Avem inflație cu două cifre! Ce spun reprezentanții BNR

Inflația a trecut pragul de 10%, pentru prima dată în ultimii 18 ani. Rata anuală a inflaţiei a ajuns în martie la 10,2%, faţă de 8,5% în februarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 11,2% faţă de martie 2021, mărfurile nealimentare cu 10,8%, iar serviciile cu 6,5%, relevă datele Institutului Național de Statistică.

Comparativ cu luna februarie 2022, în martie preţurile de consum au crescut cu 1,9%. Alimentele s-au scumpit de la o lună la alta cu 2,5%, mărfurile cu 1,8%, iar serviciile cu 0,67%.

„Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4,0%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%”, arată comunicatul INS.

Cele mai mari creşteri de preţ faţă de perioada similară din 2021 au fost înregistrate la gaze (46%), combustibili (34%), energie termică (21%), servicii de apă, canal, salubritate (14%), iar dintre alimente, scumpiri majore au fost la cartofi (36%), ulei (32%), mălai (24%), făină (21%), pâine (16), citrice, zahăr (13%), peşte (12%). În schimb, energia electrică s-a ieftinit cu 8% faţă de martie 2021.

INS menţionează că în cazul energiei electrice şi a gazelor, s-au luat în considerare la calcul prevederile OUG nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece.

Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%.

Analistul economic Bogdan Glăvan susține că saltul abrupt al inflației era anticipat. ”Cu 2 puncte procentuale într-o lună, a ajuns la 10,2%. Era clar încă de anul trecut, dat fiind decalajul dintre inflația din industrie și inflația mult mai mică de la raft. Transmiterea scumpirilor din industrie la raft se face în timp, nu brusc. Dar nu poate rămâne doar în industrie, e logic pentru oricine gândește un pic. Cu toate astea, mimăm surpriza, dăm vină pe războiul care a început abia acum o lună și jumătate, nu are nici o treabă cu rata inflației comunicată de INS și care reprezintă creșterea dintre martie 2021 și martie 2022.Stimați cititori, când a venit pandemia, în 2020, a reprezentat o surpriză și un șoc pentru toată lumea. Nimeni nu a anticipat și nici nu avea cum. Dar inflația este un fenomen arhi-cunoscut, creșterea ei a fost anticipată. Faptul că nu s-au luat măsuri contra ei în timp util demonstrează că inflația a fost dorită! O politică de stat. Discuțiile despre măsuri economice etc. sunt paralele cu realitatea și cu știință”, a spus Glăvan.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a precizat că inflaţia are un nou lider după ce mărfurile alimentare au prelat conducerea plutonului.

„Am văzut o schimbare fermă de lider. Practic au pierdut întâietatea ca factori producători de inflaţie mărfurile nealimentare, care au trecut acum pe locul 2, şi a luat luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare. În primul rând pâinea. Avem o scumpire peste medie la pâine. Media inflaţiei la mărfuri alimentare este 11,20% pe an şi la pâine este de 16,36%. La cartofi, o creştere şi mai mare, peste medie, 36,50%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%. Ce arată aceste cifre? Arată în primul rând că Banca Naţională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă pentru, că deşi de s-a ajuns clar la concluzia în toate băncile centrale şi în toate sistemele de analiză din lume că această inflaţie globală, care este determinată de criza energetică, nu poate fi lovită în niciun fel cu măsuri de politică monetară. Aici e nevoie doar de măsuri structurale. Dar iată că Banca Naţională, înăsprind politica monetară şi ridicând cu 0,50% dobânda de referinţă în recentul Consiliu de Administraţie, arată că se produc efecte de runda a doua. Toate aceste efecte în planul inflaţiei sunt efecte de runda a doua. Deci mărfurile energetice, produsele energetice, au umflat preţurile în toată lumea, au făcut inflaţie mare peste tot, o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 70, dar iată că acum se produc efecte de runda a doua în sensul că curentul electric, care s-a scumpit foarte mult în lunile din urmă, scumpeşte în continuare chiar dacă uitându-ne la curentul electric vedem că preţurile au scăzut în luna martie şi a scăzut şi efectul lor în preţurile anuale”, a explicat Adrian Vasilescu pentru Agerpres.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, el a menţionat că acestea au trecut pe locul doi şi aici vedem că „toate produsele sunt cuminţite”, inclusiv articolele medicale, care au urcat cu 2,45%, cu mult sub medie. Dar combustibilii în continuare „lovesc şi produc inflaţie”, iar gazele îşi menţin creşterea imensă la rata anuală, aproape 47%. Serviciile au o influenţă minoră la rata anuală, de 6,53%.

„Rata anuală a inflaţiei fiind acum acum 10,15%, cu două cifre, a luat-o înaintea prognozei, pentru că prognoza anunţa o creştere cu două cifre, până la 11% în luna aprilie. Iată că avem creşterea cu două cifre deja în luna martie”, a declarat Adrian Vasilescu.

El a menţionat că prognoza a rămas deja în urma realităţii, iar lumea este în continuare în criză energetică. Iar atâta timp cât lumea este în criză energetică şi cât a intervenit dincolo de toate previziunile şi războiul din Ucraina, care ameninţă şi el preţurile la energie din toată lumea, este foarte foarte greu de făcut o „privire în viitor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Două cifre ?? Păi și 99 e două cifre bre.. De ce ai liberalizat prețul energiei ?? De ce permiți importuri fără număr , nejustificate ? De ce ai o administrație statală supra dimensiponată. La fel ai ”organe” și ”servicii ” cam de șase ori ca pe vremea impușcatului. La ce-ți folosesc ?? De ce mai plătești ”revoluționarii” care incep să fie exclusiv din mafia cu epoleți ? Nu vezi că singur iți tai craca de gospodar patriot ce ești ??

  2. Opoziția socialistă și comunistă de la Chişinău spune că decizia este una provocatoare, dezbină societatea și îngrădește libertatea de exprimare. Aceasta încearcă să deturneze discuțiile care țin de propaganda și simbolurile Rusiei către problemele economice cu care se confruntă Republica Moldova și acuză guvernarea că „se ocupă de prostii”, în timp ce oamenii din țară suferă de sărăcie. Iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, recomandă autorităților să studieze istoria și să vadă că „Ștefan cel Mare se folosea de panglica Sfântului Gheorghe, la fel ca și toți ceilalți eroi din povești, din fabule, din istorie”.

  3. Stimate domnule Glăvan, plandemia a reprezentat o surpriză și un șoc pentru o parte ce e drept, importantă, din lume. Această operațiune a fost pregătită cu ceva timp înainte, lucru care a fost observat la vremea aceea de cei care au mintea limpede și o viziune globală care permite integrarea și procesarea de date altfel amestecate și aparent fără legatură. Unele linii directoare ale globalismului au fost trasate, totuși, de decenii bune.

  4. Mda, statistica mioritica este cea mostenita de la ceasca.
    1. reflecta exact ce si cat vrea conducerea de Partid si Stat
    2. algoritmul de calcul este simplu: alimentele (pe care le cumperi zilnic) s-au scumpit cu 30% in timp ce „d’ale gurilii” ca fluierilii, saxofoanilii s-au ieftinit cu 20%.
    Deci, in medie preturile au crescut cu 11%
    Deci, ciocu mic si pasu’ mare tovarasi.

  5. De ce? Pentru ca santem subminati de alogenii paraziti care au ocupat toate institutiile statului prin minciuna viclenie si „valori” occidentale, ca lupii la oi si decid in numele nostru dar impotriva noastra si in interesul lor : acela de a ne transforma din popor in populatie controlata si manipulata prin card si cip si paine si circ de catre imperialismul iudeomasonic care stapaneste occidentul „civilizat” si duce spre prapastia iadului toata lumea prin marea lor „resetare”, prin crizele de ei fabricate : razboaie revolutii euromaidane primaveri arabe invazia migrantilor negri arabi refugiati…plandemii virusi vaccin obligatoriu certificat…

    „OAMENII NU ACCEPTĂ SCHIMBAREA DECÂT ÎN NECESITATE ȘI VĂD NECESITATEA DOAR ÎN CONDIȚII DE CRIZĂ”!
    debitează Jean Monnet „parintele” fondator al babiloniei iudeomasonice neomarxiste satanice : UE !
    (Mémoires,éditions Fayard,1976, p129)

    DACA NU CONSTIENTIZAM CA SANTEM SUBMINATI DE ALOGENII PARAZITI, NU VOM REALIZA NIMIC SI VOM FI IN CONTINUARE JEFUITI, MINȚIȚI, BATJOCORITI, UMILITI IN PROPRIA NOASTRA TARA DE MINORITARII PARAZITI CARE AU OCUPAT TOATE INSTITUTIILE TARII !!!

  6. Păi rugați-i frumos pe angajatori să mai scadă salariile, pentru ca acestea să nu se reflecte în prețuri.
    Că tot așa s-a întâmplat și când Dracnea a mărit salariile și pensiile. Prețurile au fost crescute artificial, iar babuinii capitaliști au ieșit imediat în piață să ceară scăderea slariilor, că se produce inflație.
    Dacă a mers atunci, cu dictatorul Dracnea, de ce n-ar merge și acum când capitalismul democratic aînvins pe deplin la orașe și sate?

  7. Te lauzi cu productia agricola tecord fat cel mai mult s – au scumpit fauna, malsiul, ulei de gloarea soarelui, cartofii….Ca om care traieste mai mult la tara NU cred in statistica oficiala, cred ca raporteaza recolte agricole de doua ori mai mari ca realitatea….In plus, dai cu tunu si nu vezi animale pe campuri, caii practic au disparut….

  8. Înainte până la 100% că nu-i greu! Bine că băncile cu capital străin oferă 2% dobânda la depozite. Bine că nu s-au scumpit yaht-urile fiindcă făceam avc!

  9. gelu: da, bah, sa lasam dreac calitatea vietii noastre si sa ne ocupam de interesele rotschilzilor si propaganda anti-ruseasca! azi ma duc la E-On sa platesc cei 700 lei pt. 2 camere mici cu propaganda ucraineana; sunt convins ca-mi vor da si rest

  10. @ axon,.Corect omule,. La sate nu mai vezi cireada de vaci sau turma de oi,. vezi doar câteva gospodării care mai au porci și găini..E jale, se fură și se distruge,.Nu mai lucră nimeni pământul,/ Nu sunt gospodari să aibe nici grădinița din dosul casei. Nu are un morcov, un praz, un ceva măcar de-o zamă,.Insă face politică și cerșește bani și acuză lumea dobitocu patriot..

  11. La ultimul razboi s-a anulat moneda nationala, s-au tiparit bani noi.
    Multi au ramas cu hartia veche.
    Posibil si acum lafel. Se devalorizeaza masiv. Americanii tiparesc vapoare de hartie dolari sa cumpere hrana. Posibil ca nimeni sa nu le mai vrea hartia. Europa are hartiea ei. Ce sa cumperi din America ca totu se fabrica in China. Masini in Europa, Petrol la arabi. Grau, porumb la romani.

  12. Cica a crescut nivelul de trai in Romania! Se vede cu cat a „crescut”, a luat avant saracia si nu ce porcarii scot politicienii pe gura! Dezastrul se vede la orizont, executat de guvernele de dupa 1990, dat toate au contribuit la mentinerea saraciei in Romania! Udrea a spus la toate interviurile ca politicienii din Romania fura si mint pentru propria bunastare si liniste, dar mint in campania electorala de te intrebi: oare sunt lecati cu sorcova mental? Nu, o fac constient pentru a fi votati sau plasati in functii publice unde e grasa indemnizatia! La conationali nu se gandesc sub nicio forma. Si mai urla ca la alegeri a scazut numarul celor prezenti! De ce? Pentru ca comportamentul lor infect fata de alegatori ii alunga de la cabinele de vot, plus bataia de joc privind nivelul de trai.

  13. Nimic nou sub Soare, vorba Eclesiastului, la ordinul marii finanțe, înapoi în anii 90, rumânii nu au memorie socială, nu o spun eu , a spus-o demult Mareşalul Alexandru Averescu, întrebat fiind dacă nu cumva îi este teamă ca țăranii ajunși soldați pe front săi facă vreo surpriză, răzbunându-se pentru ceea ce le făcuse în 1907, la care mareșalul a răspuns, stai liniștit monșer, nu-i vezi m-ă divinizează, ăștia nu au memorie, memorie socială, azi pupă mâna care m-ai ieri ia biciuit,le arunci un colț de pâine și uită tot. Rumânii au uitat inflatia din 1993 295,5%, ba mai mult , au o admirație tâmpă față de jefuitori.

  14. Bre,asta e ca aia cand un de primar leberal se rahateste in mijlocul satului si pe urma cheama locuitorii..Priviti.Avem un rahet cu inflatie tuguiata in frumosul nostrul sat.Ia uite cat e de mareee.Ce ne facem? Cine il strange ? Duhneste. Voi sunteti de vina ca sta in mijlocul satului.Ghinion.Exact fix asa a procedat,pas cu pas, si nea Klausica cu guwernele miele de ne-a bagat in rehat inflationist pana la grumaz cu scumpiri si lipsuri.Cee? Nooi suntem de vina? Vremea,rezbelul,investitorii straini..Nu noi.Nu.Ghinion.Bre,da nu se poate asa ceva.Toti aia de ne-au bagat in rahet ,incepand de la tartorul Klausica si pana la ultimul reprezentant al ,,guerneelor miele,,le trebuie confiscat averile,casele,masinile si lasati fara haine pana la chiloti ca despagubiri.De ai gresit,platesti.Rominia euriopeana,Romnia norr-maa-laaa,Romnia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghinion.

  15. De unde, dracului, scoate BNR cifrele astea? Cica o crestere a preturilor cu 1,90%…
    In februarie luam faina alba cu 2,90 lei… Acum o iau cu 4 lei…
    Uleiul il luam cu 7,50 lei, acum il iau cu 9,50 lei…
    Pe detergentul de rufe lichid dadeam 14 lei, acum dau aproape 19 lei…
    Etc…

  16. Nu va impacientati . Maine va fi si mai rau. Sa curga răchia pe gat in jos !

  17. Pe coșul zilnic,energie și utilități: inflația e 25%.minim.probabil in 6 luni va fi 50%.minim.
    Tot doua cifre.
    Curvele și drogurile sunt neatinse de inflație.iar yachturile și mașinile de lux probabil că s-au ieftinit
    De aia delirează guristul șef al bnr

  18. Da aveți dreptate se numește protecție sociala aplicacata în tarile UE nu și în România noi suntem mai supuși

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.