Aseară, a debutat la București a 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru !

Deschiderea oficială a avut loc de la ora 17:30 la HUB-ul FNT amplasat în clădirea Hanului Gabroveni (sediul ARCUB) din centrul Capitalei și a fost urmată de vernisajul expoziției de fotografie LACOMBE: THEATRE / CINEMA, care cuprinde peste 40 de opere ale unuia dintre cele mai celebre nume ale fotografiei mondiale: Brigitte Lacombe. Evenimentul a fost marcat de prezența marii artiste – invitat special al FNT.

Așadar începând de aseară, sunteţi așteptaţi, bineînțeles, în sălile de spectacole pentru a vedea producțiile teatrale invitate din țară și din străinătate, dar şi să fiţi timp de zece zile și în HUB-ul FNT – locul care vor concentra în acest an principalele evenimente care îmbogățesc cele peste 90 de reprezentații scenice programate în Festival.

 

HUB-ul FNT– un concept nou în programul Festivalului Național de Teatru – s-a născut din nevoia, devenită din ce în ce mai evidentă în desfășurarea ultimelor ediții, de a genera un punct zero al Festivalului.

HUB-ul a fost creat ca un loc de întâlnire artistică a creatorilor (din teatru, dar și din alte varii domenii), a teoreticienilor și specialiștilor, a programatorilor de eveniment, dar în același timp, un spațiu deschis publicului larg, care să pulseze în ritmul acestui pol coagulant pentru toamna culturală a Bucureștiului.

Este un scop urmărit, în conceptul de festival al ultimilor ani, ca programul să se deschidă și către alte arte, alegând să prezinte, pe lângă spectacolele de teatru aflate în selecție, creații care au un germene de inspirație din lumea teatrului sau care își găsesc un punct de intersecție cu acesta.

În 2018, gândind acest HUB, a devenit firesc a le aduce pe toate alături, în acest loc al întâlnirilor, potențându-le astfel, prin juxtapunere, prin încărcătura mesajului. Acel mesaj-legătură a generat, împreună cu valoarea lor artistică intrinsecă, alegerea de a face parte din programul acestei ediții și se referă la drumul pe care îl parcurge o creație, pe traseul: IMAGINARE – TRANSFORMARE – MEMORIE.

 

Pornind de la acest concept, noul HUB cultural va găzdui: expoziții, workshop-uri de dans, proiecții de filme, concerte, lecturi performative, lansări de carte de teatru, întâlniri cu creatori și teoreticieni, conferințe, evenimente caritabile, alte întâlniri speciale.

Totodată, în aceeași idee de a face referire la MEMORIE ca loc de tezaurizare, Centenarul Marii Uniri pe care îl celebrăm în acest an va fi marcat printr-un eveniment special: prezența Coroanei Regale a României în inima festivalului, Acest simbol al tuturor românilor va putea fi admirat de pubicul larg pe întreaga durată a FNT 2018 începând de astăzi, 20 octombrie, ora 13:00, odată cu ceremonia de aducere a Coroanei în Sala Memorie a HUB-ului FNT.

Astfel, HUB-ul FNT se naște ca un un spațiu multi-art, de confluență a artelor, TEATRUL fiind, în mod natural, elementul de legătură.

HUB-ul este găzduit de ARCUB-Gabroveni (Centrul Cultural al Municipiului București) și va fi deschis pe tot parcursul Festivalului Național de Teatru, între 19 – 28 octombrie.

Evenimentele vor avea loc în cinci săli ale clădirii, prin a căror denumire organizatorii au încercat să sintetizeze tipul de eveniment pe care îl găzduiesc: Sala Memorie, Sala Semantic, Sala Imagine, Sala Cinetic, iar cel mai generos dintre spațiile HUB-ului este dedicat Artistului FNT 2018: Cătălina Buzoianu, sala purtând numele reputatei regizoare.

HUB-ul FNT va funcționa și ca punct de informare pentru festival, toate informațiile utile putând fi aflate la INFO POINT #fnt100.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.