Bacalaureat în afara legii

Desfășurarea Bacalaureatului în luna februarie a stârnit discuții aprigi în mediul educațional. Profesori, elevi și sindicaliști spun că desfășurarea competențelor lingvistice și digitale în luna februarie este ilegală, pentru că practic, cei care susțin examenele sunt absolvenți de 11 clase. Decizia i-a aparținut fostului ministru al Educației și a fost menținută de actuala conducere.

Președintele Sindicatului din Învățământ „Spiru Haret“, Marius Nistor, spune că ceea ce se întâmplă acum este ilegal, precizând că legea educației subliniază că doar absolvenții de liceu pot intra în examenul de Bacalaureat. „Legea educației naționale specifică faptul că elevii, care sunt absolvenți ai învățământului liceal, pot intra în examenul de Bacalaureat, care constă și în competențele digitale și lingvistice. În luna februarie, noi nu discutăm despre absolvenți.“

Nu s-a ținut cont de nicio părere

„Cred că departamentul juridic ar fi trebuit să îi atragă atenția ministrului Educației asupra acestui aspect sau specialiștii pe care domnia sa i-a avut în minister, vorbim de fosta conducere a ministerului. Trebuia făcută o analiză mai aprofundată a legislației în vigoare“, a explicat pentru Mediafax Marius Nistor. Sindicalistul a menționat că, în ciuda neînțelegerilor legislative, examenul trebuie să continue, fără ca elevii să resimtă vreo presiune în plus din acest punct de vedere. Întrebat dacă se impune vreo schimbare pentru promoția care va da anul viitor examenului de Bacalaureat, Nistor a răspuns: „Da, dar este o prevedere legislativă în acest sens, fiecare schimbare trebuie luată cu cel puțin un an înainte. Elevii, părinții și cadrele didactice trebuie să fie foarte bine informați. Este o decizie care a fost luată fără să se țină cont de părerea colegilor noștri din unitățile de învățământ, adică cei care vor fi implicați în mod real în desfășurarea competențelor“.

Un Bacalaureat cât 5 luni

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 începe luni, 12 februarie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, potrivit calendarului anunțat de ministerul Educației Naționale. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Prima probă scrisă – Limba și literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba și literatura maternă – Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 28 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe data de 9 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Indiferent de hotararile luate, nu pot sa nu remarc ceva. Fiecare sinistru al Educatiei, oricat de nescolit si needucat este, trebuie sa schimbe ceva. Nu conteaza ca schimba in rau, important e sa-si lase amprenta mitocaneasca asura mandatului sau. Asta nu-i ministru, ci activist de partid, cu studii facute la Fane Ideologu` si la Baneasa. Si nu numai el, ci si armata de secretari de stat, directori din cadrul ministerului, sefi de inspectorate judetene. Toti sunt numiti pe criterii politice, sau de pile si nu de acum, ci de zeci de ani incoace. Sau vreti sa spuneti ca Abramburica si Funeriu, Mitica ” traforaj „, sau prapastia numita Pop, erau genii? In viziunea acestor neispraviti nu conteaza CE invata copiii, ci CUM. Adica, nu-i intereseaza CUNOSTIINTELE, ci COMPETENTELE. Daca elevii butoneaza repede pe tableta, sunt geniali. Asemenea generatii de absolventi, analfabeti functionali, tara nu se va ridica. Nivelul scolilor romanesti, de la scolile primare, pana la universitati, a scazut dramatic. Suntem depasiti si de Burkina Faso.

  2. Acum ati aflat?Cum e sa dai bacalaureatul fara sa fii absolvent? Numai in Romania si una-doua tari africane,cel mult…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.