Azomureș o ia de la capăt

Combinatul Azomureș din Târgu Mureș a reluat, parțial, producția de îngrășăminte, marţi, 30 mai.

”Am reluat parțial producția de îngrășăminte. Aproximativ 10% din producția normală. Am folosit amoniac din import, dintr-o țară europeană în care prețul gazului este mai mic. Am pornit astfel o instalație de Acid Azotic (produs intermediar) și una de Azotat de Amoniu (îngrășământ). Instalațiile vor fi în funcțiune câteva zile, apoi câteva zile de pauză necesare aprovizionării cu amoniac și apoi reluăm producția, la același nivel – 10%. În funcție de condițiile economice preț gaz – preț îngrășăminte, vom lua o decizie pentru săptămânile următoare”, a spus, pentru cotidianul Zi de Zi, Ovidiu Maior, purtător de cuvânt al combinatului Azomureș din Tîrgu Mureș.

Azomureș, cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, a suspendat temporar producția de amoniac la finele anului trecut din cauza prețului ridicat la gazele naturale. A fost pentru a doua oară când unitatea industrială din Tg. Mureș a luat o astfel de decizie, prima fiind luată la sfârșitul lui 2021.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4599 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Deci concluzia, a fost o explozie artificala a preturilor la energie care a dus la inchiderea industriei mari consumatoare de energie, a saracit populatia prin plata unost facturi aberante, a indatorat statul prin plata unor compensari aberante, a crescut pretul de productie al produselor si deci a produs inflatie, a saracit populatia si mai mult, a indatorat statul si mai mult. Macar in al 12-lea ceas statul ar trebui sa se trezeasca si sa reglementeze clar ce inseamna cheltuieli si profit in acest domeniu al energiei, altfel nimeni nu garanteaza ca nu se va repeta episodul.

  2. Nu cred că ar fi chiar atât de proști,… Orientarea europeană in cazul de schimbare climatică este inspre mediul verde și neortăvit cu nitriți și nitrați..Plus Azomureș lucrează cu o technologie invechită, neperformantă, azi inacceptabilă.. Deci in scurt timp vor fi forțați inspre a nu mai produce otrăvuri..

  3. Nici astia nu mai sunt romani. Nasol,nasol ! Ar fi interesant daca cineva ar face o statistica cu ce a mai ramas romanesc in industrie!

  4. De ce nu spuneti adevarul ? A cazut productia de ingrasaminte dfin Ucraina ! Din cauza asta se porneste productia in Romania .
    Problema este alta , de ce am oprit productia in Romania si cine a beneficiat din aceasta oprire. Traim „noaptea mintii” in Romania , avem guverne si guvernanti care au lucrat si lucreaza in continuare impotriva intereselor romanilor.
    Cand oare se vor trezi romanii ?

  5. Incredibil ! Este un miracol ! Sa se fi gandit „nemaipomenitii” nostrti guvernanti, ca n-au de unde sa vina bani la buget , daca nu repornesc , amarata si imputinata noastra industrie, care a scapat de jaf si distrugere ?! Aduceti ALRO la capacitate , reporniti ALUM tulcea , reporniti toate combinatele de ingrasaminte chimice , etc., etc. ! O sa fie nevoie de oameni , acum , dupa ce i-ati alungat pe romani spre meleaguri straine , la sparanghel , capsuni , etc. Da-i incolo de romani ; aducem vietnamezi , indieni , etc., mari specialisti ! Concluzia : razboiul guvernantilor impotriva poporului roman continua , luand forme cu aspecte grotesti !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.