Banca Mondială, prognoză sumbră pentru România

bani-moneda-romania-inflatie

Banca Mondială a modificat prognoza de creștere economică pentru România, la 1,9% pentru acest an, de la estimarea din ianuarie de 4,3%, conform unui raport care analizează efectele războiului din Ucraina asupra economiilor Europei de Est.

Instituția a majorat în schimb creșterea PIB din 2023 la 4,1%, de la estimarea de 3,8% din ianuarie.

România ar urma să consemneze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, mai arată raportul.

Raportul menționează că forța de a economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de severitatea ostilităților din regiune. Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esențială pentru o dezvoltare durabilă și ecologică. Presiunile asupra inflației din partea sectorului energetic și a piețelor alimentare pun la încercare redresarea și necesită acțiuni echilibrate din partea BNR. O reducere substanțială a deficitului fiscal în 2022 este improbabilă, pentru că guvernul va trebui să susțină redresarea economică, susținând în același timp și stabilizarea macroeconomică. Pe termen mediu, deficitul va urma o tendință descendentă, dar este probabil să rămână peste 3 la sută din PIB. Creșterea prețurilor la alimente
și energie, precum și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile ale populației. Un război prelungit în Ucraina ar putea însă împinge creșterea în teritoriu negativ
și să conducă la o creștere a sărăciei pe termen scurt, arată raportul Băncii Mondiale.

Pe plan regional, raportul estimează că economia Ucrainei se va contracta probabil cu 45,1% în acest an, în condițiile în care invazia Rusiei a închis companii, a redus exporturile și a făcut imposibilă activitatea economică în zone mari ale țării.

De asemenea, Banca Mondială a prognozat că PIB-ul Rusiei în 2022 va scădea cu 11,2% din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi occidentali asupra băncilor, întreprinderilor de stat și altor instituții din Rusia.

Raportul „War in the Region” apreciază că regiunea Europei de Est, care cuprinde Ucraina, Belarus și Moldova, ar urma să înregistreze o contracție a PIB-ului de 30,7% în acest an, din cauza șocurilor provocate de război și a întreruperii comerțului.

În 2022, creșterea în regiunea Europei Centrale, care cuprinde Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia și România, va fi redusă la 3,5%, de la 4,7% anterior, din cauza afluxului de refugiați, a creșterii prețurilor materiilor prime și a deteriorării încrederii care afectează cererea.

Banca Mondială a declarat că războiul a făcut imposibilă activitatea economică în multe zone și întrerupe lucrările agricole.

Estimările privind pagubele infrastructurii, care depășeau 100 de miliarde de dolari până la începutul lunii martie – aproximativ două treimi din PIB-ul Ucrainei din 2019 – sunt mult depășite „deoarece războiul a continuat și a provocat daune suplimentare”.

Banca a precizat că estimarea de contracție de 45,1% exclude impactul distrugerii infrastructurii fizice.

Banca Mondială a declarat că amploarea contracției din Ucraina este „supusă unui grad ridicat de incertitudine” legată de durata și intensitatea războiului.

Un scenariu negativ din raport, care reflectă șocuri suplimentare ale prețurilor la mărfuri și o pierdere a încrederii pe piața financiară declanșată de o escaladare a războiului, ar putea duce la o contracție de 75% a PIB-ului Ucrainei și de 20% a producției Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Fmi banca mondiala simt proprietatea Rothschild. Aia ne tot bat cuie in sicriu.

  2. Mda,. ”junk”,.!!! Insă până mai are bani pentru pensii și salarii nerușinate ale torționarilor, la indemnizația de ”revoluționar” a mafiei cu epoleți,. Până nu vrea autonomiile regionale a celor 16 regiuni cu schimb de constituție, căci ar avea majoritatea necesară, deci o reformă administrativă clară și severă. Păi,..stai bre și te vaită in manele..

  3. nu conteaza avem presedinte general prim ministru !!!!..fie painea cat de rea ,ne-o manaca ukraina !!!..

  4. Cat de „sumbră” poate fi o crestere economică?:))
    Inteleg ca ne jucam cu cuvintele,politică inaltă, moncher..Deci o descrestere economica e „luminoasă”daca e sa ne folosim de antiteza ca figură de stil

  5. Concluzia: vine foamea! Mai ales ca sperantele privind banii cei multi promisi de mafia europeana se vor narui cata vreme promisiunile UE de refacere a Ucrainei dupa razboi vor trebui respectate. Daca ii vor pacali pe ucrainieni si le va da doar bani de bomboane, atunci vor starni ura acestora atat impotriva UE cat si a Americii. Situatie ce nu convine nici uneia, nici alteia.

  6. Aceasta veste este pusa pe tapet tocmai din noiembrie 2021 si clampaii abia acum au scos-o la vedere?!

  7. o „criza” la fel de regizata ca si „razboaiele” elitelor de sute de ani. totul pentru varsare de sange si imbogatirea lor. experimentele d ev ia t ilo r p si hi ci si a „filozofiilor” lor.

  8. Cu Ciuca in frunte, am ajuns ciuca batailor!
    Oprea era generalul izmana, Ciuca e generalul plagiator, „bolovanul transpirat”, presul americanilor, groparul liberalilor

  9. Dupa gandirea economico-labara a liberalilor, ajungem unde jos de tot, si ce se mai lauda Citu, crestere economica mare, numai minciuni liberale, un partid de retarzi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.