Armistiţiul UE cu pieţele financiare costă 1.000 de miliarde de euro

Banca Centrală Europeană a împrumutat băncilor europene nu mai puţin de 1.000 de miliarde de euro în ultimele trei luni, pentru a relansa creditul interbancar şi împrumuturile. Suma a fost oferită la o dobândă de doar 1%, o dată în decembrie, iar a doua tranşă pe 1 martie.

O mare parte din capital a inundat băncile germane, cele care au avut de suferit de pe urma împrumutului acordat de statul german Greciei.

Analiştii consideră ca trilionul de euro injectat de Banca Centrală Europeana este explicaţia perioadei calme prin care trec în acest moment Spania şi Italia şi nu „inovaţiile” liderilor politici europeni, printre care proaspăt semnatul Tratat Fiscal European sau Mecanismul European deStabilitate, care va lua locul, în această vară, Fondului European pentru Stabilitate Financiară (un adevarat FMI al zonei euro).

Criticii acestei operaţiuni financiare avertizează că ea poate duce la creşterea inflaţiei şi demonstrează aceasta prin creşterea preţului aurului, petrolului, alimentelor şi utilităţilor. În ultimi trei ani şi jumătate, băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Japonia şi Banca Centrală Europeană au pompat în sistemul bancar 8,76 trilioane de dolari.

Der Spiegel scrie că, în realitate, politicienii europeni au obţinut o scurtă amânarea a atacurilor pieţelor financiare, în schimbul celor 1.000 de miliarde de euro. „Acum avem timp să ne îmbunătăţim competitivitatea, creşterea economică şi situaţia şomajului în Europa. Trebuie să folosim acest timp, altfel lumea nu va mai avea încredere in noi”, a spus cancelarul Angela Merkel.

Preşedintele Bundesbank a avertizat Banca Centrală Europeană că împrumutul imens pe care l-a oferit este unul riscat, deoarece băncile vor fi tentate să investească acest capital în operaţiuni riscante, pentru a-şi mximiza profitul. O analiză a Commerzbank, citată de AP, arată că BCE a injectat de trei ori mai mult capital în băncile europene decât era necesar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.