Beneficia de protecția poliției. Jurnalist ucis de gloanţe

Un jurnalist hondurian a fost împuşcat mortal joi în oraşul Danli, la est de capitala Tegucigalpa, în pofida protecţiei poliţiei de care a beneficiat după ce a fost agresat în mai, notează AFP.

Francisco Ramirez, 39 de ani, lucra pentru televiziunea Canal 24 la Danli, precum şi pentru ministerul public. Joi, „a fost răpit de indivizi care se deplasau la bordul mai multor vehicule şi a fost ţinta mai multor focuri de armă”, a explicat comisarul de poliţie Lisandro Garcia.

Poliţistul care asigura protecţia jurnalistului a fost şi el rănit în atac.

Comisarul de poliţie a indicat iniţial că uciderea lui Ramirez a fost rezultatul unor dispute personale. Dar directorul Comitetului pentru libertatea de exprimare din Honduras, Amada Ponce, a declarat pentru AFP că ordinul asasinatului a fost dat dintr-o închisoare din Honduras şi a vizat munca lui Ramirez.

Amada Ponce a adăugat că familia jurnalistului este în continuare în pericol.

„Este o crimă legată de munca lui de jurnalist”, a insistat ea. „El a mai fost ţinta unui atac pe 3 mai pentru acoperirea şi anchetele sale asupra activităţilor criminale ducând la trimiterea la închisoare a unor persoane”.

În urma acestui atac, Ramirez a fost plasat de stat sub protecţia poliţiei, dar ameninţările au continuat, a mai spus Amada Ponce.

Secretariatul pentru drepturile omului şi organismul însărcinat cu protecţia jurnaliştilor au cerut a doua gardă de corp care să întărească sistemul de securitate, dar autorităţile au răspuns că duc lipsă de personal.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, care a condamnat asasinatul, a cerut Hondurasului să „întărească protecţia celor care exercită libertatea de exprimare” şi a cerut deschiderea rapidă a unei anchete.

Autorităţile honduriene au indicat, la rândul lor, că a fost mobilizată o echipă pentru a ancheta crima şi a găsi vinovaţii.

Ramirez este al doilea jurnalist ucis de la începutul anului în Honduras, clasificat printre cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti, potrivit mai multor organizaţii.

Din 2001, peste 100 de jurnalişti au fost ucişi în această ţară, unde acţionează bande criminale legate de traficul de droguri având legături cu aparatul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Honduras, altă Colonie Eșuată a Li🌈icului Belicos…măRog…😪
    [°°°RăuBouRaG-khah😪l pribeaG-RăuBouRaG°°°]

  2. soluția este cea aplicată in Salvador – anularea drepturilor civice ale interlopilor și închiderea lor, în masă, în pușcării de maximă securitate, fără posibilitatea de a fi ajutați dinafară; culmea e că o grămadă de umaniști oengiști au protestat în favoarea bandiților, că „sunt și ei oameni”!!!! la noi ar fi excepțională această soluție, s-ar purifica societatea instantaneu

  3. „… această ţară, unde acţionează bande criminale legate de traficul de droguri având legături cu aparatul de stat.”

    La o prima lectura, cititorul neatent ar putea conchide: ah, inca o stire despre Romania…

  4. Sa stam stramb si sa judecam drept!Jurnalistul a cerut protectia politiei. A obtinut-o, dar nu i-a fost de niciun folos. Singura aparare e aceea pe care ti-o poti asigura singur, cu arma proprie in mana. Si pentru Romania e valabila ideea.

  5. Daca a cerut protectia politiei a inteles oare ca s-a sinucis?! In Romania politia e mafia. Cunosc cazuri concrete, nu stiri obosite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.