Asociaţia Magistraţilor către membrii CSM: Demisionați sau vă revocăm

Rreprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, miercuri, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a membrilor CSM.

Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) Norel Popescu şi Gabriela Baltag, care au venit miercuri la şedinţa Plenului CSM.

Aceştia au spus că solicită demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.

AMR este decisă să demareze procedurile de revocare din funcţie a membrilor CSM.

Acest proces a început deja în cazul lui Cristi Danileț și al Alinei Ghica, fostul președinte al CSM.

Consiliul Director al Asociatiei Magistratilor din România a transmis miercuri și un comunicat în care anunță că a decis sa sprijine demersul de revocare a unor membri ai CSM si sa ceara demisia de onoare a membrilor CSM.

Comunicatul Consiliului director al Asociației Magistraților:

“Constatand ca procedura pentru convocarea adunarilor generale in scopul revocarii unor membri CSM a fost initiata, in temeiul art. 55 alin. 7 al Legii nr. 317/2004, Consiliul director al AMR ia act de declansarea acesteia, sprijina si solicita continuarea acestui demers pentru celelalte instante si parchete care nu au demarat inca acest proces.
In temeiul art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 potrivit caruia “Membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului”, Consiliul director al AMR considera oportun sa ia atitudine fata de comportamentul membrilor CSM, manifestat de la momentul numirii lor in functie, comportament ce a creat in randul magistratilor si al opiniei publice o aparenta de partialitate, straina statutului acestora.
Lipsa de comunicare, de transparenta si coeziune in interiorul CSM, ca organ colegial, a fost perceputa ca o abdicare de la principiile de impartialitate si echidistanta care trebuie sa guverneze activitatea acestui for reprezentativ al magistraturii.
Aceste aspecte au reiesit din chiar pozitiile publice exprimate de unii membri ai CSM si ingrijoreaza corpul magistratilor prin vulnerabilizarea imaginii CSM, garantul independentei justitiei.
Absenta unei coeziuni in interiorul CSM, in apararea intereselor justitiei, a culminat cu ultimele evenimente prin care s-a creat o situatie de criza fara precedent la nivelul intregului sistem judiciar.
Sistemul judiciar este singurul care trebuie sa isi regleze modalitatea in care functioneaza si este reprezentat, astfel incat este de datoria fiecarui magistrat, judecator si procuror, de a-si exprima, in cadrul adunarilor generale, pozitia fata de modul in care sunt reprezentati.
De asemenea, apreciem ca fiecare membru CSM trebuie sa se supuna unui proces de introspectie, cu privire la propria activitate, in raport de care sa decida daca este oportuna demisia de onoare, ca modalitate de deblocare a situatiei create”.

UNJR: Mai rău de atât nu se poate

Tot miercuri, judecătorul Mădălina Afrăsinei, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), a declarat că are mandat de a cere amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte vicepreşedintele CSM atât timp cât adunările generale sunt convocate pentru revocarea din Consiliul a lui Cristian Danileţ, dar şi a Alinei Ghica.

„Nu mi se pare moral să votăm azi ceva ce nu ştim ce va fi mâine”, a afirmat Mădălina Afrăsinei, la sediul CSM. 

Ea a susţinut că în Bucureşti au început miercuri întruniri ale adunărilor generale ale instanţelor. Potrivit judecătoarei, pentru Alina Ghica s-a întrunit tot miercuri Curtea de Apel Piteşti, iar joi urmează să se reunească cea de la Cluj. 

„Problema este alegerea acestui procuror (ca preşedinte al CSM – n.r.) în condiţiile în care mandatul de anul trecut a fost dezastruos, alături de Alina Ghica. Mai rău de atât nu se poate. Au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului. Mă cam îndoiesc că vor reuşi în acest an”, a mai spus reprezentantul UNJR. 

UPDATE: Şedinţa de miercuri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care avea pe ordinea de zi şi alegerea vicepreşedintelui CSM, s-a amânat, miercuri, din lipsă de cvorum.

De la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au lipsit preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, precum şi Alexandru Şerban şi Horaţius Dumbravă, ultimii doi fiind în concediu de odihnă, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8527 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.