Barroso şi OLAF, manipulaţi de industria tutunului?

O acţiune de o rapiditate fără precedent, bazată pe probe foarte fragile şi sincronizată perfect cu calendarul votării unei noi legi împotriva tutunului şi a alegerilor europene din 2014. Aşa s-a desfăşurat acţiunea OLAF care a dus la demisia comisarului european pentru Sănătate, maltezul John Dalli, motiv pentru care Liberation se întreabă dacă OLAF şi preşedintele Jose Manuel Barroso nu au fost manipulaţi de puternică industrie a tutunului.

Comisarul John Dalli a demisionat pe 16 octombrie 2012, fiind acuzat de corupţie, însă până şi compania suedeză Swedish Match, cea care a depus plângerea, recunoaşte că OLAF, Oficiul Antifrauda al Comisiei, i-a cerut să menţină o versiune total falsă a faptelor, doar pentru că Dalli să poată fi uşor acuzat, scrie Liberation, afirmând că se afla în posesia unei înregistrări relevante.

Fostul comisar Dalli neagă cu vehemenţă acuzaţiile care I se aduc, iar preşedintele Barroso nu a făcut publice rapoartele anchetei OLAF, în ciuda tuturor insistenţelor Parlamentului European. În aceste condiţii, tot ce se ştie despre afacerea de corupţie se rezumă la un film poliţist cu functionari de mâna a doua de la CE şi cu lobby-işti ai companiilor producătoare de tutun disperaţi de a-şi apăra interesele.

Ce s-a întâmplat în 2012? În timp ce CE pregătea o nouă directivă împotriva consumului de tutun, un antreprenor maltez care avea contact cu producătorii de tutun de mestecat din Suedia şi care era prieten cu comisarul Dalli, Silvio Zammit, se duce în Suedia pentru a se întâlni cu un reprezentant al Swedish Match. Potrivit companiei suedeze, în timpul unei întâlniri din februarie 2010 dintre Zammit, Dalli şi un avocat al companiei suedeze s-a decis preţul comisarului pentru a permite comercializarea tutunului de mestecat în afară Suediei: 10 milioane de euro pentru întâlnirea cu Dalli şi 50 de milioane pentru autorizarea produslui. Sume foarte mari, pentru că Dalli ar fi urmat să renunţe definitiv la politică după această afacere.

Aceasta este proba împotriva lui Dalli. Numai că cei de la Swedish Match arată că s-au bazat exclusiv pe spusele avocatului ce i-a reprezentat la întâlnire. Or, “OLAF ne-a spus că întâlnirea nu a avut loc”, spune Johann Gabrielsonn, reprezentantul Swedish Match. “Dar ei ne-au cerut să menţinem această versiune pentru a satisface necesităţile anchetei”, o cerere care a fost făcută şi de poliţia malteză, scrie Liberation.

Cu alte cuvinte, la baza acuzării comisarului Dalli stau două minciuni: cea a OLAF şi cea a unui avocat din Malta.

OLAF finalizează o anchetă, în medie, în 25 de luni, scrie Liberation. În cazul de faţă, ancheta a durat cinci luni, chiar la timp pentru ca noua directivă împotriva tutunului să nu mai fie prezentată comisarilor de Dalli. Prezentarea directivei a fost amânată sine die, din cauza bulversării activităţii în directoratele conduse de Dalli. La presiunea PE, directiva a fost aprobată de Comisie în decembrie 2012, însă, potrivit regulilor bine ştiute de specialiştii malaxorului legislativ al UE, cele două luni de întârziere din cauza demisiei lui Dalli vor fac că votul PE pe această directivă să aibă loc abia în decembrie 2014, după alegerile europarlamentare din aprilie. Este o amânare profitabilă pentru industria tutunului, scrie Liberation, adăugând că Swedish Match (compania care a pus umărul serios la această amânare) a creat un joint venture cu Philip Morris în 2009.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.