Au început protestele la penitenciare

Aproximativ 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, membri ai mai multor sindicate, au refuzat să intre la muncă miercuri dimineaţă.

Personalul operativ s-a prezentat la serviciu dar nu a intrat în unitate pentru a-şi schimba colegii care sunt la serviciu de 12 ore.

Poliţiştii de penitenciar sindicalişti au declarat că pe parcursul a patru ore apelul deţinuţilor poate fi realizat, nu se pot primi vizite, nu se pot face plimbări sau vizite de lucru sau prezentări la instanţă.

„E prima zi în care refuzăm intrarea în serviciu. Este a doua formă de atenţionare asupra nemulţumirilor din sistemul penitenciar. Acestea ar fi: aplicarea legii salarizării în integralitate, întrucât se doreşte a modifica sau de a apărea o nouă lege salarizării, dar nu este aplicată nici cea care este acum în vigoare. Nu am vrea să vulnerabilizăm misiunile pe care le facem zi de zi. În sectorul operativ vorbim despre supraveghetori, vorbim despre escorte care însoţesc deţinuţii către punctele de instanţă. Lipsa acestor oameni presupune efectuarea de ore suplimentare, care, de multe ori, nu ajung să fie compensate în cele 60 de zile în care ar trebui sa se întâmple acest lucru”, a declarat Andrei Bejuşcă, liderul sindicatului Iurius de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Sindicaliştii din penitenciarul din Iaşi, ca şi cei din celelalte penitenciare din ţară, cer acordarea salariilor prevăzute în Legea Cadru 153 din 2017, aplicarea şi actualizarea pensiilor militare, plata normei de hrană la valoarea actuală fără plafonări, plata normei de echipare la valoarea actuală fără plafonări, plata salariului de grad la valoarea actualizată fără plafonări, şi deblocarea posturilor vacante.

„Motivul pentru care ne-am adunat aici este refuzul muncii suplimentare. Toate persoanele care se află aici nu intră în serviciu pentru că ne dorim aplicarea în integralitate a legii salarizării. Ne dorim aplicarea pensiilor aşa cum este ea în această formă, ne dorim actualizarea normelor de hrană şi de echipament fără plafonări. Colegii noştri sunt in tura de noapte rămaşi în continuare în serviciu şi nu vor putea fi schimbaţi până nu intrăm noi. Acest blocaj şi refuz al orelor suplimentare în patru ore deja paralizează sistemul penitenciar. Deţinuţii rămân pe cameră, nu pot fi scoşi din cameră. Instanţele de judecată nu vor azi ce judeca. Punctele de lucru nu ies. Vrem să demonstrăm prin aceste patru ore că dacă nu se rezolvă lucrurile la finalul lunii iunie, în trei zile putem paraliza complet sistemul penitenciar”, a declarat Ionuţ Ichim, preşedintele sindicatului Manifest din Penitenciarul Iaşi.

Potrivit sindicaliştilor poliţiei penitenciare, un angajat acumulează lunar în medie minim de 25 de ore suplimentare.

„Datorită situaţiei operative şi a programului de lucru pe care îl avem, aceste ore se recuperează, dar cu greu la nivelul penitenciarului Iaşi. La nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în clipa de faţă sunt angajaţi aproximativ 12.000 de poliţişti de penitenciare dintr-un necesar de 20.000”, a explicat Ionuţ Ichim.

Și angajaţii Penitenciarului Bistriţa, membri ai Sindicatului naţional al poliţiştilor de penitenciare (SNPP), au declanşat, miercuri dimineaţa, un protest, cei din tura de dimineaţă refuzând să mai presteze ore suplimentare şi anunţând că vor intra la muncă abia la ora 11,00.

„Schimbul de tură, care trebuia să intre la 7,00, nu a mai intrat, suntem aici, în faţa Penitenciarului. Nu am mai intrat, pentru că am refuzat să prestăm ore suplimentare, pentru patru ore. Asta înseamnă că nu s-a făcut apelul şi că sistemul e blocat. Cei care au fost de noapte trebuie să stea în continuare. Protestăm până la ora 11,00. Este prima formă de protest, înainte de cel care o să fie la Bucureşti”, a declarat pentru Agerpres liderul de sindicat Sergiu Pop.

Potrivit preşedintelui SNPP Bistriţa, 156 de angajaţi au semnat că nu sunt de acord să mai presteze ore suplimentare, iar numărul celor care nu au mai intrat în tura de dimineaţă este de aproximativ 40 de persoane.

Sergiu Pop a precizat că, dacă guvernanţii nu vor ţine cont de revendicările sindicale, peste o săptămână va fi organizat un nou protest în Penitenciarul Bistriţa, sub forma „excesului de zel”.

Grevă şi în Penitenciarul Deva

Poliţiştii din Penitenciarul Deva sunt în grevă de patru ore, timp în care vor refuza munca suplimentară. Gardienii vor să demonstreze că penitenciarele sunt funcţionale doar pentru că ei acceptă să facă muncă suplimentară.

„Acțiunea din 31 mai 2023 va demonstra că Poliția Penitenciară se menține funcțională doar pentru că salariații acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România. Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar și pe termen scurt. În concret, personalul operativ se va prezenta la unitate dar nu va intra în serviciu. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deținuților nu se va putea realiza, iar o serie lungă de structuri și activități se vor bloca (programul de vizite, programul de plimbări, ieșirea la punctele de lucru, prezentarea deținuților la instanțe etc). Acțiunea va fi menținută pe durata a cel puțin 4 ore, timp în care penitenciarul Deva precum și celelalte penitenciare vor fi blocate în totalitate”, transmite Nicolae Grosu, preşedintele sindicatului Independent „Vulturul” – Deva.

Greviştii ameninţă cu proteste mai ample

Organizațiile sindicale care participă la acțiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizează la nivelul penitenciarului Deva peste 240 de membri dintre care 92.6% semnând pentru declanșarea formelor de protest, iar la nivel național peste 8000 de membri de sindicat din 12.500 de salariați și acoperă TOATE unitățile din Poliția Penitenciară.

„Numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.000 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare națională. Decizia de reluare a activităților sau de menținere a refuzurilor de muncă suplimentară aparține sindicatelor organizatoare și va reprezenta voința membrilor de sindicat semnatari. Acțiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezintă un prim avertisment pentru guvernanți. În luna iunie vom crește blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările noastre sunt ignorate, acțiunea urmând să fie susținută cu mitinguri în fața unităților Poliției Penitenciare precum și cu alte forme de protest”, avertizează Nicolae Grosu, preşedintele sindicatului Independent „Vulturul” – Deva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. —pur și simplu :ÎNLOCUIȚI GARDIENII CU PUȘCĂRIAȘII CARE AU CONDAMNĂRII DE PESTE 10 ANI ,IAR PE CEI CU PEDEPSE SUB 2 ANI -AREST LA DOMICILIU -TRECEȚI PENITENCIARELE PE AUTO GOSPODĂRIRE ! IAR NEMULȚUMIȚII BUGETARI DIN SERVICIILE PENITENCIARE LĂSAȚI-I SĂ-ȘI GĂSEASCĂ O PÂINE MAI ALBĂ!!!

  2. Cel mai eficient ar fi sa deschida portile penitenciarelor si sa urle la puscariasi: AFARA! Care nu vrea sa iasa din varii motive in special hrana si cazarea gratuite, ranca pe el si dat afara cu picioare in dos……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.