Artă şi modă la “Art Safari”

Nicolae Tonitza, Peisaj la Balcic

Aflat la ediţia aniversară de 5 ani, Pavilionului de Artă București îşi deschide porţile în 11 mai, în Piaţa George Enescu şi va putea fi vizitat până în 20 mai.

„2018 este un an important pentru noi, împlinim 5 ani, aşa că am ales să ne întoarcem în Piaţa George Enescu, locul în care s-a născut de fapt, povestea Art Safari Bucureşti, sub patronajul Primăriei Capitalei. Este şi Anul Centenar, iar proximitatea faţă de Palatul Regal, actualmente Muzeul Naţional de Artă al României, şi faţă de Ateneul Român are şi un sens simbolic, omagiază transformările culturale pe care le-a adus Carol I Bucureştiului şi României. Un Pavilion expoziţional impresionant, artă românească şi europeană din colecţiile muzeelor sau private, o serie de evenimente neconvenţionale, Art Safari Bucureşti va fi, cu siguranţă, de neratat” spune Ioana Ciocan, director Art Safari Bucureşti.

Pavilionul ediţiei din 2018 este Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția, din 2016, un arhitect cu o vastă experiență în proiectare de expoziții culturale, restaurare și proiecte de arhitectură. Nominalizat de trei ori pentru Premiul de Arhitectură Contemporană al Uniunii Europene, Premiul Mies van der Rohe (2009, 2011, 2017), este câștigător al mai multor premii naționale în cadrul Bienalei de Arhitectură București și Bienalei de Arhitectură Transilvania (11 premii și 13 nominalizări) și pentru Premiul de arhitectură contemporană Iacov Chernikhov, Moscova. În 2016 Attila Kim a fost distins cu Arts and Society Leadership Award de Aspen Institute pentru contribuția adusă culturii românești, pentru promovarea României pe plan internațional și sprijinul acordat dezvoltării patrimoniului cultural.
Din portofoliul lui Attila Kim fac parte printre altele expozițiile Adrian Ghenie: Darwin’s Room la Bienala de la Veneția; Mircea Cantor: Q.E.D., Deimantas Narkevicius: Dulapul și Muzica, Învăţământul artistic bucureştean şi arta românească după 1950, Geta Brătescu: The Artist’s Studio, Retrospectiva SubReal, toate realizate la Muzeul Național de Artă Contemporană; European Travellers: Art from Cluj Today la Kunsthalle (Mucsarnok) Budapesta; Transformation. Romanian Sculpture 25 Years After the Revolution la Muzeul Beelden Ann Zee, Haga, Olanda; Printre Rânduri și Gheorghe Ilea: Povestea mutării la Galeria Plan B, Cluj Napoca.
Attila Kim a fost cordonatorul și arhitectul tuturor edițiilor Romanian Design Week (2013 – prezent), și a fost arhitectul mai multor expoziții design contemporan românesc în cadrul Stockholm Design Week, Viena Design Week, London Fashion Week și London Architecture Festival.

 

Art Safari este conceput pe câteva capitole importante.
Pavilionul Central, Art on Stage, prezintă o expoziţie realizată în parteneriat cu Louis Vuitton Fondation din Paris, curatoriată de Hervé Mikaeloff, curatorul Grupului Louis Vuitton Moët Hennessy.

„Art on Stage” a ultimelor generaţii de artişti contemporani şi multiplelor lor practici artistice, de la pictură, grafică şi broderie, până la bandă desenată şi provocatoare instalaţii de artă.

Selecţia va cuprinde lucrări de Alex Mirutziu, Arantxa Echevarría, Ciprian Mureşan, Cristian Rusu, Daniela Palimariu, Ioana Stanca, Marius Bercea, Mi Kafchin, Mircea Cantor, Radu Cioca, Răzvan Anton, Răzvan Boar, Şerban Savu, Vlad Nancă, Vlad Olariu etc. Este cunoscut interesul lui pentru arta contemporană românească, mai ales că în 2013-2014, organizase o expoziție dedicată artei românești contemporane, la Paris, la Espace Culturel Louis Vuitton, intitulată Scene româneşti la Spaţiul Cultural Louis Vuitton.

Arantxa Etcheverria, Războinicii

 

Cristian Rusu, Șerban Savu, Reenactment. A-Reconstruction for the Past

Unul din punctele centrale ale expoziției va fi o lucrare semnată de Mircea Cantor, realizată special pentru Art Safari București, Anthroposynaptic Dior/Bihor, o lucrare în oglindă, unde moda se împletește cu arta – o vestă Dior colecția toamnă-iarnă 2017 (cadou pentru artist din partea Christian Dior), croită împreună cu un cojoc autentic binșenesc din Bihor. Pentru aceeași expoziție a fost selectată o altă lucrare semnată de Mircea Cantor – Anthroposynaptic – o broderie pe cămăși tradiționale din Maramureș, expusă la Art Basel în 2015, aflată în celebra colecție Louis Vuitton Foundation.

Mircea Cantor, Anthroposynaptic-Dior-Bihor, Broderie pe țesătură Vestă Dior – Toamna 2017 și cojoc binșenesc Bihor Courtesy the artist

„Expoziția platformă din Art Safari București este o invitație pentru public de a păși în procesul creației artistice și de-l experimenta din interior. Obiectivul meu este să desenez o hartă a creației artistice românești contemporane, fără a pretinde că arăt tot, și de a ridica întrebări, mai degrabă decât a oferi răspunsuri. Mă bucură faptul că putem expune și artă românească de peste hotare, prin parteneriatul cu Louis Vuitton Fondation, și că timp de 10 zile publicul va avea acces la lucrări de artă create de români, din colecții internaționale, sau chiar lucrări create special pentru acest eveniment. Vă invit în safari!”, se destăinuie Hervé Mikaeloff .

Hervé Mikaeloff este consultant de artă independent și curator francez. A curatoriat evenimente pentru artiști din întreaga lume, dar și expoziții importante la Bienala de la Veneția, Palais de Tokyo din Paris, Muzeul de Artă din Hong Kong și Garage Museum of Contemporary Art din Moscova. A lucrat ca director la Fondation Cartier. A fost redactor-șef pentru Official Art în 2014

În 2011 a primit ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres din partea Ministerului Culturii din Franța, un omagiu adus prestigioasei sale cariere în domeniul artei.

 

Un al doilea punct de mare interes va fi Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”, curatoriat de istoricul de artă Alina Șerban, care va ghida vizitatorii de-a lungul unui traseu expoziţional dedicat artei româneşti până la jumătatea anilor ‘90. Pavilionul va găzdui artă de patrimoniu din peste 20 de muzee din România, precum şi lucrări din importante colecţii private. „Expoziţia schiţează, într-un format condensat, spaţiul producţiei artistice româneşti, sub semnul unei fireşti convergenţe dintre etnografie, ştiinţe, spiritualitate şi artă”, povesteşte Alina Şerban

Tot în cadrul Pavilionului Muzeal, publicul va avea șansa să vadă, în premieră națională, Les Filmes de Brancusi, împrumutate de Muzeul Pompidou pentru Art Safari – o selecție a filmelor pe 35 mm, realizate de Brâncuși, între 1923-1939, la Târgu-Jiu, care surprind interesul acestuia pentru zona filmului experimental, şi în care Coloana devine subiect al studiului în diferite momente ale zilei.

Alina Șerban este curator al unor expoziții prezentate la Salonul de Proiecte, București; Domino, Cluj; Sala Dalles–MNAC, București; Fotogalleriet, Oslo; Uqbar Project Space, Berlin; Kunsthalle Fridericianum, Kassel; Galerie im Taxispalais, Innsbruck; Fotogalerie Wien. În 2009, a fost curator al Pavilionului României la Bienala Internațională de Artă de la Veneția (artiști Ștefan Constantinescu, Andreea Faciu, Ciprian Mureșan), proiect itinerat în 2010 la centrul de artă contemporană The Renaissance Society la Universitatea Chicago, USA. Din 2011 coordonează cu sprijinul Asociației pepluspatru platforma editorială P+4 Publications dedicată artei și arhitecturii românești contemporane. În prezent, dezvoltă proiectul Institutul Prezentului, o structură artistică interdiscipinară fondată la finalul anului 2016.

 

Programul Internaţional al Art Safari Bucureşti este organizat în colaborare cu ambasadele Germaniei, Israelului, Elveţiei, Spaniei, Argentinei, Statelor Unite ale Americii în România şi cu Forumul Cultural Austriac. Vor fi expuse lucrări ale mai multor artişti internaţionali şi vor fi organizate o serie de evenimente şi performance-uri. Tot în cadrul acestui program va fi lansată şi o bursă pentru tineri, în parteneriat cu British Council. Punctul central al Programului Internaţional va fi o Instalaţie realizată de artistul german Clemens Behr, în exteriorul Art Safari.

Banca Comercială Română va expune în cadrul celei de-a cincea ediţii a Art Safari Bucureşti o parte importantă a tezaurului ei cultural.

Expoziția de pictură 50 de pictori impresioniști din colecția BCR este compusă din valoroase opere ale marilor artiști români, care nu se află în circuitul public.

Iubitorii de artă vor putea admira opere ale artiștilor Alexandru Ciucurencu, Aurel Băeșu, Camil Ressu, Corneliu Baba, Dumitru Ghiață, Eustațiu Stoenescu, Gheorghe Petrașcu, Henri H. Catargi, Horia Bernea, Ion Theodorescu Sion, Ion Țuculescu, Iosif Iser, Jean Alexandru Steriadi, Marius Bunescu, Max Arnold, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Octav Băncilă, Rodica Maniu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Samuel Mutzner, Ștefan Luchian, Ștefan Popescu, Theodor Pallady, Vasile Popescu.

Ion Tuculescu, Priviri din vazduh
Camil Ressu, La-cules

 

Pornind de la universul copilăriei văzut prin ochii faimoaselor personaje ale lui Tonitza, vizitatorii vor putea putea străbate lumea satului surprinsă de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, să admire scene şi personaje exotice imortalizate de Iser, împăstate naturi statice de Petraşcu sau mai cerebralele compoziţii ale lui Pallady, să urmeze armoniile arhetipale ale lui Ţuculescu sau se bucure de lumina cu totul specială a Balcicului, rămasă captivă pentru totdeauna în pânzele lui Dărăscu sau Mützner.

Publicul va avea șansă să vadă şi ce fel de artă colecționa fostul șef de stat în Altceva despre Ceaușescu, provenind din colecția RA-APPS.

În aceeaşi perioadă se va organiza şi programul Art Safari Kids 2018, susţinut de Metropolitan Life, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3-12 ani. În cadrul programului vor fi deschise  ateliere interactive şi tururi de artă, ghidate şi susţinute de elevii Şcolii Lauder-Reut şi British Council. Art Safari Kids – artă pe înțelesul copiilor – le oferă acestora ocazia să-și dezvolte creativitatea participând la ateliere de artă și tururi ghidate.

Art Safari Kids

Să nu omitem Art Talks – Program organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, care va aduce în același loc artiști, curatori, colecționari, academicieni, profesioniști și publicul iubitor de artă.

Ion Alin Gheorghiu, Gradina suspendata

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Printr-un concurs de imprejurari neasteptate ,am primit si eu o invitatie dubla la expozitie.
    Aseara la ora 19 a fost deschiderea;nu stiu de ce mi s-a parut peste mina si am declinat invitatia.
    Dar nu s-a pierdut ,am facut-o cadou unei tineri familii de oameni de arta .Sper sa le fi placut.
    Daca articolul va trena inca cateva zile ,am sa vin cu un raspuns despre atmosfera de la safari de ieri.
    Am fost la al Safari ,acum cativa ani ,invitat de un pictor si imi aduc aminte de atmosfera de dezamagire din partea pictorilor
    ca nu au vandut nimic.Oricum ,felicitari lui ARTMARK ,pt munca depusa si intentia de promovarea artei .

  2. Astazi am ajuns la 11 si 55 in fata la Arta-safari.Garduri ca la Guvern ,cand este greva !
    Frumos ,elegant !
    Il intreb pe tinarul BGS ist cand ne da drumul ?
    Pai la 12 .
    Bun am mai stat vreo 7-8 minute si mi-a ajuns.
    Putin mai incolo am vazut 2 tinere cu ecuson.
    Ce facem ?
    Asteptam .
    Si luati bilet .
    Prea seamana cu promisiunile din capmania electorala.
    Le doresc mult noroc .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.