Avocata Alinei Bica, trimisă în judecată

Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a avocatei Alinei Bica, Laura Vicol, pentru favorizare a făptuitorului, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (33 acte materiale) și complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. În același dosar a fost trimis în judecată și Niculae Learciu pentru exercitare fără drept a unei profesii sau activități și uz de fals, în formă continuată (33 de acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt, conform unui comunicat transmis de DNA:

„Inculpata Vicol Laura-Cătălina, deși cunoștea că Learciu Niculae nu deține calitatea de avocat, l-a ajutat să exercite fără drept această profesie, prin aceea că i-a pus la dispoziție împuterniciri avocațiale care atestau calitatea sa de avocat și care i-au permis să îndeplinească unele sarcini și activități specifice acestei profesii, și anume să participe, fără drept, la acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T. sau D.N.A.

Concret, în cursul lunii martie 2015, avocatul Voicu Laura-Cătălina, apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, la data faptelor aflată în arest preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, cunoscând faptul că Learciu Niculae nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul „Barou constituțional”, l-a desemnat să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul menționat, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA.
În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, prin faptul că l-a trimis la sediul Direcției Naționale Anticorupție pe Learciu Niculae, pentru a acorda asistență juridică unei inculpate aflate în stare de arest preventiv, a cărei apărare este obligatorie potrivit legii, Vicol Laura-Cătălina a provocat, în mod conștient, o stare de pericol pentru înfăptuirea justiției. Astfel, aceasta a creat condițiile ca desfășurarea urmăririi penale să fie îngreunată prin imposibilitatea folosirii unor probe, despre care s-ar fi putut susține că au fost obținute nelegal, riscând chiar declararea nulității fazei de urmărire penală în întregul ei, din cauza nerespectării dreptului la apărare, împrejurare care ar fi putut fi constatată ori invocată, conform dispozițiilor Codului de procedură penală.
De asemenea, pentru a-i facilita lui Learciu Niculae accesul în arestul Direcției Generale a Poliției municipiului București (D.G.P.M.B). cu eludarea dispozițiilor legale care reglementează regimul vizitelor la care au dreptul persoanele private de libertate, Vicol Laura Cătălina a emis și înmânat coinculpatului, spre a le folosi, un număr de 33 de împuterniciri avocațiale, în care a menționat, în mod neadevărat, că acesta ar deține calitatea de avocat al unei anumite persoane. Persoana respectivă, aflată în stare de arestat preventiv, era o prietenă de familie a lui Learciu Niculae. Astfel, persoana respectivă a beneficiat, fără drept, de acces nelimitat, din punct de vedere al numărului prezențelor, în spațiul respectiv, în condiții speciale și nerestrictive.
În realitate, prezența inculpatului Learciu Niculae în arestul D.G.P.M.B răspundea unor interese personale ale persoanei private de libertate și nu ținea de acordarea asistenței juridice”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.