat. Traiasca Ucraina. Donați pentru Ucraina. Danati pentru Navetistul Șapcă. Totul pentru nimicirea dușmanului mondial. NATO și poporul american ne vor cremvusti la borcan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.