Banca statului a scos un profit uriaș

CEC Bank, instituție bancadă deținută de Ministerul Finanțelor, a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net preliminar de 332,40 milioane de lei, în creștere cu 21,2% față de perioada similară a anului trecut. Banca a înregistrat creșteri pe toate segmentele de activitate, valoarea activelor majorându-se cu 20,5% față de septembrie 2020. ”În primele nouă luni din an, am continuat să finanțăm economia și să consolidăm poziția pe piață a CEC Bank. Am acordat credite noi în valoare de circa 9 miliarde de lei și am înregistrat o creștere a portofoliului total de credite de 15,1%. În același timp, procesul de transformare și modernizare a băncii avansează, cu focus pe digitalizare, pe simplificare și pe o cultură organizațională care pune clientul pe primul loc. A fost o perioadă în care am finalizat multe proiecte: am lansat conturile online pentru IMM-uri, aplicația Smartphone POS – care transformă dispozitivele mobile în POS-uri pentru acceptarea plății online cu cardurile, ne-am modernizat rețeaua internă IT, am fost deschizători de drumuri în open-banking”, a declarat Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank.

Portofoliul total de credite acordate clientelei nebancare (sold bilanțier) se ridica, la sfârșitul lui septembrie 2021, la 25,83 miliarde de lei, în creștere cu 15,1% față de septembrie 2020. ea mai mare creștere s-a înregistrat pe segmentul creditelor ipotecare, portofoliul băncii însumând peste 20 000 de astfel de împrumuturi, cu o valoare cumulată de 3,15 miliarde lei.

În primele nouă luni din 2021, CEC Bank a acordat aproape 4 000 de credite ipotecare, în creștere cu 34% față de perioada similară din 2020.

Pe segmentul creditelor de consum și al celor pe carduri, creșterea a fost mai redusă decât în cazul ipotecarelor, de circa 7%, în linie cu media pieței și reflectând apetitul pentru economisire, care se menține la un nivel ridicat.

Pe segmentul companiilor, portofoliul de finanțări a înregistrat o creștere de 14,2%, programul IMM Invest jucând în continuare un rol important în facilitarea accesului companiilor la finanțare. Finanțările pentru activitatea curentă au înregistrat o creștere de
22,8%, dublă față de cea înregistrată în cazul creditelor pentru investiții (11,1%). Circa jumătate din creșterea portofoliului în sold provine din creditele acordate în cadrul programelor guvernamentale, inclusiv IMM Invest.

Depozitele atrase de la clienți au ajuns la sfârșitul celui de-al treilea trimestru la 38,63 miliarde de lei, în creștere cu 24,2% față de perioada similară din 2020. Creșterea a fost mai mare pe segmentul soldurilor conturilor curente și al cardurilor (+28,2%).

Ca urmare a creșterii rulajelor prin conturi curente și carduri, veniturile nete din comisioane au urcat cu 12,8%, la 215,3 milioane de lei, iar veniturile nete din dobânzi au avut o evoluție stabilă, însumând 804,5 milioane de lei după primele 9 luni din 2021.
Portofoliul de credite se menține sănătos, iar rata creditelor neperformante a înregistrat o ușoară scădere în primele nouă luni ale anului, la 5,42%, față de 5,52% la sfârșitul lui 2020. Banca a menținut o abordare prudentă și a înregistrat cheltuieli nete cu provizioane/ajustări aferente creditelor acordate clientelei bancare în valoare de 247,3 milioane de lei. În martie a expirat termenul pentru depunerea cererilor de amânare a ratelor în baza moratoriilor publice.

La nivelul băncii, din totalul portofoliului de credite pentru care s-au aplicat amânări la plată, circa 93% au reluat rambursarea și nu înregistrează restanțe mai mari de 30 de zile.

La sfârșitul primelor nouă luni din 2021, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 22,29%, semnificativ peste nivelul cerinței globale de capital (OCR) aplicabilă băncii. Rata de rentabilitate a capitalurilor a fost de 9,63%, în creștere față de sfârșitul anului trecut (8,00%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Au recuperat furaciunile din perioada basesciana, au de unde sa continuie dreapta. Sa nu uitam, majoritatea pensionarilor la CEC au carduri.

  2. Asta e, Cosmine.
    Te-a pus, nu zic cine, să scrii și un articol de bine. Ai comentarii să citești pân-o să te plictisești.
    Hai că mă opresc, să nu zică ăștia că vorbesc în versuri.
    Da’ puteai să scrii și tu ceva nasol, veneau postacii rotocol.?

  3. CEC -o banca a marilor hoti ! Incepind prin anii ’90 ,CEC a acordat credite ,,neperformante” ce nu au mai fost recuperate niciodata . Beneficiarii acestor credite sint hoti de la virfurile puterii si acoltii acestora .Dirctorul CEC este numit direct de catre prim ministru iar consiliul de administratie este controlat de ministrul finantelor si oamenii sai .Un episod semnificativ din activitatea CEC s-a derulat in perioada jafului FNI . Banca ajunsese la faliment din cauza jafurilor comise de catre politicienii si guvernantii acelei perioade . In aceeasi situatie se aflau si Rompetrol ,Banca Progresul s.a Marii hoti ai vremii ( prim ministrii Radu Vasile , prim ministru A Nastase ,ministrul de finante D T Remes ,etc) in colaborare strinsa cu bulibasa S O Vintu au jefuit FNI-ul pt a umple golurile lasate de jafuri la CEC ,Rompetrol ,etc Banii a sute de mii de romani ,pensionari in special au fost praduiti fara mila de catre gunoaiele statului rrrromin de hoti ! Asa ca , nu prea ne mai farmeca informatiile privind CEC -banca de hoti , banca a statului rromin tziganesc !

  4. Da, cec-ul probabil primește bani din trezoreria statului care da dobânda 3,75% pe an la depozite și cec-ul da credite cu 7% dobanda. Asta da afacere. E mana lui Citu! Succesuri!

  5. CEC-ul o duce bine!. Dar credeti ca celelalte banci o duc mai rau??. Din contra!. Romania e un El Dorado al lumii bancare internationale unde poti sa faci ce vrei!. Si unde Banca Nationala este mama tuturor hotilor din aceasta lume onorabila a finantelor !. Ma intreb cand o sa se treaca la impozitarea progresiva a tuturor veniturilor (pensii si salarii, bugetari si privati) pentru initierea echitatii sociale in Romania??. Cel putin in ceea ce priveste o impozitare echitabila.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.