Benzile desenate ale Liviei Rusz

„Livia Rusz, cu marele său talent de a uimi ochii copiilor de oricând şi de pretutindeni, este un discret, dar veritabil ambasador al spaţiului cultural româno-ungar, spaţiu peste care trimite mesajele creaţiei sale delicate. Iar de aici, mai departe, în lume“, scrie Mircea Opriţă în prefaţa monografiei dedicate artistei.

Miercuri, 20 iunie, la ora 18.00, va avea loc vernisajul “Expoziţiei retrospective de benzi desenate Livia Rusz”, la sediul ICR Budapesta. Expoziţia dedicată graficienei şi ilustratoarei de BD, găzduită în februarie de Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti, iar din aprilie de Filiala Seghedin a ICR Budapesta, prezintă planşele şi desenele originale ale artistei, care evocă pentru mulţi anii copilăriei.

Expoziţia va fi vernisată de curatorul Alexandru Ciubotariu.

Lívia Rusz, grafician, pictor, ilustrator, desenator de BD, debutează în 1958 la revista pentru copii “Napsugár” (Raza de soare) din Cluj. În 1963, împreună cu scriitorul Fodor Sándor, creează piticul “Csipike/Cipi”, figură emblematică în imaginarul româno-maghiar, iniţial personaj BD, mai târziu erou a cinci povestiri, tipărite în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi. La sfârşitul anului 1987, Lívia Rusz se stabileşte la Budapesta, unde, în anul următor, publică volumul de benzi desenate “Nu tot ce străluceşte e aur” şi “Miskati intervine”, ambele cu mare succes în rândul publicului. Începând din 1998, colaborează cu scenaristul şi colecţionarul de benzi desenate Ferenc Kiss. Împreună creează povestea “Prometeu, binefăcătorul cu intenţii rele”. Totodată, publică în revista pentru copii “Dörmögő Dömötör” şi seria “Aventurile lui Kalamajka”.

Hai în Lună

Începând din anul 1966, Livia Rusz publică benzi desenate şi în periodice româneşti: “Arici Pogonici”, “Cravata Roşie”, “Luminiţa”, “Cutezătorii” şi “Şoimii Patriei”, dar semnează şi patru albume de benzi desenate, respectiv peste 80 de cărţi bogat ilustrate, publicate la editurile “Tineretului”, “ESPLA”, “Dacia”, “Kriterion”, “Ion Creangă” şi “Garamond Junior”. Împreună cu scriitoarea Lucia Olteanu a creat îndrăgitele personaje Mac şi Cocofifi.

Alexandru Ciubotariu, creatorul “Muzeului Benzii Desenate”, inaugurat în luna iunie 2011 la “Muzeul Naţional de Artă Contemporană”, s-a născut pe 10 iulie 1979. A terminat Liceul de Artă din Constanţa, apoi Facultatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, secţia grafică. De la vârsta de 15 ani publică în diferite reviste din România, numărând peste 60 de ziare şi reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croaţia, Cehia, Franţa, Grecia. Este autorul ilustraţiilor a 13 cărţi şi a unsprezece albume de benzi desenate. A avut mai mult de 50 de expoziţii în România, Franţa, Ungaria, Cehia, Serbia, Maroc, Republica Moldova, Polonia, Germania. Deţine peste 20 de premii, majoritatea pentru bandă desenată. A fost iniţiatorul şi conducătorul a două cluburi BD (unul în Constanţa şi altul în Iaşi în perioada 1998 – 2000), scopul acestora fiind deprinderea tehnicilor specifice şi promovarea benzii desenate. Alexandru Ciubotariu este cunoscut şi după pseudonimul Pisica Pătrată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.