A murit Cristian Țopescu. Reacția Nadiei

A murit Cristian Țopescu. Fostul comentator TV era internat de cîteva zile la Spitalul Elias din Capitală.  Medicii unității sanitare au oferit primele informații despre cauza morții, anunță știripesurse.ro. ”Domnul CRISTIAN GEORGE ȚOPESCU în vârstă de 81 de ani s-a internat marți, 08.05.2018, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, în stare gravă în contextul acutizării unor afecțiuni cronice. Pe perioada internării a beneficiat de monitorizare strictă și tratament în secția de Terapie Intensivă. Decedează azi, 15.05.2018, ora 16, prin stop cardiorespirator iresuscitabil.”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Negoiță Silvius.

Lumea sportului a reacționat rapid la auzul tristei vești. Frumos și simplu, marea campioană a României, Nadia Comăneci, a scris pe pagina sa de socializare. „Astăzi este o zi trista. Un om extraordinar care va rămâne mereu in inimile noastre. Mulțumesc, Cristian pentru momentele minunate!“.

Și Gheorghe Hagi a ținut să scrie un mesaj de condoleanțe, pe pagina sa de socializare. Fostul fotbalist scrie că „România pierde astăzi un om de o valoare imensă, un profesionist desăvârșit, un patriot.Vocea lui Cristian Topescu va ramane vie si inconfundabila.
Odihneste-te in pace, Cristian Topescu!“

Fostul căpitan al echipei naționale de fotbal a ataşat şi un clipuleţ în care Cristian Ţopescu îi comentează golul marcat împotriva Argentinei la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994.

O viață pentru sport

Cristian Țopescu s-a născut la București, pe 26 martie 1937, într-o familie iubitoare de sport. „Tatăl meu a fost sportiv de performanţă în echipa naţională de călărie a României, participantă la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936. Un an mai târziu m-am născut eu şi, cum se obişnuieşte în multe familii, taţii vor ca odraslele lor, dacă sunt băieţi mai ales, să urmeze pasiunea lor. Tatăl meu mi-a dat o educaţie sportivă, îndemnându-mă să practic mai multe sporturi pentru a mă dezvolta şi căli fizic şi pentru a-mi oferi şi o educaţie sportivă în sensul moral al cuvântului, în respectarea unor principii care în sport încă mai există şi anume:cinste, onoare, demnitate, fair-play. Şi m-a îndemnat, fireşte, să practic sportul hipic pe care el l-a slujit cu onoare până la o vârstă înaintată, până la peste 60 de ani“.

A fost licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (1970), iar între 1964 si 1999 a lucrat in Televiziunea Romana, unde a fost reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor-sef si director general adjunct.

Am trăit peste 40 de ani în sport şi 35 de ani în Televiziunea Română, ocupându-mă de sport. Deci, cred că pot face o caracterizare cât de cât apropiată de realitate. Până în anii ’80 s-au obţinut performanţe care au rămas în istoria sportului românesc şi pe care am avut şansa rară în cariera unui comentator sportiv de a le comenta personal. Mă refer la Campionatul Mondial de Fotbal, Mexic – 1970, la două finale de Campionat Mondial de handbal masculin, câştigate de echipa României, în 1970, la Paris, şi în 1974, la Berlin, o finală a Cupei Davis, în care a ajuns echipa României, adversară fiind echipa Statelor Unite ale Americii, cu celebrul cuplu Ţiriac-Năstase, pe care l-am însoţit la numeroase partide, comentându-le meciurile. Finala Cupei Davis a fost în 1972. Apoi, seara magică a Nadiei Comăneci, la Montreal, în 1976, prima notă maximă din istoria gimnasticii mondiale.

(sursa iamgini TVR)

Făcând apoi un salt peste timp, într-o altă perioadă a sportului românesc, cea de după Revoluţie, când amintirea cea mai pregnantă pentru mine a fost Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, 1994, când echipa României s-a clasat printre primele ţări ale lumii, performanţă pe care, cel puţin cât voi trăi eu, echipa noastră de fotbal nu o va mai repeta. La toate aceste evenimente la care am fost martor şi comentator, aş adăuga cinci campionate mondiale de gimnastică, câştigate de echipa feminină a României, şase campionate europene, câştigate tot de echipa feminină a României şi trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, culminând cu cele de la Atena din 2004, câştigate tot de această echipă, antrenată pe vremea aceea de cei mai buni antrenori din lume:Octavian Belu şi Mariana Bitang“.

În anul 1983, după un comentariu critic făcut la adresa României comuniste în cursul unui meci România-Suedia, a fost dat afară din TVR, la ordinul Elenei Ceaușescu. S-a întors în Armată, la Steaua, în cadrul Biroului de presă al clubului. A fost alături de Steaua în perioada de aur, când echipa armatei a câştigat Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, în 1986.

 

În 2007 în urma unui decret semnat de către Traian Băsescu, pe 25 octombrie 2007, colonelul în retragere Cristian Țopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă, cu o stea, iar un an mai târziu conducerea PNL a validat candidatura lui Cristian Țopescu, pentru un colegiu de senator in sectorul 4 din Capitală, unde a câștigat unul dintre cele două mandate de senator.

În anul 2017 preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat Ordinul „Steaua României“. Anterior, Cristian Țopescu a mai primit Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

  1. Românii l-au iubit mereu pe Cristian Țopescu, considerându-l cel mai bun crainic TV. Nu întâmplător i se spunea Țopică și era dorit să comenteze orice eveniment sportiv televizat. Dumnezeu să-l odihnească!

  2. Multumim pentru tot Cristian Topescu si sa-ti fie tarana usora ! Vor ramane in veacul vecilor in constiinta si memoria nationala a poporului roman comentariile sportive de la Montreal ale echipei de gimnastica a Romaniei in frunte cu Nadia Comaneci care au uluit gimnastica mondiala, asemanata ca impact mondial cu zborul in Cosmos al lui Iuri Gagarin, dar si transmisia Finalei de la Paris a Campionatului Mondial de Handbal din 1974 casitgata de Romania, comentariu sportiv care a determinta-o pe Ecaterina Oproiu sa scrie in revista….Cinema, Bravo, Topescu, de trei ori Bravo ! Si cate alte uriase bucurii ai adus pe calea undelor in casele noastre. Nu te vom uita niciodata !.

  3. Nu. Topescu e nemuritor. De neuitat. La fel lui Iosif Sava.

  4. Sa il ierte Dumnezeu,a fost un mare reporter sportiv!Spitalul Elias e Statia Terminus,intri cu o boala si iesi cu trei!Nu mai avem 1(un) spital klumea!Chiar nu putem copia spitalul ala din Turcia,dat ca model in zona asta ?!

    • Bă Booooo , Țopescu a fost comentator , nu reporter … ! Pe toate le știi … , în cea mai amețitoare , incultură … ! N’așa că Dragnea și Dăncilă sunt vinovați că a plecat dintre noi regele transmisiunilor sportive … ? Cătă impostură poate fi concentrată în negura minții tale … ?!

  5. S-a stins vocea victoriilor noastre.Cand eram copil credeam ca, daca nu comenteaza el, vom pierde.
    O candela aprinsa, o lacrima si o floare pentru acest om minunat!
    PS pun pariu ca diseara, un disperat numit Banciu va incerca sa-i murdareasca memoria.

  6. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! In afara comentariilor alerte si perfect documentate de la meciurile internationale de fotbal, imi amintesc cu emotie si de comentariile sale la meciurile decisive ale nationalei noastre de handbal in epoca ei de aur. Combinatia dinte jocul pe teren si comentariile domnului Cristian Topesc era una de ifarct, stateam cu sufletul la gura. Vesnica pomenire acestui spertiv si redactor sportiv de exceptie care a fost Cristian topescu.

  7. Vesnica Lui pomenire !

    Il vad zimbind pe un nor auriu .

  8. Oooof…s-a mai stins o stea…din constelatia celor fara de pereche… incet dar sigur se duc toti cei care au facut ceva pt acest popor…amarat si blestemat in acelasi timp…Dumnezeu sa il odihneasca in pace pe cel a carui voce va ramane inconfundabila prin claritatea si caldura sa…un om tolba de cunostiinte pt fiecare sport pe care il comenta pt noi ….Pacat, mare pacat…raman doar amintirile unui mare om …

  9. CE veste trista.! A mai plecat o stea, pt ca el a stralucit langa marii campioni, langa marile succese. A trait, a vibrat, a emotionat, a innobilat cand se canta TRICOLORUL sau cand striga ”goooooooooool”. INEGALABIL COMENTATOR SI JURNALIST tV, PATRIOT SI CAMPION AL FAIR-PLAYULUI, de o inalta tinuta morala si profesionala, ce se naste o data la un CENTENAR!Ne-a mangaiat sufletul la infrange re, ne -A INALTAT INIMILE LA VICTORIE, , ne-a luminat copilaria, ne-a iubit tineretea, ne-a pus tricolorul in minte si ochi,, ne-a declansat energii si ambitii de invingator si campioni, ne-a dat CURAJUL DE A FI SI RAMANE ROMÂNI!DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-L AIBA IN PAZA SA, IAR DE ACOLO DE SUS SA VEGHEZE LA RENASTEREA SPORUTUUI ROMANESC ! CONDOLEANTE FAMILIEI!DUMNEZEU SA VA INTAREASCA!

  10. Dumnezeu să-l odihnească … ! Nu va mai fi un alt Țopescu … ! Am trăit momente unice în amfitreatele universității în anii ’70-’80 datorită marelui OM , unde , practic făcea ca cei prezenți să uite că trăiesc într-o societate cenușie , săracă în ale spiritului …

  11. Critian Topescu a plecat dintre noi. Acum sufletul sau este alaturi de marile valori sportive ale noastre plecate si ele la cele vesnice: Nicolaie Dobrin, Costica Stefanescu, Zoltan Crisan, Nicolaie Tilihoi, Florea Dumitrache, Aurica Radulescu, Nicolae Lupescu, de Dumnezeu sa il ierte, Dumnezeu sa il odihneasca, iar noi toti suntem tristi deoarece am pierdut un mare ROMAN !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.