Are dreptate acest medic?

Un medic descrie, pe Facebook, situația de la o unitate de primiri urgențe unde se prezintă peste 150 de oameni și spune că 5-6 minute alocate unui pacient afectează decizia medicală, iar sănătatea personalului este afectată de stresul și de epuizarea determinată de volumul de muncă.

Medicul Alina Martău, de la UPU Pitești, își exprimă revolta față de această situație, arătând ce ar trebui făcut.

„Lumea nu mai are bunul simt de altădată, cel puțin în serviciul de urgență.
În fiecare tura simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul și epuizarea determinata de volumul mare de munca și de cadre insuficiente. Este o presiune maxima, mai ales când simultan vin 2,3 ambulante , când paturile sunt pline și nu știi cum sa mai rotești pacienții, ținând cont de gravitatea lor, când în triaj creste starea de nervozitate a celor care așteaptă sa fie consultați, când…
Să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 – 170 de pacienți în 12 ore în 2-3 medici, nu cred ca omenește este normal, adică 1 pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularitățile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale.
Succedarea urgentelor într-un ritm alert creează nemulțumiri în rândul non urgentelor, care devin agresive și încep cu amenințări și expresii jignitoare la adresa personalului medical.
Daca legislația privind adresabilitate la camerele de gardă nu se schimba, dacă medicina primara nu reușește sa mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influenta alcoolului ar fi puse sa plateasca, dacă cei agresionati fără leziuni majore ar avea mai multa răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele.
În prezent, dacă ar fi sa fac o radiografie serviciului de urgenta, l-aș declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea legii sănătății.
Viata are prioritate!
”, a scris Alina Martău, pe Facebook.

O problemă serioasă: Ce fac totuși medicii de familie?

Referitor la textul postat pe Facebook, Alina Martău a declarat, corespondentului Mediafax, că este un mesaj „de la un medic, pentru medici”. Ea a mai spus că problema este că reglementările din sistemul de sănătate „nu sunt aduse la zi” în privința cazurilor care ar trebui să se prezinte la urgență.

De asemenea, medicul spune că nici înființarea centrelor de permanență nu a rezolvat problema, deoarece acestea sunt puține și nu sunt dotate cu aparatura medicală necesară, astfel că în final pacienții ajung tot la UPU, însă cauza principală a numărului mare de pacienți din urgență este lipsa unor reglementări clare privind medicina de familie.

Cred că punctul forte în aceste distorsionări ale prezentării pacienților la urgență țin de medicina de familie. Cât tu, ca stat, n-ai inspector să-i controleze (n.r. pe medicii de familie), nu lucrează sâmbete, duminici, nu sunt la programe când trebuie, nu se implică total – din punctul meu de vedere și din ce îmi spun oamenii. (…) Ce am văzut eu în alte țări și știu de acolo este un sistem care funcționează destul de bine: ai venit la spital și ai, de exemplu, o nevralgie intercostală, care nu este o urgență și putea fi tratată de medicul de familie, din punctul meu de vedere putem vedea toate urgențele și toate non-urgențele, dar dimineața să se facă o notă de plată și s-o trimită medicului de familie, s-o ia din banii per capita. Eu cred că responsabilitatea medicului de familie va fi mult mai mare atunci”, a spus Alina Martău.

Medicul a mai arătat că, potrivit legislației, la 20.000 de cazuri pe an, numărul de medici care trebuie să lucreze în urgență este de doi pe zi și doi pe noapte, dar că de la începutul anului și până în prezent la UPU Pitești s-a atins numărul de 50.000.

Referitor la declarațiile făcute vineri, la Iași, de premierul Viorica Dăncilă, care a spus că Guvernul a adus salariul unui medic la 4.000 de euro și a încercat să creeze condiții ca medicii să rămână în țară, Alina Martău a declarat că foarte puțini medici ajung să încaseze o asemenea sumă și că sporurile nu sunt aceleași în toate secțiile dintr-un spital.

„Eu nu am salariul 4.000 de euro, nici cu toate sporurile pe care ni le dă, nici cu noapte, nici cu gărzi, eu nu ajung la salariul acesta. Probabil, sporurile sunt date preferențial de fiecare spital. Sporurile de urgență merg până la 85%, sunt spitale în care se dă sporul foarte mare, noi, în Argeș, ajungem la 55%. Cred că dacă sporul este foarte mare se poate ajunge și la o astfel de sumă. Dar nu toți medicii au. Medicii de pe secții, din policlinică nu au sporurile acestea, doar cei din ATI sau de urgență ar putea să ajungă. (…) Sunt cazuri izolate, pot câștiga dacă lucrează și la privat, dar asta nu înseamnă că toți medicii din România câștigă sumele acestea”, a spus Martău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

29 de Comentarii

  1. Pentru bolile cu care se prezinta pacientii la UPU si sunt de competenta medicilor de familie ar trebui ca, CASA sa le ia banii medicilor de familie ca sa-i stimuleze sa fie 24/24 la dispozitia pacientilor.

  2. O combinatie mizerabila: frustrata, impertinenta si proasta/inculta in acelasi timp.
    Ar zice ea ceva, dar cu asazisul decont o da rau „prin balarii”.
    Concluzia e ca daca nu-i convine, sa plece (nici nu vreau sa ma gandesc la modul cum relationeaza cu pacientii) sau sa devina medic de familie!
    Pana sa aiba indrazneala de a propune reforme in sanatate ar trebui serios „scuturata” de seful UPU, directorul medical si in final de manager.
    Sansa ei ca n-am nici una din calitatile enumerate in spitalul unde isi exhiba ea talentele!!!

  3. „Mafiotilor” – trec peste ortografia, ortoepica si punctuatia limbii romane (la care ca orice individ de teapa ta, excelezi) dar la care club ai auzit tu despre boli de „competenta medicului de familie” si ce inseamna pentru tine 24 din 24 in medicina primara???
    Cat jeg a strans pe voi asazisa democratie infectata din tara asta nenorocita!!!

  4. Doamna Martău crede că în sistemul sanitar există numai urgențe. Pentru că domnia sa lucrează la urgențe. Doamna Martău a găsit și vinovatul: cel de servicu, medicul de familie. Pentru că pacientul cu nevralgie intercostală a deranjat-o în timpul serviciului, medicul de familie pe lista căruia este înscris trebuie să-i plătească doamnei Martău o sumă oarecare din bugetul cabinetului său. Săraca doamnă Martău! Și săracul spital! Ce-ar fi ca spitalul, doamna Martău și colegii ei din spital să plătească o sumă de bani pentru: rețetele, trimiterile către alte specialități medicale, certificatele de concedii medicale pe care refuză să le elibereze pacienților deși este obligatoriu dacă respectivii au acreditare și contract cu casa de asigurări de sănătate. Pentru surmenajul profesional al doamnei Martău nu sunt vinovat eu, medicul de familie, ci mai degrabă conducerea spitalului unde lucrează doamna Martău pentru că nu angajează și alți medici de urgență. Și decidenții politici care permit plecarea absolvenților de facultăți de medicină de stat fără o perioadă minimă de activitate în țară.

  5. Nu are dreptate ! Una e medicina de familie, alta e medicina de urgenta…
    Iar pe de alta parte, au dat in greu medicii din spitale dupa ce le-a dat Dragnea salarii de 2-3000 de euro? In timp ce la medicii de familie nu s-a dat nimic ???? Chiar nu le e rusine ???

  6. @Ion,concluzia mea e ca tu nu ti-ai luat medicamentele si ca psihiatrul te-a dat in urmarire. Pai,mai lingvistule de doi bani, si eu pot sa-ti spun tie ca daca nu-ti convine nu te mai duce prin spitale! Din cauza unor „linvisti” ca tine sistemul sanitar a ramas fara medici – „nu-ti convine,pleaca”! Tie de exprimare iti arde…satul arde si baba se piaptana,nu-i asa ioane (sau sorina pintea,nu stiu care e numele tau de fapt…)

  7. Dupa ce le-au marit salariile de 5-6 ori, acum vor sa arunce in spatele medicilor de familie si munca. Medicii de familie sunt subfinantati cronic, dar cu mii de sarcini de la Casa de Asigurari, ca s-au transformat intr-un corp de contabili si de introducatori de date in sistemul lor. Acum vine si o pipitza care s-a gandit ea cum ii e bine daca medicii de familie ii fac si treburile ei. Puteti sa stati acasa duduie ca sa nu va mai stresati si va trimite sisremul mafiot banii multi si des.

  8. E la noroc. Medicul meu de familie habar nu are ca ea trebuie sa faca propunerea de internare si rezervare a unui loc la Cardio, sa fiu internata de urgenta pentru pace maker! Nu a auzit nici de telefon. Putea pune mana pe telefon sa verifice daca ea face programarea sau nu, dar e prea analfabeta si dezinteresata. Da, daca nu erau cei din spital si deseori, cei din Urgenta, nu apucam sa va scriu azi.
    Pe de alta parte, am intalnit si specialisti habarnamisti, cu apucaturi de tractoristi sau pur si simplu CORUPTI pana la os. Asa ca doctorii se joaca putin, dar tot Domnul dispune de final.

  9. Am mai spus-o dar o repet: sistemul medical ar merge impecabil, dar il incurca pacientii. La fel, in invatamant ar fi minunat fara elevi si studenti.

  10. Cine a fost pentru el sau pentru apropiați la urgență știe ca doamna doctor are dreptate. Este greu să înțelegi când te doare tare ceva că cineva venit după tine este mult mai grav și are prioritate fiincă ție criza îți va trece. Și mai este și tembelismul nostru de a amâna după ce ți-a trecut criza, să zicem operația de vezică biliară, ca peste două, trei luni iară la urgență, cine moare! Urgența este și medicina dezmoșteniților de soartă. Acolo poți să vezi saraci și suferinzi cărora li se fac analize, ecografii, ajung la operație. Vizavi de medicii de familie: luni, marți și joi de la 16 la 20, și miercuri și vineri de la 9 la 13. Restul până la 7 ore text pe perete cu “administrativ, teren, etc… Iarna două săptămâni în decemdrie în Austria, și în februarie tot atât în Elveția. Vara Italia sau Spania. Medicul meu de familie cu programul precizat mai sus știind bine nemțește a prins o suplinire de un an în Elveția și persoana suplinită dovedind o boală incurabilă a rămas în continuare. Nu știu cât câștigă, știu ca mi-a spus ca are program la cabinet de 12 ore pe zi! Atunci sigur nu fugi la urgență. Că la specialist trebuie trimitere de la cele 4 ore medic familie, medic de familie la care trebuie programare. În Sibiu la Fizioterapie, Neurologie, Endocrinologie programări o dată la trei luni, la dermatologie-vinerea etc… Și atunci rămâne Urgența unde vin toți disperații, bețivii, bătăușii, suferinzii. Cei care înjurați înterebați care este media viață la un medic de urgență. Povestea cu dacă nu-ți place lasă-te, este ticăloșie de mârlan.

  11. Dezbină și conduce ! Sistemul medical romanesc nu este altceva decât oglinda societății românești, în general. În particular și a legislației aberante, cu modificarile si completările ulterioare, a incompetenței, nepotismului, a nepăsării politicului vis a vis de sănătatea contribuabilului etc. Nimeni, dar absolut nimeni, nu este în stare să analizeze realitatea spitalului, a medicinii de familie, a sistemului de sanatate privat. De fapt nu se doreste o astfel de analiza pentru că rezultatul ar fi decepționat.

  12. Totusi,atata lume nu pleaca din tara…aia care „gandesc” si voteaza legi,aia care pazesc aplicarea lor,aia care fac hartii prin fel de fel de inalte institutii…oameni importanti,de care depinde soarta tarii,nu-i asa?muncesc pana la epuizare pe niste biete „renumeratii”…noroc cu bunicii cap-isti,cu cate o matusa(tamara sau alta)ca isi mai injghebeaza si ei cate o casuta,o masinuta acolo,ceva pentru urmasi-doctorii…duca-se…ce ne trebuie ?ei si dascalii sunt cei mai mari paraziti din tara asta…care va fi in curand o uriasa intindere cu cimitire,penetenciare,ministere,agentii,tribunale,politie,jandarmi si…parlament,desigur

  13. Medicii de familie se ocupa cu foile de boala si emiterea lunară a unor retete,plus trimiterile la medicul specialist,atât si nimic mai mult.Nu comvine multora dintre postaci aceasta opine,dar e cât se poate de reala.

  14. Medicina de familie de foarte multe ori este egala cu zero. Multi medici de familie au program de 4 ore pe zi, teren fac din an in paste, nu respecta programul, vin cu mult mai tarziu. Nu au alte dotari, decat un tensiometru,alte minime analize nu fac ori tratamente. Dau retete, de multe ori stabilite de specialisti, trimiteri la spitale si isi omoara timpul cu cardul de sanatate care este o catastrofa. Multi nu au asistente bine scolite, iar de vineri ora 14 si sambata, luni dimineata, nu este nici un program. Cand sunt in concedii nu mai este nimeni.Astfel urgentele preiau toate cazurile nerezolvate de medicii de familie. Ar trebui controlate toate cab.med. de familie si schimbata legea si data o finantare mai buna. O data pe an aplicata o evaluare facuta de pacienti dar fara nume si pronume si pusa la dispozitia Min. Sanatatii..

  15. Sistemul medical din Romania,dispune de tehnologie mai avansata decat in urma cu 20-30 de ani,dar partea de umanism,empatie sau macar atentie fata de bolnav este rarisima.Exist o medicina ,seaca’ unde pacientul prezinta rezultatele investigatiilor,primeste o reteta si daca tratamentul da rezultate e bine,daca nu se incearca altceva.O anamneza atenta de la inceput,ar putea orienta spre o terapie de calitate,pacientul netrebuind sa devina un ,abonat’ al cabinetelor.Retribuirea cadrelor medicale trebuie sa depinda de nr.de vindecari sau stari de remisiune per cabinet.

  16. Nu sunt medic. Sunt pacient prin voia sortii si a medicului de familie si a specialistului si fortuit si a unei UPU. Sistemul este prost manageriat de la un cap la altul. Pe langa faptul ca peste tot nu se respecta programarile (meteahna a sistemului medical dintotdeauna in legatura cu lipsa de respect ptr oameni) iar la urgenta Bals (fiind unicul loc din Bucuresti unde se poate face acest lucru) a trebuit sa stau 8 ore in acelasi spatiu cu bolnavii contagiosi ptr a se decide daca o zgarietura superficiala trebuie sau nu sa ma oblige la vaccin, apare o proasta gandire a managerilor care au distrus si ce mergea bine.
    INCOMPETENTA si ocuparea posturilor numai prin PCR, inclusiv politice, la toate nivelurile ne-a adus aici. Au plecat oamenii cu experienta si carte si au ramas NULITATILE. E valabil atat ptr personalul medical si auxiliar CAT si ptr pacienti.
    Sa le luam pe rand:
    MEDICUL DE FAMILIE
    1. Pai ce atributii au medicii de familie si cat sunt ei platiti? Vad ca toti va dati cu parerea ca medicii de familie stau doar 4 ore… bla bla bla. Nu zic ca nu sunt spagari si smecheri care se descurca asacum spuneti. Dar nu toti. De medici de familie care au salvat vieti descoperind boli grave pe care specialistii le ignorau, ati auzit?
    1. Au mii de raportari de facut la Casa de Asigurari care le mananca 12 ore pe zi.
    2. Nu au siguranta locului de munca. Acesta se pune in discutie in fiecare an, functie de nr de pacienti si fara nici o legatura cu CALITATEA muncii prestate. Iar populatia moare in tacere, deci nr de pacienti scade in mod natural. Apoi la CASMB se FURA pacientii si se vand altor nulitati doritoare de a-si deschide cabinete medicale, pe bani.

  17. 3. Cat castiga un medic de pe contractul cu Casa? Pai sunt smecherii cu cate 4000 pacienti care umfla potul. Dar cei fara pile, care isi fac meseria cu seriozitate si au in jur de 800 pacienti pe lista primesc bani cu care abia supravietuiesc (isi platesc darile la stat, platesc chiriile pe spatiul promariilor, utilitatile si asistenta medicala si raman cu salariul minim pe economie din care trebuie sa traiasca si ei si familia lor). Dar mai si tremura sa-si pastreze locul de munca, ptr ca idiotii de la conducerea sistemului NU pot gasi criterii de performanta (si nici nu vor) si au impus ca daca nr de pacienti scade sub 800, automat se reziliaza contractul medicului cu Casa. Cati dintre voi cei care dati cu pietre in medicii de familie, la gramada, aveti anual stresul pierderii locului de munca?
    4. Prosimea nu vede cat timp si mai ales cata energie pierd medicii cu cardul de sanatate. Tot ei sunt penalizati si de pacienti si de staful corupt si incapabil al Casei.
    5. Prostimea nu vede ca nu sunt ajutati sa-si cumpere aparatura minima: EKG, ecograf, etc. Si sunt si limitati in a scrie numai retete de la „specialisti” sau de a prescrie numai niste analize minimale. Medicii de familie au ajuns niste hartogari si meserie nu mai fac decat pe apucate.
    6. Vreti evaluari facute de pacienti? Au pacientii cunostintele necesare ptr a evalua corect serviciile medicale? Sau conteaza doar sa li se dea? Concedii medicale. Retete dupa ureche. Trimiteri fara legatura cu realitatea, etc.
    7. Mai nou vad ca si medicii din spitale in loc sa vada ca au nevoie de mai multi medici, dau cu bata in medicii de familie. Daca viata lor e atat de grea, pot deveni medici de familie, simplu.

  18. Spune,lumea nu mai are bun simt ca altadata”. De voi medicii ce sa mai spunem, nu ati avut bun simt nici altadata si nu aveti bun simt nici acum. Voi cand vedeti un pacient, vedeti doar MITA pe care o asteptati. Sa va fie rusine!

  19. @MAMAIA….PROSTIMEA DE CARE VORBESTI SI O JIGNESTI, VEDE IN SCHIMB MEDICI DE FAMILIE CARE FALSIFICA FISELE MEDICALE CU VIZITE INEXISTENTE LA DOMICILIUL PACIENTULUI SI MAI VEDE CUM MEDICII DE FAMILIE IAU BANI PE ADEVERINTE COPIILOR FARA VENITURI FARA SA TAIE CHITANTA SI MAI VEDEM MEDICI DE FAMILIE CARE SE CRED DUMNEZEI SI DE FAPT SUNT ZERO IN MEDICINA

  20. Este adevarat ca la UPU e inghesuiala mare de pacienti, care cu urgente, care beti morti…dar pana sa dai in medicii de familie e cale lunga. S-au acordat majorari tuturor medicilor cu exceptia medicilor de familie. Toti ceilalti sunt salariati spre deosebire de medicii de familie care ori, au firma ori sunt persoane fizice, trebuie sa se ocupe de toate obligatiile: impozite, contracte, raportari, salarii, viramente…toate din aceeasi bani nemajorati. Medicii salariati au terminat programul, in care se ocupa DOAR de medicina, si pleaca acasa. Medicii de familie aproape ca nu mai au timp pe care sa-l dedice pacientului cu cate probleme in plus au. Ca sa ceri unui medic de familie trebuie sa-i dai mai mult.

  21. Vinovăția o poarta toate părțile implicate : medicii de familie, medici din policlinici, cei de la UPU, cei din spital, M. S,
    Casa de asigurări, precum și incultura (generala și medicala) a unor pacienții. Medicii de familie lucrează în condiții locative improprii, sunt sufocați de birocrație, nu se pot dota cu aparatură din cauza veniturilor insuficiente, sunt subapreciati de colegi și bolnavi. Medicii din policlinici se cred nedreptățiți de soarta, vad (da vad) 5-6 bolnavi, se spală pe mâini și…acasa,la spital sau la particular. Și atunci bolnavii năvălesc la UPU, și când ii doare o măsea și când tușesc cu sânge. Cei mai răzvrătiți sunt cei mai puțin bolnavi. Grija cea mai mare a oficialitatilor e ca registrele și înregistrarile sa fie corecte. Despre calitate, eficienta nici vorba. În regimul comunist au fost organizate doua congrese naționale de medicină generala, de ani câte? O ultima problemă. Trebuie de urgență reglementată asistenta medicală privata. E imoral, si sa devina ilegal, ca un medic sa lucreze și la stat și privat.

  22. O invit pe „colega” sa lucreze la urgente in tara in care lucrez eu ca MF.Sa vada cite ore lucreaza un urgentist ,citi pacienti vede , citi medici sunt pe tura.Si asta in conditiile in care medicina primara are serviciul de „after hours” f.bine pus la punct.Si cu toate astea nici un ui urgentist nu i-a trecut prin cap ce ii trece „tovarasei”Poate ca de aia este inca pe acolo.

  23. Medicii de familie trebuie sa fie mai orientati catre problemele pacientilor.Aprecierea se poate face de pacient, daca respecta programul, are atitudine adecvata, consulta cu atentie si tratamentul a dat rezultate etc. Nu toti pacientii sunt analfabeti si oligofreni.De multe ori nu detin o lista cu specialisti unde sa fii trimis, privat sau public. Apoi au existat programe pe fonduri europene pentru dotari cabinete. Multe cabinete sunt in spatii improprii si nezugravite cu anii. Indolenta si incompetenta din societatea romaneasca o gasim si in medicina primara.Exista si cazuri de exceptie, dar rarisime.Sponsorizarile ar trebui facute nu doar pentru sport, cultura, dar si pentru sanatate. Avem multe legi si proaste. Un stat cu cat este mai corupt si ineficient cu atat are legi stufoase si proaste.

  24. Concluzia: prostimii i-a intrat democratia prost inteleasa in cap. PROFESIONALISMUL trebuie sa conteze in toate, nu majoritatea. De aia ne cad podurile, se fac accidente grave la tren si metrou, sesurpa autostrazile neterminate, etc. Nu avem nimic de calitate. Da, Romania a ajuns o ruina. Ptr ca tot prostul a decis cum sa se educe copiii, cum sa se trateze pacientii, cum sa se privatizeze, cum sa se faca dreptate. Dar si ptr ca sistemul mafioto-securist a sugrumat orice lucru bun, privatizand in interes propriu serviciile de securitate,judecatoriile, procuratura, militia. Curatatrea grajdurilor lui Augias a fost o gluma fata de curatarea Romaniei. Cum nu se gaseste un Hercules, si cum prostimea mai este si lasa… va mai curge sange nevinovat in continuare.

  25. @MAMAIA NU TI-E RUSINE SA JIGNESTI OAMENII IN CONTINUU? MAI PROASTA SI MAI INGANFATA CA TINE NU CRED CA EXISTA IN ROMANIA . NU TE DA PACIENTA, CA ESTI O AMETITA DE MEDIC DE FAMILIE NEPREGATITA PROFESIONAL CA MAJORITATEA DIN ACEST SECTOR SU CARE ITI IEI BANII DEGEABA PRIN MINCIUNA SI FALSURI!

  26. Mamaie ma bucur ca esti tu educata, pregatita profesional, o femeie de caracter. Ce s-ar face Romania fara tine, cum sa facem sa te punem in locul Vioricai Dancila sa salvezi ,,prostimea” care nu intelege nimic din democratie si nu stie sa-si educe copiii. Tu nu vezi ca esti penibila si needucata? Fac pariu ca esti o frustata de medic de familie grasa si urata cu copii drogati si needucati si de aceea arunci jigniri gratuite romanilor.

  27. Mai martau eu zic ca medicii de familie sa lucreze non stop ca sa fii tu liniștită. Tu câte ore lucrezi pe lună? Cumva maxim 180? A fost liberă alegerea specialității, de ce te-ai făcut medic la upu? Ca sa arunci cu noroi în medicii de familie? Vedeți va de treaba voastră și căutați sa va perfectionati pe specialitate. Ăsta este scopul meseriei de medic:sa cauți sa rezolvi problemele de sănătate ale oamenilor nu sa ponegresti alte specialități medicale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.