BBC: Sistemul medical românesc e în pragul colapsului

Teribilul verdict este dat de un amplu documentar BBC. Jurnaliştii amintesc despre infecţiile stupide, morţile absurde, exodul cadrelor medicale şi neputinţa sistemului, într-o ţară în care nimeni n-ar vrea să ajungă pacient.

Analiza BBC porneşte de la celebrul caz, de astă-primăvară, al Ameliei Antoniu, prim-solista teatrului de Operetă, care a fost la un pas de moarte după ce s-a infectat, în spital, în timpul unei operaţii de rutină.

După ce a descris în culori extrem de sumbre ce înseamnă să fii pacient în România, Amelia a povestit corespondentului BBC că nici măcar şeful statului nu mai are încredere în sistemul sanitar românesc.”Preşedintele a mers deja într-un spital din Austria, unde s-a supus unei operaţii. Pentru mine şi pentru toţi românii asta a fost o palmă peste faţă. O palmă peste feţele noastre de români”, a spus Amelia.

Reportajul BBC aminteşte şi de cazul lui Cristian Grigore, băieţelul de 9 ani care, ajuns cu un braţ fracturat la spitalul din Slatina, a murit 4 zile mai târziu, în urma unei infecţii.

Moartea lui Cristian, scrie corespondentul BBC, arată cât de bolnav este, de fapt, sistemul sanitar românesc. Un sistem din care au plecat în Occident, în ultimii 3 ani 5.000 de doctori, adică fiecare al 10-lea medic român.

BBC notează că statul român cheltuieşte pe asistenţă medicală 3,6% din PIB, adică cea mai mică sumă pe cap de locuitor din întreaga Uniune Europeană. Mai grav, afirmă BBC, din cauza recesiunii extrem de dure pe care o traversează, România se pregăteşte să cheltuiască şi mai puţin pentru sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.