Armistiţiul cade, Israelul reia ofensiva în Gaza la intensitate maximă

Armata israeliană a pus capăt unei încetări unilaterale a focului cu Hamas, după ce organizaţia palestiniană a lansat atacurile cu rachete, în cursul zilei de marţi. “După şase ore de atacuri ale Hamas, Forţele Armate Israeliene şi-au reluat operaţiunea în Fâşia Gaza”, se arată într-un comunicat, care mai precizează că, în perioada încetării unilaterale a focului, Hamas a lansat 50 de rachete asupra Israelului.

Mai mult, un oficial care a vorbit sub condiţia anonimatului a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz, şeful Statului Major al armatei, “au dat ordin ca armata să opereze la capacitate maximă împotriva teroriştilor din Fâşia Gaza”.

Hamas acuză Egiptul de colaborare cu Israelul

Oficialii israelieni susţin că reluarea operaţiunilor are loc pentru că grupările Hamas şi Jihadul Islamic au refuzat să accepte un armistiţiu mediat de Egipt. Luni seara, termenii armistiţiului au fost acceptaţi de guvernul israelian, în urma unui vot în cadrul cabinetului. De cealaltă parte, Hamas a respins armistiţiul, argumentând că liderii săi nu au fost consultaţi.

Liderii Hamas consideră că Egiptul a colaborat cu Israelul pentru a impune acest armistiţiu palestinienilor şi că guvernul egiptean este profund ostil faţă de Hamas. “Refuzăm să fim trataţi astfel”, a spus Sami Abu Zhuri, unul dintre oficialii Hamas. Aripa militară a Hamas, Brigăzile al-Qassam, a scris pe site-ul său că acordul “nu a meritat nici cerneala cu care a fost scris” şi a avertizat că “rezistenţa va continua până când revendicările poporului vor fi îndeplinite”.

Revendicările Hamas

Care sunt revendicările Hamas? În primul rând, organizaţia radicală doreşte refacerea fostului Aeroport Yasser Aradat din Rafah, la graniţa cu Egiptul. Apoi, Hamas doreşte ca Gaza să aibă un port la Mediterana şi încetarea totală a blocadei navale israeliene, redeschiderea punctului de trecere de la Rafah şi eliberarea a circa 60 de oficiali Hamas arestaţi de Israel în Cisiordania, ca ripostă la recenta răpire a trei adolescenţi israelieni, unul dintre incidentele care au dus la reînceperea violenţelor între israelieni şi palestinieni. Punctul de trecere cu Israelul de la Erez este închis, la fel şi cel cu Egiptul, la Rafah, astfel că Fâşia Gaza este izolată.

Hamas încearcă astfel să recapete culoare de acces prin care să se poată înarma şi aproviziona, pentru că noul guvern dominat de armată de la Cairo a distrus bună parte din tunelurile prin care se făcea contrabandă între Gaza şi Peninsula Sinai. Egiptul a instituit şi o zonă de securitate la graniţa cu Gaza, pentru a împiedica contrabanda, inima economiei din Gaza. Au fost măsuri ce au lovit dur organizaţia Hamas, nevoită să accepte constituirea unui guvern comun cu moderaţii din Fatah, în urmă cu aproape două luni.

Încetarea focului, o variantă necâştigătoare

Este şi unul dintre motivele pentru care Hamas nu mai are încredere în acordurile mediate de Egiptul condus de preşedintele-general Abdel Fattah el-Sisi. Pe de altă parte, premierul israelian Netanyahu a declarat că “dacă Hamas respinge propunerea egipteană şi continuă lansarea rachetelor, aşa cum o face acum, atunci suntem pregătiţi să intensificăm operaţiunea împotriva Hamas şi vom obţine şi sprijinul comunităţii internaţionale”.

Pentru Israel, varianta unei încetări a focului nu este una de dorit, întrucât ar presupune că Hamas rămâne în continuare cu arsenalul său de rachete şi ar putea obţine şi proiectile mai performante. Cât pentru Hamas, după administrarea dezastruoasă a Fâşiei Gaza, o confruntare armată cu Israelul este poate singura variantă care îi poate asigura voturi la alegerile ce vor avea loc în noiembrie, aşa cum prevede acordul de constituire a guvernului comun cu Fatah.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.